Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 35-40΄
Υλικά για 4 άτομα
150 γρ. φακές μικρές
500 γρ. ταλιατέλες (ή λιγκουίνι ή παπαρδέλες)
4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κόκκινο, ξερό, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
1 φλ. μαϊντανός, ή φρέσκο κόλιαντρο, χοντροκομμένο
ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι, ακέρωτο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
εκτελεσ
1. Ξεπλένουμε τις φακές, τις στραγγίζουμε και τις βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερ.
2. Περίπου 10 λεπτά πριν γίνουν τις αλατίζουμε. Μόλις μαλακώσουν τις σουρώνουμε και τις διατηρούμε ζεστές σε ένα μπολ.
3. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ώστε να γίνουν al dente, τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
4.Στο μεταξύ, σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε μέχρι να βγουν τα αρώματά του για 1-2 λεπτά.
5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά τις φακές, το γιαούρτι, το κρεμμυδόσκορδο, τον μαϊντανό, τον χυμό μαζί με το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο.
Tips
Το φρέσκο κόλιαντρο ταιριάζει ιδανικά με τα αρώματα της φακής και του λεμονιού. Αν ωστόσο δεν σας αρέσει, επιλέξτε τον ηπιότερο μαϊντανό.
Τριμμένη φέτα αντί για γιαούρτι θα δώσει μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή στο πιάτο.
Λίγο τριμμένο αγριοκύμινο (κάρβι) θα ενισχύσει τα αρώματα της συνταγής. Για να το βρείτε απευθυνθείτε σε κάποιο μαγαζί μπαχαρικών.