ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ.)

Για τη ζύμη

160 γρ. αλεύρι και λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα

90 γρ. βούτυρο, σε μικρά κομμάτια και λίγο επιπλέον για την επάλειψη του σκεύους

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

1 μικρό αβγό

15 ml κρύο νερό

Για τη γέμιση

30 ml έ.π. ελαιόλαδο

150 γρ. στρογγυλά μανιτάρια (τα καπέλα), κομμένα στα 4

400 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες

10 γρ. φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια

αλάτι

μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

80 γρ. κατσικίσιο τυρί

2 ml λάδι τρούφας

Για την κρέμα μανιταριών

30 ml έ.π. ελαιόλαδο

50 γρ. κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

100 γρ. στελέχη μανιταριών

200 ml κρέμα γάλακτος

4 αβγά, τους κρόκους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το φτερό. Προσθέτουμε το αβγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα ανοίγουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, φροντίζοντας να καλύψει και τα τοιχώματα. Σκεπάζουμε την επιφάνειά της με λαδόκολλα, πάνω στην οποία σκορπίζουμε αρκετά φασόλια (για να μη φουσκώσει κατά το ψήσιμο). Την ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα φασόλια και την ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει.

Γέμιση: Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα πράσα. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το θυμάρι, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προσθέτουμε το τυρί και το λάδι τρούφας.

Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα πράσα και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί στα 2/3 της αρχικής ποσότητας. Σουρώνουμε και κρατάμε τα λαχανικά στην άκρη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα ενσωματώνουμε σιγά σιγά στο μείγμα της κρέμας, ανακατεύοντας με ένα σύρμα.

Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των μανιταριών και των πράσων στη βάση της τάρτας και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας. Ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να πήξει η κρέμα. Σε περίπτωση που η ζύμη αρχίσει να αρπάζει, καλύπτουμε τις άκρες με λαδόκολλα και σταθεροποιούμε με αλουμινόχαρτο. Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον 20 λεπτά προτού την κόψουμε. Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014