Το Πεντάγωνο κατοπτεύει «περιοχές, στόχους και ζώνες» της Αμερικής χρησιμοποιώντας αεροσκάφη-χωρίς πιλότο, τα λεγόμενα «ντρον» (drone) αυτά ακριβώς τα οποία χρησιμοποιεί στους ουρανούς του Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το γεγονός, το οποίο δεν διαψεύστηκε, προκάλεσε έκπληξη αλλά και αντιδράσεις, όπως ήταν επόμενο. Η Ομοσπονδία Ηλεκτρονικών Συνόρων (EFF) η οποία έχει στην κατοχή της «εκατοντάδες σελίδες» που αναφέρουν τις «διαδρομές, τους στόχους και τα δρομολόγια (…) των ντρον στους αμερικανικούς ουρανούς», κατέθεσε ερώτηση στη CIA και στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και απευθύνθηκε στο Κογκρέσο από το οποίο ζητά να ασχοληθεί με το θέμα επειδή, κατά τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, «παραβιάζονται καίρια συνταγματικά δικαιώματα» των Αμερικανών.
Από τα έγγραφα και από άλλα στοιχεία προκύπτει ότι ο στρατός και η αεροπορία των ΗΠΑ χειρίζονται το πρόγραμμα, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος έδωσε τη σχετική άδεια, μολονότι πιθανολογείται ότι είναι η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου. Αυτό προκύπτει από φωτογραφίες και περιγραφές που δείχνουν ντρον «να παρακολουθούν ιδιωτικά αυτοκίνητα να κινούνται σε δρόμους κοντά σε κρατικά κτίρια, λιμάνια και κυρίως σε στρατιωτικές βάσεις, όπως του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, του Χάλομαν στο Νέο Μεξικό κ.α.», αναφέρει η επιστολή της EFF στο Κογκρέσο.
Ενα από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Ομοσπονδία γράφει: «Τα ντρονς θα χρησιμοποιούνται για την αθέατη παρακολούθηση λ.χ. καλλιεργειών μαριχουάνας (…), ατόμων ή και ομάδων που συμπεριφέρονται ασύμμετρα, κατοικιών όπου συχνάζουν πολλοί. Ολοι αυτοί οι στόχοι δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούνται από κοντά και, εξάλλου, η κατόπτευση και η παρακολούθησή τους είναι οικονομικώς συμφέρουσα».
Αξιωματούχος της διεύθυνσης ανθρωπινών δικαιωμάτων, στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε οι κρατικές υπηρεσίες θέλουν να κοινολογηθεί «η από αέρος παρακολούθηση (…) με ντρον» των Αμερικανών και αναφέρει σχετικώς την περίπτωση των New York Times: στις 6 Ιουλίου η εφημερίδα δημοσίευσε ρεπορτάζ συντάκτη της ο οποίος «είχε παρακολουθήσει από στρατιωτική βάση της Καλιφόρνιας» την πορεία δυο ντρον που «κατόπτευαν» μια μη κατονομαζόμενη περιοχή. Μολονότι ήταν μια σοβαρή επιτυχία της εφημερίδας και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από πολλές πλευρές ήταν μεγάλο, «δεν ακούστηκε τίποτε περισσότερο, επικράτησε σιγή».