Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται αύριο Τρίτη από την εξέγερση στην Αίγυπτο και οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ συνεχίζουν τις πιέσεις τους για την απομάκρυνση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία. Δηλώνουν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να πετύχουν το στόχο τους και ελπίζουν ότι με τη μεγάλη συγκέντρωση που οργανώνουν σήμερα, καθώς και αυτήν της ερχόμενης Παρασκευής, θα στείλουν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στο καθεστώς.

Η σημερινή συγκέντρωση αποτελεί κρίσιμο τεστ για το αντικαθεστωτικό κίνημα, καθώς έχουν αρχίσει να δοκιμάζονται οι δυνάμεις και οι αντοχές τους, ύστερα από τόσες μέρες στο δρόμο. Το πλήθος στην πλατεία μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της μέρας, αλλά μειώνεται τη νύχτα και όσοι διανυκτερεύουν εκεί έχουν αρχίσει να νιώθουν την πίεση, που εντείνεται από τον κακό καιρό και το λιγοστό φαγητό.

Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο διάλογος με το καθεστώς δεν οδηγεί πουθενά και ότι αποτελεί μια προσπάθεια του Μουμπάρακ να κερδίσει χρόνο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε χτες ότι θα εγκαταλείψει τη διαδικασία, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Από την άλλη πλευρά, η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και για άλλη μια φορά κάλεσε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν για μια ήρεμη μεταβίβαση της εξουσίας.

Η αντιπολίτευση ανησυχεί όμως ότι μόλις φύγει ο Μουμπάρακ τη θέση του θα πάρει ένας άλλος αυταρχικός ηγέτης. Όπως αναφέρει το Reuters, πολλοί από τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταχρίρ εμφανίζονται δύσπιστοι και απορρίπτουν το διάλογο με το καθεστώς.

Χτες πάντως το καθεστώς ανακοίνωσε τη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν αλλαγές στο Σύνταγμα, ενώ ο Μουμπάρακ προήδρευσε στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση κατά 15% στους μισθούς έξι εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων.

Η ζωή στο Κάιρο έχει αρχίσει πάντως να επανέρχεται στον κανονικό ρυθμό της, με κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και ουρές στις τράπεζες.