Ο διάσημος βρετανός καλλιτέχνης του γκράφιτι Banksy διάλεξε έναν «βέβηλο» τρόπο για να καταγγείλει το εγκληματικό φαινόμενο της παιδεραστίας στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας: έφτιαξε μία προτομή την οποία αποκάλεσε Cardinal Sin («Καρδινάλιος Αμαρτία») και την παραχώρησε για έκθεση σε γκαλερί του Λίβερπουλ.

Το έργο χαρακτηρίζεται από ένα παραμορφωμένο πρόσωπο, που θυμίζει την τεχνική του «μωσαϊκού» που βάζουν συχνά στις τηλεοπτικές ειδήσεις για να κρύψουν την ταυτότητα κάποιου, ή τα pixel στις ψηφιακές εικόνες όταν αυτές μεγεθύνονται υπερβολικά. Είναι ένα «πειραγμένο» αντίγραφο από πέτρα μιας προτομής καθολικού καρδινάλιου του 18ου αιώνα.

«Δεν είμαι ποτέ σίγουρος για το ποιός αξίζει πραγματικά να τοποθετηθεί σε ένα βάθρο ή να γίνει χίλια κομμάτια κάτω από αυτό» δήλωσε ο Banksy, ο οποίος φροντίζει προσεκτικά να παραμένει μυστική η αληθινή του ταυτότητα και δεν κάνει ποτέ δημόσιες εμφανίσεις. Και πρόσθεσε : «Το άγαλμα ; Φαντάζομαι ότι θα μπορούσες να το πεις »χριστουγεννιάτικο δώρο»». Κάθε χρόνο τέτοια εποχή εύκολα ξεχνιέται το αληθινό νόημα της χριστιανοσύνης – τα ψέματα, η διαφθορά, η εξαπάτηση».

Εκπρόσωπος της Walker Art Gallery του Λίβερπουλ διευκρίνισε ότι ήταν ο καλλιτέχνης αυτός που προσέγγισε την γκαλερί ζητώντας να εκτεθεί το συγκεκριμένο έργο του σε αίθουσα με κλασικά έργα τέχνης. Η διεύθυνση το τοποθέτησε δίπλα σε έναν πίνακα του Ρούμπενς και έναν του ισπανού ζωγράφου Μουρίλιο.