Yλικά για 5-6 άτομα

Για τον μπακαλιάρο
1 κιλό μπακαλιάρος, υγράλατος, φιλέτο, ξαλμυρισμένος* και ξεψαχνισμένος
1 κουτάκι μπίρα (ξανθιά, γλυκιά), 330 ml
200 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
25 γρ. κορν φλάουρ
25 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σος μαγιονέζας
150 γρ. μαγιονέζα
ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ (μοσχολέμονο)
ξύσμα από 1 λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την μπίρα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν παχύ και λείο χυλό. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο, τα κρεμμυδάκια, πιπέρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο. Βρέχουμε ένα κουταλάκι του γλυκού, παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι πολύ ζεστό, αλλά όχι καυτό ώστε να ψηθούν μέσα και έξω.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βρέχοντας κάθε φορά το κουτάλι, μέχρι να τελειώσουν τα κομμάτια του ψαριού. Οταν πάρουν χρώμα οι λουκουμάδες και ψηθούν μέχρι το κέντρο, τους αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τους τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Σος μαγιονέζας: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε μαζί με τους λουκουμάδες.

Ξαλμύρισμα: Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον ξεπλένουμε πολύ καλά. Τον βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό και τον αφήνουμε για 20 ώρες στο ψυγείο. Κατά την διάρκεια των 20 ωρών αλλάζουμε τρεις φορές το νερό. Αν θέλουμε η γεύση του μπακαλιάρου να θυμίζει φρέσκο, όταν τον ξαλμυρίζουμε τον βυθίζουμε για 1 ώρα σε νερό με γάλα, σε αναλογία 50-50.