Το σκηνικό είναι γνώριμο: ξυπνάτε, σηκώνεστε, περπατάτε με υπνηλία μέχρι το μπάνιο και κοιτάζεστε στον καθρέφτη. Εκεί σας περιμένει μια έκπληξη: βλέφαρα πρησμένα, μάτια θαμπά, βλέμμα κουρασμένο. Μοιάζετε — και αισθάνεσαι — σαν να γυρίσατε μόλις από μάχη. Αλλά γιατί; Πού πήγε η ξεκούραση; Και γιατί κάθε πρωί τα μάτια μας λένε μια ιστορία διαφορετική από την υπόλοιπη μέρα;
1. Η φυσιολογική κατακράτηση υγρών
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οργανισμός μας βρίσκεται σε οριζόντια θέση για ώρες. Αυτό αλλάζει τη δυναμική της κυκλοφορίας των υγρών στο σώμα. Η βαρύτητα δεν "τραβάει" πλέον τα υγρά προς τα κάτω (όπως όταν στεκόμαστε ή καθόμαστε), με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στο πρόσωπο και κυρίως στην περιοχή γύρω από τα μάτια, όπου το δέρμα είναι πιο λεπτό και ευαίσθητο. Αν κοιμάστε πάνω σε λεπτό μαξιλάρι, που δεν κρατά υψωμένο το κεφάλι και τον λαιμό σας, το φαινόμενο αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο.
2. Ηλικία και απώλεια ελαστικότητας
Με το πέρασμα των χρόνων, οι ιστοί γύρω από τα μάτια (συμπεριλαμβανομένων και των μυών που στηρίζουν τα βλέφαρα) εξασθενούν. Το λίπος που υποστηρίζει τα μάτια μπορεί να μετακινηθεί προς τα κάτω, ενώ τα υγρά είναι πιο πιθανό να συσσωρευτούν στην περιοχή. Το αποτέλεσμα: πρωινό πρήξιμο που παραμένει όλο και περισσότερο όσο μεγαλώνουμε.