Εξαιρετικά τυριά, αλλαντικά και µεζεδάκια από έλληνες παραγωγούς που σέβονται την παράδοση, πηγαίνοντάς την ένα βήµα µπροστά.

Τυριά

  1. Κασκαβάλι, ή αλλιώς κασέρι Σαµοθράκης, κατευθείαν από το τυροκοµείο του Παπανικολάου στις Μακρυλιές Σαµοθράκης. Βελούδινη υφή, γνήσια γεύση γάλακτος, ώριµο, µε πλούσια και βουτυράτα αρώµατα, €19,50/κιλό (ΜΙΡΑΝ).
  2. Γραβιέρα 16µηνης ωρίµανσης από τον Μυλοπόταµο Ρεθύµνης, από το τυροκοµείο Βολτυράκη. Ελαφρώς αλµυρή, µέτρια σκληρή, µε κοκκώδη υφή και έντονα συµπυκνωµένα αρώµατα γάλακτος. Η ωρίµανσή της, µάλιστα, γίνεται αντιληπτή µε το µάτι, €13,90/κιλό (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ).
  3. Νιώτικο. Σκληρό, ελαφρότατα πικάντικο τυρί από κατσικίσιο γάλα. Ευχάριστη επίγευση φρεσκάδας, πλούσια αρωµάτα φρέσκων βοτάνων της Ιου και της αλµύρας του Αιγαίου. Ωριµάζει τουλάχιστον τρεις µήνες στο κελάρι ώσπου να είναι έτοιµο για κατανάλωση, €12,78/κιλό (ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ).
  4. Λαδοτύρι Ζακύνθου από το τυροκοµείο Μπάστας, στον Αγιο Λέοντα Ζακύνθου. Πικάντικο, πιπεράτο, λευκό τυρί, µε αψιά γεύση που εκπλήσσει ευχάριστα τον ουρανίσκο. Παράγεται την άνοιξη από αιγοπρόβειο γάλα και ωριµάζει σε ελαιόλαδο µέσα σε πήλινα κιούπια. Μακρά επίγευση, µε έντονα αρώµατα, που δεν ξεχνιέται, €16,20/κιλό (ΑΡΑΠΙΑΝ).
  5. Μελανοτύρι Νάξου από το τυροκοµείο του Κουφόπουλου. Πικάντικο, πιπεράτο, παλαιωµένο σε µούργα ελαιόλαδου, µε µεστή, δυνατή και λαδένια γεύση, €23/κιλό (ΤΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ).

Αλλαντικά

  1. Βοδινός καβουρµάς από τους αδελφούς Γιαννάκου στον Πειραιά µε την επωνυµία Δανάη. Από βρασµένο κρέας, ανακατεµένος µαζί µε τον ζωµό του. Εντονο χρώµα, ανάλαφρη γεύση, χωρίς πολύ λίπος και πολλά µπαχαρικά, €14,90/κιλό (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ).
  2. Μούχτερο από την αλλαντοποιία Sary. Καπνιστό χοιρινό µπούτι, άπαχο, που έχει µαριναριστεί στο κρασί για αρκετό χρόνο. Σερβίρεται σε πολύ λεπτές φέτες, €23,98/κιλό (ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ).
  3. Παστή χοιρινή µπριζόλα από την αλλαντοποιία Δαγρέ Τρίπολης. Διατηρείται σε ελαιόλαδο, έχει ζουµερή κόκκινη σάρκα, µε ποικιλία ισορροπηµένων µπαχαρικών και αρωµάτων, €15/κιλό (ΜΙΡΑΝ).
  4. Νούµπουλο Κέρκυρας µε βενετσιάνικη καταγωγή από την Κερκυραϊκή Αλλαντοποιία. Παρασκευάζεται από άπαχο χοιρινό φιλέτο, παστώνεται µε χονδρό αλάτι, µαρινάρεται σε κρασί και καρυκεύµατα και καπνίζεται µε άγρια µυρωδικά. Γλυκιά γεύση και πλούσια αρώµατα, €21,98/κιλό (ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ).
  5. Παστουρµαδέλα από την αλλαντοποιία Sary. Ενα εντυπωσιακό µωσαϊκό χρωµάτων και γεύσεων. Συνδυασµός χοιρινού και µοσχαρίσιου κρέατος, βάση µορταδέλας µε παστουρµά, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης και τα κατάλληλα αρτύµατα, €18,80/κιλό (ΑΡΑΠΙΑΝ).
  6. Προσούτο α λα ελληνικά από την Αλλαντοποιία Θράκης. Αφράτο µε γλυκιά γεύση και διακριτική παρουσία αλατιού, €24,90/κιλό (Ο ΤΣΕΛΙΓΚΑΣ).

Οινικές προτάσεις

Τα τυριά που προτείνουµε είναι λιπαρά και πλούσια. Ετσι λοιπόν θα θέλαµε κάποιο κρασί µε δυνατό χαρακτήρα που στο µπουκέτο του να πρωταγωνιστούν τα φρούτα. Αρα θα επιλέξουµε µια Μαλαγουζιά που είναι ένα φρουτώδες κρασί και θα εξελίξει τη γεύση των τυριών ή ένα Ασύρτικο το οποίο µε την οξύτητά του θα φρεσκάρει τον ουρανίσκο από τη λιπαρότητα.

Ενα κλασικό Ξινόµαυρο, γεµάτο και στιβαρό, που έχει ως βάση του τη λιαστή ντοµάτα και τα µπαχαρικά, θα δέσει απόλυτα µε τα αλλαντικά.