Πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και σε γεύση, η σαλάτα αυτή µπορεί να σταθεί και µόνη της ως γεύµα.

Υλικά (για 4 άτοµα)

  • 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 µεγάλο κόκκινο κρεµµύδι, κοµµένο σε φέτες
  • 1 µεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, ψηµένη (από βάζο)
  • 300 γρ. κινόα
  • 750 ml ζωµός λαχανικών
  • 1 µατσάκι µαϊντανός, χοντροκοµµένος
  • ξύσµα και χυµός από 1 λεµόνι, ακέρωτο
  • αλάτι
  • ελάχιστη ζάχαρη(1/4 κουτ. γλυκού)
  • 350 γρ. χαλούµι, κοµµένο σε 8 φέτες

Εκτέλεση

  1. Σε ένα µεσαίο τηγάνι ζεσταίνουµε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουµε το κρεµµύδι και την πιπεριά για 2-3 λεπτά, κατόπιν προσθέτουµε την κινόα και µαγειρεύουµε για 3 λεπτά ακόµα. Προσθέτουµε τον ζωµό, σκεπάζουµε, χαµηλώνουµε τη φωτιά στη µεσαία σκάλα και αφήνουµε να σιγοβράσει. Μαγειρεύουµε για 15 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσει η κινόα, προσθέτουµε τον µισό µαϊντανό και ανακατεύουµε.
  2. Στο µεταξύ ανακατεύουµε το ξύσµα και τον χυµό λεµονιού µε τον υπόλοιπο µαϊντανό και το λάδι, λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι.
  3. Σε µια γκριλιέρα ή στο γκριλ του φούρνου ψήνουµε το χαλούµι και από τις δύο πλευρές, µέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Σερβίρουµε τη σαλάτα µαζί µε το χαλούµι, περιχύνοντας µε το µείγµα του λεµονιού.


Σχολιασμός διαιτολόγου
Η κινόα είναι δηµητριακό που καλλιεργείται στη Νότια Αµερική. Ουσιαστικά πρόκειται για τον αποξηραµένο σπόρο ενός θάµνου πλούσιου σε φυτικές ίνες. Χρησιµοποιείται όπως το κουσκούς ή το ρύζι. Μπορείτε να τη βράσετε µε τη διπλάσια ποσότητα νερού και να την αναµείξετε µε λαχανικά ή να συνοδεύσετε µε αυτή το κρέας. Θα τη βρείτε στα µεγάλα σουπερµάρκετ στα ράφια µε τα όσπρια, στα καταστήµατα µε βιολογικά προϊόντα και σε κάποια παντοπωλεία. Η κινόα είναι πολύ ευεργετική για τους χορτοφάγους, καθώς περιέχει πρωτεΐνες. Επίσης δεν περιέχει γλουτένη, ενώ είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και βιταµινών του συµπλέγµατος B. Παράλληλα, το χαλούµι αποτελεί µια γευστική πρόταση, µε µεσαία περιεκτικότητα σε λιπαρά.