Εξουσιοδότηση από την τουρκική εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, αν παραστεί ανάγκη, ζητάει η τουρκική κυβέρνηση με πρόταση που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο τουρκικός Τύπος γράφει την Πέμπτη ότι από νωρίς το πρωί ακούγονται στην Ούρφα της Τουρκίας ήχοι από πυρά του τουρκικού πυροβολικού που πλήττουν το έδαφος της Συρίας.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση συνεδρίασε στις 10 το πρωί της Πέμπτης με αντικείμενο τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας. Πρόταση που φέρει την υπογραφή του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με σκοπό την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για αποστολή δύναμης στη Συρία, κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στο προεδρείο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Στην πρόταση αναφέρεται ότι «κλιμακώνεται η αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης κρίσης στη Συρία τόσο επί της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, όσο και επί της εθνικής μας ασφάλειας». Υπογραμμίζεται δε ότι «από τις 20 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας έχουν πραγματοποιηθεί επιθετικές ενέργειες και προς τα εδάφη της χώρας μας, ενέργειες οι οποίες συνεχίστηκαν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες. Οι εν λόγω επιθετικές ενέργειες εναντίον των εδαφών της χώρας μας βρίσκονται στα πρόθυρα ένοπλης επίθεσης».

Σημειώνεται ότι «η κατάσταση αυτή έχει περιέλθει σε σημείο που συνιστά απειλή προς την εθνική μας ασφάλεια» και τονίζεται ότι «έχει παρουσιαστεί η ανάγκη της λήψης των αναγκαίων μέτρων και της έγκαιρης και άμεσης αντίδρασης εναντίον τυχόν απειλών και κινδύνων που μπορεί να στραφούν εναντίον της χώρας μας».

«Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το άρθρο 92 του Συντάγματος ζητώ να δοθεί άδεια διάρκειας εντός έτους για αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και για πραγματοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης, με τον όρο ότι το μέγεθος, το περιεχόμενο, η ποσότητα και ο χρόνος της αποστολής θα ορισθούν εκ μέρους της κυβέρνησης» αναφέρει στην πρόταση ο Ερντογάν.

Το άρθρο 92 του τουρκικού συντάγματος αναφέρει τα εξής: «Σε περιστάσεις εκτός από την κήρυξη πολέμου για τις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται νόμιμο από το διεθνές δίκαιο και τις περιπτώσεις που ορίζουν είτε οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την Τουρκία είτε οι κανόνες διεθνούς αβροφροσύνης, η αρμοδιότητα για την αποστολή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε ξένες χώρες ή την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Τουρκία ανήκει στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί αιφνίδια επίθεση σε περίοδο διακοπών της εθνοσυνέλευσης και καταστεί αναπόφευκτη η λήψη άμεσης απόφασης για χρήση των ενόπλων δυνάμεων, την απόφαση περί αποστολής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να λάβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Βομβαρδισμοί ως αντίποινα

Το πυροβολικό του τουρκικού στρατού συνέχισε νωρίς την Πέμπτη το πρωί τον βομβαρδισμό της περιοχής Τελ Αμπιάντ, περίπου 10 χιλιόμετρα εντός του συριακού εδάφους μετά τους νυκτερινούς βομβαρδισμούς στη Συρία ως αντίποινα στην επίθεση με όλμο που δέχθηκε στο έδαφός της. Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύχτα στη διάρκεια του τουρκικού βομβαρδισμού εναντίον συριακής στρατιωτικής θέσης κοντά στην πόλη Τελ Αμπιάντ στην περιοχή των συνόρων, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η οργάνωση αυτή δεν ανέφερε τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατο, την Τετάρτη, πέντε τούρκων πολιτών από οβίδα η οποία εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος.

Η Τουρκία ζήτησε την Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να λάβει τα «αναγκαία μέτρα», για να σταματήσει η επιθετικότητα της Συρίας και να εξασφαλιστεί ότι η Δαμασκός σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Άγκυρας, έπειτα από την επίθεση που εξαπολύθηκε από συριακό έδαφος κατά κατοικημένης τουρκικής περιοχής.

«Αυτή είναι μια πράξη επιθετικότητας εναντίον της Τουρκίας από την πλευρά της Συρίας », σημειώνει ο τούρκος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ερτογκρούλ Απακάν, σε επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης και παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», αναφέρεται επίσης στην επιστολή η οποία περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξασφάλισε την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον, των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, την Τετάρτη, αμέσως μετά τη φονική συριακή επίθεση.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, όπου η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα ανέφερε σε ανακοίνωση του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Συρία εξέφρασε την πρόθεσή της να διερευνήσει την «πηγή» από όπου εκτοξεύτηκαν οι οβίδες και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Ο υπουργός πληροφοριών της Συρίας, Ομράν Ζοαμπί, μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του προς τον τουρκικό λαό, λέγοντας ότι η χώρα του σέβεται την εδαφική κυριαρχία των γειτονικών χωρών.

Κάλεσε επίσης τις άλλες χώρες να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας ελέγχοντας τα σύνορα τους και σταματώντας την είσοδο στο συριακό έδαφος ένοπλων ομάδων.

ΕΕ και η Ρωσία καλούν σε αυτοσυγκράτηση

Την έντονη καταδίκη της για την πτώση του συριακού όλμου στο τουρκικό Ακτσάκαλε εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, καλώντας «όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση». Στήριξη στην Αγκυρα παρείχε το Βερολίνο, ενώ η Γαλλία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλει «γρήγορο και αποφασιστικό μήνυμα στη Συρία». Από την πλευρά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει την αντίδραση της Τουρκίας «κατανοητή», αλλά σημειώνει πως η κλιμάκωση «είναι ανεπιθύμητη».

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις συριακές επιθέσεις στην Τουρκία» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απευθύνοντας παράλληλα «έκκληση σε αμφότερες τις πλευρές να επιδείξουν μεγαλύτερη περίσκεψη».

«Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκία» πρόσθεσε η καγκελάριος, σημειώνοντας: «Βρισκόμαστε σε επαφή με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα πιστεύω ότι η περίσκεψη είναι το σύνθημα που η Γερμανία προωθεί με μεγάλη αποφασιστικότητα».

Επίσης, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε ανέφερε πως το Βερολίνο είναι «αδιαμφισβήτητα στο πλευρό της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ Τουρκίας, αλλά καλούμε επίσης σε μετριοπάθεια, σε μια λογική απάντηση σε αυτή την κατάσταση που επιδεινώνεται».

Η κατάσταση «πρέπει τώρα να αποκλιμακωθεί» σημείωσε, τονίζοντας πως «το καθεστώς του Ασαντ πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας και των άλλων γειτόνων του».

Το Βερολίνο κάλεσε «όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην εμποδίζουν πλέον την ικανότητα δράσης της διεθνούς κοινότητας».

Η Γαλλία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή για την ειρήνη» το περιστατικό στο Ακτσάκαλε, λέγοντας πως τέτοιες πράξεις πρέπει να τερματιστούν χωρίς καθυστέρηση.

Το Παρίσι κάλεσε μάλιστα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο έχει παραπέμψει το θέμα η Άγκυρα, να «δώσει ένα γρήγορο και αποφασιστικό μήνυμα» στην Συρία.

Από την πλευρά της Βρετανίας, ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ ανέφερε από τη Βουδαπέστη πως η απάντηση της Αγκυρας «είναι κατανοητή, έλαβε χώρα μία εξωφρενική πράξη». «Εκφράζουμε την ισχυρή μας αλληλεγγύη στην Τουρκία αλλά δεν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κλιμάκωσης στο περιστατικό» προσέθεσε.

Ο Χέιγκ τόνισε ότι η Συρία πρέπει να διασφαλίσει «πως δεν θα επαναληφθεί σε καμία περίπτωση τέτοιο περιστατικό ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στα σύνορά της με την Τουρκία ή άλλη χώρα».

Το Ιράν κάλεσε τη Δαμασκό και την Άγκυρα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Τα δύο μέρη πρέπει να λάβουν υπόψη τους ένοπλους εξτρεμιστές και τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην περιοχή (…) Η ασφάλεια της περιοχής βασίζεται στην ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα της Συρίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Ανμπολαχιάν.