Τα χαμηλά ποσοστά του μητρικού θηλασμού στη Βρετανία οδήγησαν την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα πιλοτικό σχέδιο που θα προσφέρει κουπόνια αγορών στις μαμάδες, αξίας 240 ευρώ αν το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.
Το σχέδιο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση σε υποβαθμισμένες ζώνες στην κεντρική Αγγλία, με στόχο να ενθαρρύνει τον μητρικό θηλασμό που κρίνεται ωφέλιμος για την υγεία των παιδιών.
Οι περίπου 130 γυναίκες που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο θα λάβουν κουπόνια αξίας 120 στερλινών (140 ευρώ) εάν το μωρό τους τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τις έξι πρώτες εβδομάδες της ζωής του.
Στην περίπτωση που ο θηλασμός παραταθεί έως και τους έξι πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, η ανταμοιβή τους θα φτάσει μέχρι και σε 200 στερλίνες (περίπου 240 ευρώ).
«Η Βρετανία έχει ένα από τα χειρότερα επίπεδα μητρικού θηλασμού στον κόσμο», δήλωσε στον Independent η δρ.
Κλερ Ρέλτον του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ.
«Επιπλέον, τα μωρά που ζουν σε πλούσιες ζώνες έχουν τις τετραπλάσιες πιθανότητες να θηλάσουν από ό,τι στις υποβαθμισμένες περιοχές», πρόσθεσε.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας συστήνει στις γυναίκες να θρέφουν το μωρό τους αποκλειστικά με μητρικό γάλα μέσω του θηλασμού έως και τον έκτο μήνα της ζωής του. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι τον έκτο μήνα, μόνον το 34% των μωρών στην Βρετανία θηλάζει και μόνο το 1% δεν έχει τραφεί ποτέ με γάλα σε σκόνη.
Οι μητέρες που θα θελήσουν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα θα υπογράφουν μια δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν υπεύθυνα ότι θηλάζουν, αλλά δεν θα τεθούν υπό αυστηρή επίβλεψη.
Τα κουπόνια θα εξοφληθούν από την Εθνική Πρωτοβουλία Έρευνας για την Πρόληψη (National Prevention Research Initiative), μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση. Αν το πρόγραμμα θεωρηθεί αποτελεσματικό μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα.
Οπως πάντα υπάρχει και η άλλη άποψη. Η Τζάνετ Φάιλ, σύμβουλος μαία στο Βασιλικό Κολέγιο Μαιών, χαρακτήρισε το σχέδιο ανεπαρκές.
«Τα κίνητρα για τον θηλασμό δεν μπορούν να πηγάζουν από μια οικονομική ανταμοιβή. Θα πρέπει να συνιστά μια ηθελημένη πρακτική από την μητέρα για το συμφέρον της υγείας και της ευημερίας του μωρού της», λέει.
Καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα βρέφη που θηλάζουν είναι πιο υγιή σε σχέση με όσα δεν τρέφονται με μητρικό γάλα, εκτιμάται ότι με την διάδοση του μητρικού θηλασμού το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα δαπανά λιγότερα για την πρωτοβάθμια υγεία των μωρών.