από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 

ΗΠΑ: Διακοπή χρηματοδότησης - Σε υποχρεωτική αργία όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι

Ομπάμα: Κανονικά στην υπηρεσία του το ένστολο προσωπικό - Σε υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου
ΗΠΑ: Διακοπή χρηματοδότησης - Σε υποχρεωτική αργία όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τρικυμία στην Ουάσινγκτον μετά την οικονομική παράλυση της αμερικανικής κυβέρνησης εξαιτίας του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό: Ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες αρχίζουν να κατεβάζουν διακόπτες, οι αλληλοκατηγορίες παίρνουν φωτιά με τον Μπαράκ Ομπάμα να λέει ότι οι Ρεπουμπλικανοί «το έκαναν στα αλήθεια, προκάλεσαν το "λουκέτο" αντί να ψηφίσουν έναν αληθινό προϋπολογισμό».

Μετά από 17 χρόνια, η Τρίτη είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον ξυπνά σε οικονομική παράλυση καθώς ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα και δημόσιες υπηρεσίες αναγκάζονται αιφνίδια να στείλουν σε υποχρεωτική αργία τους υπαλλήλους τους.

Πραγματικό μήλον της έριδος είναι η μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης του Ομπάμα, το λεγόμενο Obamacare (και η επίδειξη δύναμης που θέλουν να κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί πριν τη μάχη για το όριο χρέους).

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή προσπάθησαν να το μπλοκάρουν, αφαιρώντας του κονδύλια με ρήτρα στο νομοσχέδιο που θα διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού -και έτσι οι Δημοκρατικοί απέρριψαν το νομοσχέδιο στη Γερουσία.

Με μήνυμά του στο twitter μετά την εκπνοή της προθεσμίας, ο Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε εξ ολοκλήρου την ευθύνη του αδιεξόδου στους Ρεπουμπλικανούς, κατηγορώντας τους ουσιαστικά για ανευθυνότητα.

«Το έκαναν στα αλήθεια. Μία ομάδα Ρεπουμπλικανών στη Βουλή μόλις έβαλε "λουκέτο" στην κυβέρνηση για το Obamacare αντί να περάσει έναν πραγματικό προϋπολογισμό» ανάρτησε ο αμερικανός πρόεδρος στο λογαριασμό του στο twitter.

Τηλεοπτικό μήνυμα Ομπάμα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς του ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνηση, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

"Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιέσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές


Πιέσεις σημειώνονται από το πρωί της Τρίτης στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και στις αγορές συναλλάγματος λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και τη μερική διακοπής της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης (shutdown), την πρώτη από το 1996. Σύμφωνα με την Goldman Sachs το κλείσιμο λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα στοιχίζει σε εβδομαδιαία βάση στην αμερικανική οικονομία 8 δισ. δολάρια.

Ωστόσο η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην επόμενη μεγάλη κρίσιμη συζήτηση στο Κογκρέσο που αφορά στο όριο του χρέους. Στις 17 Οκτωβρίου λήγουν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και μέχρι τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε χθες Δευτέρα την πιθανότητα να αναλάβει πρωτοβουλία μονομερώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και να αυξήσει το όριο του χρέους εάν το Κογκρέσο δεν μπορέσει να το κάνει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η λύση αυτή στερείται αξιοπιστίας.

«Ακόμη και αν ο πρόεδρος αγνοούσε το όριο του χρέους, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αμφισβητήσεις για το εάν έχει την εξουσία να ενεργήσει μονομερώς σημαίνει ότι δεν θα ήταν μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση και δεν θα την έπαιρναν στα σοβαρά οι διεθνείς αγορές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ

Οι εξελίξεις για τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης


Πριν ακόμη την σύγκληση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν την πρόταση για διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι οι Ρεπουμπλικανοί οφείλουν να δώσουν την τελική τους έγκριση στο νομοσχέδιο χρηματοδότησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Οι ρεπουμπλικανοί αντιπρόσωποι συνήλθαν αργά το βράδυ και ανακοίνωσαν, λίγη ώρα πριν από την εκπνοή της προθεσμίας τα μεσάνυκτα, ότι προτίθενται να ψηφίσουν και πάλι επί του προϋπολογισμού.

Στέλεχος των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ξαναψηφίσει αργά τη νύκτα κείμενο για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που θα πλήττει τη μεταρρύθμιση Ομπάμα για την υγεία και ότι θα συγκαλέσει την επιτροπή των δύο σωμάτων για την επίλυση των διαφορών.

Η ανακοίνωση ερμηνεύθηκε από τους Δημοκρατικούς ως απόφαση για την βέβαιη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών από το πρωί σήμερα.

"Αυτό σημαίνει ότι η διακοπή είναι αναπόφευκτη", δήλωσε ο αντιπρόσωπος Τζιμ ΜακΓκόβερν, ενώ ο Αλσι Χάστινγκς χαρακτήρισε "αυτοπυρπόληση" το νέο κείμενο της Βουλής.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Χάρι Ριντ δεν έχει ανακοινώσει εάν η Γερουσία θα διακόψει τη συνεδρίαση ή θα ψηφίσει επό του νέου κειμένου της Βουλής


Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα χειρότερα έρχονται για την αμερικανική οικονομία 
Ο Κάμερον υπερασπίζεται τη λιτότητα και ανησυχεί για τις ΗΠΑ  
Ο Διεθνής Τύπος για το λουκέτο στο Δημόσιο των ΗΠΑ  
ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί κρατούν όμηρο την οικονομία, αναφέρει ο Ομπάμα 
ΗΠΑ: Η μάχη για τον προϋπολογισμό οδηγεί σε πολυήμερο «λουκέτο»  
ΗΠΑ: Ιστορική πρεμιέρα για το σύστημα Υγείας του Ομπάμα 
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί υπάλληλοι ενημερώνουν εθελοντικά τους τουρίστες  
ΗΠΑ: Παραμένει το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό 
ΗΠΑ: Αντιμέτωπες με τη πλήρη οικονομική παράλυση  
Ομπάμα: Ακυρώνει ταξίδι στην Ασία μετά το αδιέξοδο στον προϋπολογισμό 
Ιαπωνία: Ανήσυχη η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ 
Ομπάμα: Στάση πληρωμών θα προκαλούσε χάος - Θα πληρώσουμε τα χρέη μας 
 
 
σχόλια (23)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  1 | 02/10/2013 00:38
  καλα αν η αμερικη δεν ειναι δημοκρατια,τοτε η ελλαδα που σε παρακολουθει η ευπ παρανομα,συλλαμβανουν οποιον γουσταρουν και τον κλεινουν μεσα,πληρωνουν ψευδομαρτυρες,ελενχουν πληρως τα μμε,κατασκευαζουν κατηγοριες,κλεινουν φυλακη κομματα επειδη αποτελουν εμποδιο στην κλεψια τους και σμετα συνεχιζοτν να κατακλεβουν ανενοχλητοι το κρατος..τοτε η ελλαδα με ολα αυτα,με το γεγονος οτι εχουμε σταλινοκομμουνιστες στη βουλη και αναρχοκοκκινουςφασιστες επομενη κυβερνηση της χωρας...η ελλαδα ειναι κουβα βορεια κορεα και ιταλικη μαφια μαζι..
  γιωργος
  απάντηση45
   
   
  Λεφτά υπαχουν | 01/10/2013 12:18
  Αν πήγαινε ο Γιώργος αντί του Αντώνη δεν θα υπήρχε πρόβλημα, Λεφτά υπάρχουν.
  Γκόλντεν μποι
  απάντηση315
   
   
   
  Αμερική vs Ευρώπη | 01/10/2013 12:04
  Εδώ έφερε τις ΗΠΑ η πολιτική της αλόγιστης σπατάλης και του τυπώματος νέου χρήματος από το 2008. Αν δεν κόψουν σημαντικές δαπάνες από την λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους και της άμυνας, κάθε 3 μήνες θα υπάρχει το ίδιο πρόβλημα. Δυστυχώς στην ΕΛλάδα υπάρχουν κόμματα (αριστερά...) που καλοβλέπουν αυτό το μοντέλο. Από την άλλη η Ευρώπη (η Γερμανία δηλαδή) ακολούθησε την λογική. Πρώτα πρέπει να συμμορφώσεις τις δαπάνες σου και να φτιάξεις έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό.
  cumulus3
  απάντηση3827
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ | 01/10/2013 11:07
  Κάτι που δεν αναφέρεται στο άρθρο. Στις ΗΠΑ συνολικά υπάρχουν 2.000.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Η διακοπή λειτουργίας, αφορά τους 800.000. Απλά το αναφέρω για να καταλάβουν οι εδώ οι δικοί μας οι εξυπνάκηδες, KAI EIΔΙΚΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΛΕΕΙ ΑΜΑ ΓΙΝΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΙ ΟΛΑΣ, ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΥΘΗΣΜΟ. - ΕΛΛΑΔΑ: ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ 10.000.000, ΔΗΜΟΣΙΟ... 1.000.000 Δηλ., το 10%! - ΗΠΑ: ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ 330.000.000, ΔΗΜΟΣΙΟ... 2.000.000 Δηλ., ΟΥΤΕ ΤΟ 1%! ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.
  ΜΟΡΤΗΣ
  απάντηση5128
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Pige o Samaras k ekleisan tin Xora (USA) | 01/10/2013 10:37
  Gourlis autos o Prothupourgos! Pige stin USA k ekleisan oli tin Xora....! Kala ....as prosexan!!!!! xaxaxa...xa!
  O kanenas Enas
  απάντηση5713
   
   
  ΑΠΟΡΙΑ | 01/10/2013 09:34
  Με την αναστολή των λειτουργιών της κυβέρνησης όλοι αυτοί που δεν αποφασίζουν (γερουσιαστές, βουλευτές, ο πρόεδρος) συνεχίζουν να πληρώνονται; Ίσως και να είναι ρητορικό το ερώτημα γιατί αν ήταν να κοπεί ο μισθός τους μάλλον θα είχαν κάνει κάτι
  i.zyganitidis
  απάντηση444
   
   
   
  Η ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας | 01/10/2013 09:17
  Αυτή ειναι ορθή λειτουργία της δημοκρατίας.
  Κώστας
  απάντηση2444
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  πειτε στον κ. ομπαμα.. | 01/10/2013 09:09
  .. γιατι δεν εχω το τηλεφωνο του, εαν θελουν μπορουμε να του δανισουμε εμεις
  karaflouzos
  απάντηση805
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  αυτη ειναι η οικονομικη κατασταση... | 01/10/2013 07:37
  στην αμερικη. και ο σαμαρας πηγε εκει, για να τους παρακαλεσει να επενδυσουν στη χωρα μας. χαχαχα
  κλ
  απάντηση7725
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-