Παραμένει προς το παρόν στην ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο ο Έντουαρντ Σνόουντεν, παρόλο που η ρωσική μεταναστευτική υπηρεσία του εξασφάλισε τα πρώτα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή και ελεύθερη μετακίνησή του σε ρωσικό έδαφος. Στην προσπάθειά του να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων, δημιουργήθηκε εμπλοκή που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.
Σε συνέντευξη του στο «Spiegel», ο Ανατόλι Κουτσερένα, ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση του Σνόουντεν, συζητά για τις επόμενες κινήσεις του καταζητούμενου πληροφοριοδότη που έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία αποκάλυπταν τις παράνομες τακτικές παρακολούθησης που εφάρμοζε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA).
«Η Ρωσία δεν πρόκειται να εκδώσει τον Σνόουντεν», ξεκαθαρίζει ο Κουτσερένα αποκλείοντας την πιθανότητα να υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας όπως είχε κατά καιρούς ακουστεί. Ο δικηγόρος, ο οποίος δραστηριοποιείται χρόνια σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το ζήτημα ασύλου του Σνόουντεν. Αυτό δικαιολογείται εύκολα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ανατόλι Κουτσερένα συμπεριλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο του Βλαντιμίρ Πούτιν το 2012, συνεπώς είναι λογικό να γνωρίζει εκ των έσω ορισμένες από τις αποφάσεις του ρώσου προέδρου.
«Ο Σνόουντεν ενεργεί εκ πεποιθήσεως. Η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να τον βοηθήσει», απάντησε ο Κουτσερένα όταν ερωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα η υπόθεση αυτή να θέσει σε κίνδυνο, τελικά, τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.
Παρά τη σχετική σιγουριά που του εξασφαλίζει η απόκτηση των αρχικών εγγράφων που νομιμοποιούν τη διαμονή του στη Ρωσία, τα σχέδια του 30χρονου αμερικανού για το τι μέλλει γενέσθαι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Η οριστική απόφαση που θα κρίνει αν θα λάβει ή όχι το πολυπόθητο άσυλο δεν αναμένεται να ληφθεί παρά μήνες αργότερα, ο ίδιος όμως, εμφανίζεται καθημερινά ανήσυχος αφού μια πιθανή επιστροφή του στην Αμερική θα εγκυμονούσε τον κίνδυνο καταδίκης του σε θάνατο.
Όσον αφορά την προσωπική του ασφάλεια είναι εξαιρετικά προσεκτικός σχετικά με τα πρόσωπα που συναναστρέφεται. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο δικηγόρος του, ο μόνος άνθρωπος ο οποίος τον συνόδευε στην τράνζιτ περιοχή του αεροδρομίου ήταν η Σάρα Χάρισον των Wikileaks, ενώ ο Σνόουντεν δεν εγκατέλειπε την ασφαλή αυτή περιοχή ούτε καν για να αλλάξει ρούχα.
«Θα μπορεί να μείνει σε κάποιο διαμέρισμα ή ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Θα το αποφασίσει ο ίδιος», σχολίασε ο Κουτσερένα ερωτώμενος για τα μελλοντικά βήματα του Σνόουντεν χωρίς να παραλείψει όμως να προσθέσει ότι «χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν μας την ασφάλεια του. Κατά καιρούς ο Έντουαρντ έλεγε αστεία όμως φαινόταν κάπως πεσμένος. Και δεν περνάει ημέρα που να μην υπάρξει απειλή από την πλευρά της Ουάσινγκτον προς κάποια άλλη χώρα ότι θα υπάρξουν κυρώσεις αν δώσει άσυλο στον Σνόουντεν».
Ακόμα όμως κι αν η υπόθεση του αμερικανού «ήρωα» ή «εθνικού προδότη», όπως χαρακτηρίζεται από το διχασμένο Αμερικανικό λαό, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του προέδρου Ομπάμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει αποστείλει μέχρι τώρα κάποιο επίσημο αίτημα έκδοσής του, κάτι το οποίο εκπλήσσει τον Ανατόλι Κουτσερένα όπως αποκαλύπτει.
Εν συνεχεία, σε ερώτηση του «Spiegel» σχετικά με την παρουσία αξιωματούχων του Κρεμλίνου στη συνάντηση την οποία είχε οργανώσει ο Σνόουντεν, ο Κουτσερένα εξηγεί ότι «[ο Σνόουντεν] προσκάλεσε άτομα που είναι αναγνωρίσιμα στη Ρωσία και συχνά βρίσκονται στη δημόσια σκηνή της χώρας. Παρευρέθηκαν διαφορετικοί τύποι ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ατόμων από τη Διεθνή Αμνηστία».
Ταυτόχρονα, προσδιόρισε το δικό του ρόλο στην όλη υπόθεση, ο οποίος έγκειται στην παροχή βοηθείας στον αμερικανό πληροφοριοδότη για τη σωστή κατάθεση του αιτήματος ασύλου. Παράλληλα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωσή του ώστε να κατανοήσει το ισχύον νομικό σύστημα της χώρας, η οποία πολύ πιθανόν να αποτελέσει το σπίτι του για τα επόμενα χρόνια.
«Γνωρίζουμε ότι αυτά που συνήθως αποτελούν κίνητρα για τους ανθρώπους είναι η απληστία, τα χρήματα, οι γυναίκες. Δεν έχω καταφέρει να ανιχνεύσω κάτι απ’ όλα αυτά», αποκρίθηκε στην ερώτηση για το κίνητρο πίσω από τις πράξεις του Σνόουντεν.
«Έχει ιδανικά. Γνωρίζει ότι κανείς δε θα του προσφέρει κάποια έπαυλη για τις αποκαλύψεις του. Ο στόχος του είναι να ανοίξει τα μάτια των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και του κόσμου. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η επικοινωνία τους παρακολουθείται», καταλήγει αφήνοντας να πλανάται μια υποψία εκτίμησης στο πρόσωπο του νεαρού φυγά.