Λίγο καιρό πριν από την αποστολή των βρετανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, οι μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορήσει την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε αποξηλώσει τα όπλα μαζικής καταστροφής, που αποτέλεσαν την αιτία για την εισβολή στη χώρα του. Αυτό ομολογούν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίοι προσθέτουν ότι υπουργοί της κυβέρνησης Μπλερ είχαν λάβει επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την αναξιοπιστία των πληροφοριών σχετικά με τα οπλικά συστήματα του Ιράκ. Ωστόσο ο κ. Μπλερ ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων λίγο πριν από την εισβολή- τον Μάρτιο του 2003-, ότι ο Σαντάμ είχε στην κατοχή του χημικά και βιολογικά όπλα.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στη Βρετανία για τα γεγονότα και τις συνθήκες εκείνης της περιόδου, ανώτερος αξιωματούχος του Φόρεϊν Οφις ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες προτού αναληφθεί στρατιωτική δράση, η υπηρεσία του έλαβε πληροφορίες για την κακή κατάσταση των χημικών και βιολογικών όπλων του Ιράκ. Από άλλα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι το Ιράκ διέθετε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η έρευνα που διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του σερ Τζον Τσίλκοτ κατέγραψε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν πεπεισμένο ότι το ιρακινό καθεστώς ανέπτυσσε χημικά και βιολογικά όπλα. Οταν, τον Μάρτιο του 2003, έλαβε πληροφορίες περί του αντιθέτου, τις αγνόησε. Προέκυψε επίσης ότι απόρρητη έκθεση από το καλοκαίρι του 2002, που υπεδείκνυε το Ιράκ ως πιθανή απειλή, βασιζόταν σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν σε ανεπιβεβαίωτες και ξεπερασμένες πληροφορίες. Οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης είχαν λάβει προειδοποιήσεις για την αξιοπιστία των πληροφοριών από το Ιράκ, από τον Απρίλιο του 2000 ως τον Σεπτέμβριο του 2002.

Ο Τιμ Ντάουζ, επικεφαλής τότε στο Φόρεϊν Οφις του τμήματος που ασχολούνταν με τα όπλα μαζικής καταστροφής, ανέφερε στην επιτροπή ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής έτοιμα για χρήση μέσα σε διάστημα 45 λεπτών, δεν αφορούσε όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον άλλων χωρών. Ο ισχυρισμός αυτός- που είχε συμπεριληφθεί στον φάκελο που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν από την εισβολή, το 2003- δεν εξέπληξε αρκετούς εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αναφερόταν σε όπλα μικρού βεληνεκούς. Ο κ. Ντάουζ παραδέχτηκε επίσης ότι ένα ακόμη σημείο του φακέλου, με λεπτομέρειες για την ύπαρξη σωλήνων αλουμινίου στο Ιράκ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, συμπεριελήφθη μόλις την τελευταία στιγμή, κατόπιν σχετικής αναφοράς του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Το Ιράκ δεν ήταν πρώτο στη λίστα των ανησυχιών του Φόρεϊν Οφις πριν από την εισβολή, το 2003. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ντάουζ, η υπηρεσία του είχε βάλει πρώτη τη Λιβύη και μετά το Ιράν. Ο κ. Ερμαν προσέθεσε ότι ουδέποτε η κυβέρνηση είχε λάβει στοιχεία ότι ο Σαντάμ έδινε τέτοια όπλα σε τρομοκρατικές ομάδες. Αποκάλυψε επίσης ότι το Ιράκ είχε κάνει πίσω στις επαφές του με τρομοκρατικές οργανώσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ουδέποτε είχε λάβει στοιχεία που έδειχναν ότι υπήρχε διασύνδεση μεταξύ του Ιράκ και της Αλ Κάιντα.

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η γεμάτη αυτοπεποίθηση δήλωση του Τόνι Μπλερ τον Δεκέμβριο του 2003, ότι οι επιθεωρητές όπλων είχαν βρει αποδείξεις για την ύπαρξη ενός μεγάλου δικτύου μυστικών εργαστηρίων, έκανε τις υπηρεσίες να προειδοποιήσουν ότι οποιαδήποτε αναφορά σε νίκη θα ήταν πρόωρη. Ο κ. Ντάουζ είπε ότι αν δεν βρίσκονταν όπλα έπειτα από τέτοιες δηλώσεις, ο αντίκτυπος στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης θα ήταν τεράστιος.