ΥΛΙΚΑ (για περίπου 30 κομμάτια)

3 έτοιμα φύλλα κρούστας

λίγο βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για την επάλειψη των φύλλων

ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

500 ml νερό

650 γρ. ζάχαρη

1 λουβί βανίλιας, τους σπόρους

1 ξυλάκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και την κανέλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να γίνουν ένα δεμένο σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και στραγγίζουμε.

Σε καθαρό πάγκο εργασίας απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε ελαφρά. Τα τυλίγουμε κατά πλάτος (ξεκινώντας δηλαδή από τη φαρδιά πλευρά), σχηματίζοντας μεγάλα πούρα. Βουτυρώνουμε το τελείωμα και κολλάμε με τα δάχτυλα τις άκρες του φύλλου ώστε να μην ανοίξει στο τηγάνισμα. Κόβουμε σε κομμάτια του 1 εκ.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Τηγανίζουμε τα κουρκουμπίνια μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Σιροπιάζουμε αμέσως βουτώντας τα στο κρύο σιρόπι. Στραγγίζουμε και σερβίρουμε συνοδεύοντας με παγωτό της αρεσκείας μας.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.