Χρόνος προετοιμασίας : 15΄λεπτά

Χρόνος ψησίματος: 20΄λεπτά

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. κριθαράκι, χονδρό

8 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα

1 σφηνάκι ούζο

500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 ντομάτες, κομμένες όπως στην χωριάτικη

1 αγγούρι, σε χοντρές ροδέλες

2 κ.σ. πάστα ελιάς

1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη

200 γρ. φέτα σε κυβάκια

εκτέλεση

1. Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει.

2. Προσθέτουμε το κριθαράκι, το φέρνουμε μία βόλτα και σβήνουμε με το ούζο.

3. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών ή το ζεστό νερό.

4. Ρίχνουμε αλάτι (προσεκτικά γιατί ο ζωμός είναι ήδη αλμυρός όπως και η φέτα) και πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το κριθαράκι, για 10 λεπτά.

5. Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε για 2 λεπτά να ηρεμήσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

6. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά, μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε για 20 λεπτά. Προσέχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί λίγο νερό. Το γκιουβέτσι πρέπει να βγει χυλωμένο.