Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές για τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά καρδιαγγειακών νοσημάτων και παχυσαρκίας, οι μεγαλύτερες αλυσίδες fast food, σε μια κίνηση καλής θέλησης, άρχισαν να αναγράφουν στη συσκευασία των γευμάτων τους μια σειρά από διατροφικά στοιχεία αλλά και τη θερμιδική τους αξία.
Η έρευνα συνεχίστηκε και μετά την εθελοντική δέσμευση των ταχυφαγείων. Αποτέλεσμα; Βρέθηκε ότι μόνο ένας στους έξι καταναλωτές – και σε συγκεκριμένα καταστήματα – διαφοροποίησε την επιλογή του μετά την εφαρμογή της διατροφικής σήμανσης.
Παράλληλα, οι πωλήσεις των ταχυφαγείων όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά, όπως συνέβη στην περίπτωση της αλυσίδας Subway, αυξήθηκαν!
Ωστόσο, το σημαντικότερο εύρημα της έρευνας είναι άλλο: Παρότι οι καταναλωτές δεν άλλαξαν σημαντικά διατροφικές συμπεριφορές, οι αλυσίδες απέκτησαν ένα κίνητρο για να σερβίρουν πιο υγιεινό φαγητό.
Τα KFC, για παράδειγμα, προσέθεσαν ψητό κοτόπουλο στο μενού αυξάνοντας τις – υγιεινές- επιλογές για τον καταναλωτή, ενώ η αλυσίδα Bon Pan μείωσε τις μερίδες – άρα και τις θερμίδες – των μενού.
Στα δικά μας τώρα, η εταιρεία MacDonald’s Hellas μας πληροφόρησε ότι από το 2004 αναγράφονται αναλυτικά στις συσκευασίες της αλλά και στα χάρτινα σουπλά που στρώνονται στους δίσκους τα διατροφικά στοιχεία των γευμάτων. Δυστυχώς έως τώρα δεν έχει γίνει καμία έρευνα για τις πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Δεδομένων των ολοένα αυξανόμενων ποσοστών παχυσαρκίας στη χώρα μας, η προσφορά πιο υγιεινών επιλογών από τις μεγάλες αλυσίδες θα ήταν ένα βήμα προόδου. Για να έρθουν όμως οι ουσιαστικές αλλαγές η σήμανση από μόνη της δεν αρκεί.
Από την πλευρά του ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι από τον Σεπτέμβριο – οπότε και «κλειδώνει ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη Σήμανση στα Τρόφιμα – θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή των στοιχείων σε όλα τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, ενώ στα μη συσκευασμένα υποχρεωτική θα είναι μόνο η αναγραφή των αλλεργιογόνων.
Αυτό που θα μπορούσε να γίνει, εφόσον και ο Κανονισμός δίνει αυτή την δυνατότητα, είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την Πολιτεία και φυσικά νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ενθαρρύνουν την ενημέρωση του καταναλωτή για την τροφή που καταναλώνει οπουδήποτε και αν αυτή διατίθεται.