ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

Για τη ζύμη

350 γρ. σκληρό αλεύρι

4 γρ. ξηρή μαγιά

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

240 ml νερό, χλιαρό

Για την κρέμα τυριού

300 γρ. τυρί μετσοβόνε, τριμμένο

200 ml κρέμα γάλακτος

2 κρόκους, χτυπημένους

5-6 καρδιές αγκινάρας τουρσί*, ξεπλυμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες (στα σουπερμάρκετ)

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε καθαρό πάγκο εργασίας αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά. Σκεπάζουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπάλες και τα αφήνουμε να σταθούν για 30 λεπτά. Σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας κάθε μπάλα ζύμης σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Bάζουμε μια λαμαρίνα στον φούρνο και προθερμαίνουμε στους 200°C.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το τυρί με την κρέμα γάλακτος και τους κρόκους. Απλώνουμε το μείγμα επάνω στα κομμάτια της ζύμης. Προσθέτουμε από πάνω τις φέτες της αγκινάρας. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

Μεταφέρουμε τις πίτσες στην καυτή λαμαρίνα και τις αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 15 λεπτά, έως ότου ροδίσει η κρέμα.

*Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις αγκινάρες τουρσί με φρέσκες μαριναρισμένες: κόβουμε τα κεφάλια από 3 αγκινάρες στα τέσσερα, αφαιρούμε τα σκληρά φύλλα και το εσωτερικό χνούδι και τις βράζουμε για λίγα λεπτά σε νερό. Αφού κρυώσουν, τις κόβουμε σε πιο λεπτές φέτες, τις πασπαλίζουμε με αλάτι και τις περιχύνουμε με ξίδι και ελαιόλαδο. Τις αφήνουμε να σταθούν για 30 λεπτά προτού τις χρησιμοποιήσουμε.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 17 Μαΐου 2014.