Υλικά για 8 άτομα

Για τη βάση
8 κουλουράκια σμυρναίικα, αλεσμένα στο multi
200 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και αλεσμένα στο multi
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένα
1 γερή πρέζα κανέλα

Για την κρέμα
350 γρ. μανούρι
5 φύλλα ζελατίνας
1 φλ. γάλα, φρέσκο
4 κ.σ. ζάχαρη
400 ml κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί
1 βαζάκι γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή φράουλα

Εκτέλεση

Βάση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση από ένα τσέρκι ή σε φόρμα για τσιζκέικ. Βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο ώστε να σφίξει η βάση.

Κρέμα:
Βάζουμε το μανούρι κομμένο στα 2 ή στα 4 σε ένα μπολ με κρύο νερό βρύσης να ξαρμυρίσει για 1 ώρα. Σε ένα μικρό μπολ με λίγο κρύο νερό αφήνουμε τα φύλλα ζελατίνας να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τα φύλλα ζελατίνας, αφού προηγουμένως τα στύψουμε καλά με το χέρι.

Μόλις διαλυθεί η ζελατίνα στο γάλα, μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ μαζί με το τυρί και ομογενοποιούμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά στην κρέμα τυριού τη σαντιγί με απαλές κυκλικές κινήσεις. Απλώνουμε την αφράτη μους πάνω από τη βάση στο τσέρκι. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να σφίξει.

Ξεφορμάρουμε την αφράτη τούρτα περνώντας το μαχαίρι από το τοίχωμα της φόρμας ώστε να ξεκολλήσει και τελευταία στιγμή την περιχύνουμε με το γλυκό του κουταλιού.