«Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, συγκρότησε επιτροπή με προοπτική την τροποποίηση του Συντάγματος», ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν.

Ο Μουμπάρακ «υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο σχημάτισε μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως αποστολή την υιοθέτηση τροποποιήσεων του Συντάγματος», τόνισε ο αντιπρόεδρος Σουλεϊμάν σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση μετά το τέλος της συνάντησής του με τον αιγύπτιο πρόεδρο.

Ένας εθνικός διάλογος άρχισε την Κυριακή μεταξύ αξιωματούχων της κυβέρνησης και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους για πρώτη φορά οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, προκειμένου να επιτευχθεί μία «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, που θα βασίζεται στο Σύνταγμα».

«Ο πρόεδρος επιδοκιμάζει την εθνική συναίνεση, κάτι που επιβεβαιώνει ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο για να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση», επισήμανε ο Σουλεϊμάν. «Ένας σαφής οδικός χάρτης έχει τεθεί με χρονοδιάγραμμα για την ειρηνική και οργανωμένη μεταβίβαση της εξουσίας».

Οι τροποποιήσεις, που αποτελούν αντικείμενο του διαλόγου αυτού έχουν σχέση με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων στις προεδρικές εκλογές καθώς και στην προεδρική θητεία. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα σήμερα ο Μουμπάρακ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Αμπντάλα Μπεν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.

Είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Αιγύπτου και του ξένου αξιωματούχου μετά τις 25 Ιανουαρίου, που ξέσπασε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Μουμπάρακ, που συγκλονίζει τη χώρα.

Στα τέλη Ιανουαρίου τα ΗΑΕ είχαν εκφράσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των αδελφών της Αιγύπτου ότι θα ξεπεράσουν την κρίση στη χώρα.

Την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ επέκρινε έντονα τις χώρες, που ενθαρρύνουν την εξέγερση στην Αίγυπτο υποδηλώνοντας το Ιράν, χωρίς να το κατονομάσει.

Πολλές διαδηλώσεις έχουν προγραμματίσει σήμερα με αφορμή την έναρξη της τρίτης εβδομάδας της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ, ο οποίος διατηρεί την εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.