Τα τηγανητά καλαµαράκια θέλουν βαθύ τηγάνισµα* σε πολύ καυτό λάδι, µόνο µέχρι να ροδίσουν. Εκτός από το γνωστό αλεύρωµα, υπάρχουν και άλλα υλικά που δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσµα, ενισχύοντας τη γεύση και προστατεύοντας την υφή. {{{ moto }}}

Υλικά (για 4 άτοµα)

500 γρ. καλαµαράκια, σε ροδέλες (καθαρισµένα, πλυµένα και καλά στραγγισµένα)

ηλιέλαιο για το τηγάνισµα

αλάτι

Α΄ τρόπος:

  • Απλό αλεύρωµα
  • 8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Β΄ τρόπος:

  • Τεµπούρα ρυζάλευρου
  • 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. ρυζάλευρο
  • 100 ml παγωµένο νερό
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ½ κ.γ. µπούκοβο

Γ΄ τρόπος:

  • Παναρισµένα µε καλαµποκάλευρο
  • 8 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
  • 80 ml νερό
  • 8 κ.σ. καλαµποκάλευρο

Εκτέλεση

Α΄ τρόπος: Αλευρώνουµε καλά τα καλαµαράκια, τα τακτοποιούµε σε πιατέλα έτσι ώστε να µην ακουµπούν το ένα µε το άλλο και τα αφήνουµε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Τα ρίχνουµε αµέσως στο καυτό λάδι, λίγα λίγα.

Β΄ τρόπος: Ανακατεύουµε όλα τα υλικά φτιάχνοντας χυλό. Βουτάµε τα καλαµαράκια στον χυλό και τα ρίχνουµε στο καυτό λάδι. Ο παγωµένος χυλός δηµιουργεί δαντελωτή κρούστα γύρω από το καλαµάρι.

Γ΄ τρόπος: Φτιάχνουµε χυλό ανακατεύοντας το αλεύρι µε το νερό. Βουτάµε τα καλαµάρια στον χυλό και έπειτα τα πανάρουµε µε το καλαµποκάλευρο. Τα ρίχνουµε λίγα λίγα στο καυτό λάδι. Αυτού του είδους το πανάρισµα δηµιουργεί τα πιο τρυφερά σε υφή καλαµαράκια.

Για το βαθύ τηγάνισµα: Σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα βάζουµε µπόλικο λάδι, έτσι ώστε τα καλαµαράκια να βυθίζονται σε αυτό. Ζεσταίνουµε το λάδι στους 180°C-190°C. Αν χρησιµοποιήσουµε κατσαρόλα, θα χρειαστούµε θερµόµετρο µαγειρέµατος. Ρίχνουµε λίγα λίγα τα καλαµαράκια, ώστε να µην πέφτει η θερµοκρασία του λαδιού. Μόλις ροδίσουν, τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα ακουµπάµε σε σχάρα, στρωµένη µε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουµε µε αλάτι και σερβίρουµε.