Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου προσέφερε «σημαντικές ευκαιρίες» στην Ευρώπη, παραδέχθηκε σήμερα ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τελευταίος ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, που είχε διαδεχθεί το ανατολικογερμανικό κομμουνιστικό κόμμα.

«Το άνοιγμα του Τείχους στις 9 Νοεμβρίου 1989 προσέφερε σημαντικές ευκαιρίες για την ειρηνική ανάπτυξη στην Ευρώπη και το τέλος του ψυχρού πολέμου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπίσκι, ο οποίος συμπροεδρεύει σήμερα του κόμματος της γερμανικής ριζοσπαστικής αριστεράς «Die Linke».

«Στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι λαοί της Ευρώπης απέπτυξαν τις σχέσεις τους και την αμοιβαία κατανόηση. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έκανε σημαντικές προόδους», υπογράμμισε.

«Το άνοιγμα του Τείχους αποτέλεσε επίσης την ευκαιρία για την αριστερά να αναλύσει το παρελθόν της και να αντλήσει τα διδάγματα από τις στρεβλώσεις του κρατικού σοσιαλισμού», πρόσθεσε.

«Η ιδέα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, η οποία καταπνίγηκε δια της βίας το 1968 στην Πράγα, προβλήθηκε και πάλι και αναπτύχθηκε. Δεν μπορεί να υπάρχει σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία και ελευθερία», τόνισε.