Η ζωή της ήταν σύντομη και όχι τόσο ευχάριστη. Γεννήθηκε στα 1836 στο Λονδίνο και στα 20 της χρόνια παντρεύτηκε τον εκδότη Samuel Beeton με τον οποίο απέκτησαν τέσσερις γιους. Οι δύο πρώτοι έφυγαν πρόωρα από τη ζωή σε ηλικίες τεσσάρων μηνών και τριών ετών αντίστοιχα, ενώ τη γέννηση του τέταρτου ακολούθησε ο θάνατος της από επιλόχειο πυρετό σε ηλικία μόλις 28 ετών.

Σε μια εποχή που ο ρόλος της γυναίκας περιοριζόταν σε αυτόν της συζύγου και μητέρας, εκείνη όχι μόνο δεν είχε καλή σχέση με τα οικοκυρικά, αλλά δεν γνώριζε καν να μαγειρεύει. Πώς θα μπορούσε άραγε μια τέτοια γυναίκα να επηρεάσει το παγκόσμιο γαστρονομικό στερέωμα και να γίνει σύμβολο της Βρετανικής κουζίνας; Γράφοντας ένα βιβλίο μαγειρικής. Η απάντηση αναπάντεχη αλλά πέρα για πέρα αληθινή.

Αυτή η ασυνήθιστη γυναίκα που περιγράφουμε δεν είναι άλλη από την Isabella Beeton, ή Mrs Beeton, η διασημότερη ίσως συγγραφέας μαγειρικής στον κόσμο, που το1861 συγκέντρωσε και κατέγραψε στο βιβλίο της «Book of Household Management» συνταγές της βικτωριανής Αγγλίας στη μορφή που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα (ακριβείς ποσότητες υλικών, αναλυτική διαδικασία εκτέλεσης, συγκεκριμένοι χρόνοι μαγειρέματος κτλ.).

Το σύγγραμμα αυτό, που έμελλε να γίνει η Βίβλος της βρετανικής κουζίνας, περιείχε επίσης οδηγίες για τη διαχείριση του νοικοκυριού, την ανατροφή των παιδιών και κάθε είδους λεπτομέρειες σχετικές με τα ήθη και τα έθιμα της εποχής παρουσιασμένες με πρωτοποριακό για την εποχή τρόπο (έγχρωμες εικόνες κ.ά.).

Τις αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για τη ζωή της διάσημης μαγείρισσας έφερε στο φως, το 2006, η Βρετανίδα ιστορικός Kathryn Hughes, η οποία εξέδωσε τη βιογραφία της Beeton με τίτλο «The Short Life and Long Times of Mrs Beeton».

Σύμφωνα με την έρευνα της Hughes, η οποία είχε διάρκεια πέντε ολόκληρα χρόνια, η περίφημη συγγραφέας που αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της νοικοκυράς στην Μεγάλη Βρετανία, ξεκίνησε τη συγγραφική της δραστηριότητα ένα χρόνο μετά τον γάμο της.

Aυτό συνέβη κατόπιν παρότρυνσης του συζύγου της και με σκοπό να τον βοηθήσει οικονομικά. Στην αρχή δημοσίευε μικρά κείμενα σε περιοδικά και ένθετα μηνιαίας κυκλοφορίας και στη συνέχεια το εμβληματικό βιβλίο της «Book of Household Management», το οποίο ουσιαστικά αποτελεί αντιγραφή συνταγών που ήταν ήδη καταγεγραμμένες μεμονωμένα από προγενέστερούς της. Πολλές μάλιστα από τις συνταγές που περιλαμβάνονται στο έργο της δεν είχαν καν δοκιμαστεί πριν καταγραφούν.

Οι αποκαλύψεις της Hughes κάθε άλλο παρά έπληξαν το γόητρο του έργου της το οποίο έχει κυκλοφορήσει με επιτυχία σε δεκάδες εκδόσεις και φυσικά δεν στάθηκαν ικανές να αποκαθηλώσουν την ίδια στη συνείδηση των θαυμαστών της.

Έτσι κι αλλιώς, όποιες και να ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δραστηριοποιήθηκε, η συμβολή της παραμένει πολύτιμη και η ίδια εξαιρετικά καινοτόμος.

Σε μια εποχή που οι συνταγές διαδίδονταν από στόμα σε στόμα και μάλιστα με συγκεχυμένο τρόπο, εκείνη σκέφτηκε ότι θα ήταν πρακτικό να υποδείξει τους ακριβείς χρόνους μαγειρέματος και να τοποθετήσει τα υλικά στην αρχή κάθε συνταγής αποδεικνύοντας ότι η μεθοδικότητα και οι οργανωτικές ικανότητες δεν σχετίζονται απαραίτητα με το φύλο, την εποχή ή τη γνώση.