Υλικά για 6-8 άτομα

2 φύλλα σφολιάτας
1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο

Για τη σάλτσα
4-5 ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και περασμένες από τον τρίφτη
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη γέμιση
500 γρ. κασέρι, χοντροτριμμένο
150 γρ. μανούρι, σε μικρούς κύβους
1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες
1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο, σε λεπτές ροδέλες
120 γρ. σύγκλινο, σε λεπτά μπαστουνάκια, ή μπέικον, ψιλοκομμένο
10 μανιτάρια λευκά, σε φετάκια
15 ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
6-8 φύλλα φρέσκου βασιλικού, πλατύφυλλου
6-7 κομμάτια αντσούγιας (προαιρετικά), ξαλμυρισμένες

Εκτέλεση
Σάλτσα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και ρίχνουμε όλα τα υλικά. Τα φέρνουμε μια βόλτα και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, όσο να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Το τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα μέρη και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη σάλτσα. Από πάνω ρίχνουμε το κασέρι και το μανούρι, απλώνουμε τις λωρίδες πιπεριάς και τις ροδέλες κρεμμυδιού και μοιράζουμε τα κομμάτια του σύγκλινου. Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια, τις ελιές, τα φύλλα βασιλικού και τις αντσούγιες.

Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, ραντίζουμε με λίγο νερό τις άκρες και τις κλείνουμε με τα δάχτυλα ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους. Αλείφουμε με το αβγό, τρυπάμε την επιφάνεια με το πιρούνι σε διάφορα μέρη και ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά.