Μια ελληνική πρωτοβουλία ταξίδεψε στο Βέλγιο: Περισσότεροι από 65 επιστήμονες από 21 χώρες από κάθε γωνιά του πλανήτη παρευρέθηκαν στο 6ο κατά σειρά Εκπαιδευτικό Συνέδριο που οργάνωσε η Ακαδημία του Embryolab στην πόλη Λουβέν του Βελγίου το διήμερο 18-19 Μαρτίου, με τίτλο «Διαχείριση Ποιότητας σε εργαστήρια Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Από τη θεωρία στην πράξη».

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν σύγχρονοι μηχανισμοί ποιοτικού ελέγχου και η εφαρμογή τους σε εργαστήρια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Για μία ακόμη φορά ειδικοί από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν και να συζητήσουν θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινότητά τους και να ενημερωθούν για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα οφέλη που αναμένονται από την εφαρμογή προηγμένων συστημάτων ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν πραγματικά παραδείγματα συμβάντων από μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης και προτάθηκαν οι πλέον αποτελεσματικές πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης για κάθε περίπτωση. Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα όπως η διαχείριση και η ασφάλεια των δεδομένων, οι τρόποι διαπίστευσης της ασφάλειας των υλικών και των διαδικασιών σε κάθε τμήμα, καθώς και οι μηχανισμοί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Είναι αλήθεια ότι τα σύγχρονα εργαστήρια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής εξελίσσονται σε πολύπλοκα συστήματα μέσα στα οποία επιβάλλεται να υπάρχουν πιστοποιημένες διαδικασίες που να εγγυώνται την ασφάλεια των πολύτιμων γαμετών, εμβρύων και ιστών αναπαραγωγής. Υποχρέωση όλων των σύγχρονων εργαστηρίων είναι να εφαρμόζουν μέτρα αδιάλειπτης παρακολούθησης μέτρησης και ανάλυσης των εργαστηριακών διαδικασιών και παραμέτρων, ώστε ο κάθε άνθρωπος και το κάθε ζευγάρι να λαμβάνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο φροντίδας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Για τον ίδιο λόγο, κάθε εργαστήριο πρέπει επίσης να διαθέτει μηχανισμούς αναγνώρισης και διαχείρισης κινδύνου προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι αδυναμίες του συστήματος.

Το συνέδριο οργάνωσαν ηδρ Martine Nijs, Διευθύντρια του Embryolab Academy και Κλινική Εμβρυολόγος, ηκυρία Αλεξία Χατζηπαρασίδου, Διευθύντρια του Embryolab και Κλινική Εμβρυολόγος, και οδρ Νίκος Χριστοφορίδης, Κλινικός Διευθυντής του Embryolab και Γυναικολόγος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η Ακαδημία του Embryolab συνεχίζει με επιτυχία το έργο της. Διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες ανταποκρίνονται στο κάλεσμά της και την επαινούν για την πρωτοπόρο δράση της. «Πρόκειται για σπουδαία εμπειρία και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι στο κάλεσμα της Ακαδημίας ανταποκρίνονται επιστήμονες από όλον τον κόσμο! Το Embryolab Academy είναι μια ελληνική πρωτοβουλία που κερδίζει συνεχώς αναγνώριση στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα!» δήλωσε η κυρία Χατζηπαρασίδου.

Επόμενο βήμα του Embryolab Academy είναι η οργάνωση αντίστοιχου εκπαιδευτικού συνεδρίου στη Βραζιλία τον προσεχή Σεπτέμβριο έπειτα από πρόσκληση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού ιδρύματος REDLARA (RED-Δίκτυο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Λατινικής Αμερικής).

* Embryolab, Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, www.embryolab.eu,

email: infogr@embryolab.eu