Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για τη Χ.Α. και τη νομική αντιμετώπισή της, καθώς και το σενάριο ομαδικής παραίτησης των βουλευτών της.{{{ audio1 }}}

Για τη δίωξη κατά της Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση

«Θεωρώ ότι πλέον, με βάση τα τελευταία γεγονότα, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης και τη συνακόλουθη καταδίωξή της. Διότι τι λέει το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα; Δομημένη ομάδα, με διαρκή δράση που αποσκοπεί στη διάπραξη κακουργημάτων. Και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά συντρέχουν. Υπάρχει συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και μπορεί η Χ.Α. να διωχθεί ποινικά με βάση το ισχύον ποινικό δίκαιο. Από εκεί και πέρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές και κακώς δεν ψηφίστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, διότι το παλιό σε πολλά σημεία είναι παρωχημένο, αλλά και συμβολικά η Πολιτεία χρειαζόταν τώρα να δείξει την απαξία του φαινομένου μέσω ποινικών διατάξεων. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί πάρα πολύ γρήγορα, αλλά και το ισχύον νομικό οπλοστάσιο αρκεί και το βλέπετε πλέον να εξελίσσεται με τα μέλη της Χ.Α.»

Για το ενδεχόμενο να εκπέσουν βουλευτές της του αξιώματός τους

«Εάν έχουν διαπράξει βουλευτές της Χ.Α. κακουργήματα που έχουν παρεπόμενη ποινή τη στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, μπορούν να εκπέσουν αμέσως, με απόφαση του Εκλογοδικείου. Για να τεθεί εκτός νόμου αυτή τη στιγμή η Χ.Α., αυτό δεν είναι δυνατόν με βάση το ότι έχουν ανακηρυχθεί ως κόμμα νόμιμο και συμμετείχε στις εκλογές, παρόλο που υπάρχουν νέα στοιχεία που αφορούν σε εγκληματικές πράξεις και αυτούς που θα διωχθούν ή θα καταδικαστούν. Δεν μπορούν να αφορούν συνολικά το κόμμα.»

Για το σενάριο παραίτησης των βουλευτών της Χ.Α. και των αναπληρωματικών τους

«Οι εκλογές που θα γίνουν, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, είναι εκλογές σε εκλογικές περιφέρειες, εάν υπάρξουν παραιτήσεις. Άρα, σε όλες τις περιφέρειες θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές και το αποτέλεσμα θα είναι να πάρουν αυτές τις έδρες, αν είναι μία έδρα, το πρώτο κόμμα σε κάθε περιφέρεια. Άρα, το αποτέλεσμα θα είναι να ενισχυθούν τα υπάρχοντα κόμματα και να απαλλαγούμε από την παρουσία της Χ.Α. Επιπλέον, όμως, υπάρχει ένα ζήτημα με τον βουλευτή Επικρατείας και άκουσα ότι θα γίνουν, λέει, εκλογές στην επικράτεια. Αυτό είναι λάθος, κατά την άποψή μου. Ο νόμος λέει σαφώς σε κάποια εκλογική περιφέρεια και όχι στην επικράτεια και σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι δυνατόν να μείνουν κενές έδρες, είτε μιλάμε για τον τελευταίο χρόνο της τετραετούς θητείας είτε να μη συμπληρωθούν όταν απαιτείται κατά το νόμο. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο νόμος δεν απαιτεί επαναληπτικές εκλογές στο πεδίο των βουλευτών Επικρατείας. Άρα, θα μείνουμε με 299 βουλευτές.

Υπάρχει ένα ζήτημα καταχρηστικής παραίτησης, το οποίο θέτει ένα γενικότερο ζήτημα για τη λειτουργία του πολιτεύματος. Δεν μπορεί δηλαδή ένα κόμμα μέσα από αυτή τη διαδικασία να οδηγεί όποτε θέλει σε εκλογές…»

Για το αν αυτή η κίνηση συνιστά αυτοχειριασμό της Χ.Α.

«Θα είναι, διότι θα χάσει όλες τις έδρες. Μακάρι να το κάνει από αυτή την άποψη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνει, γιατί είναι πολύ βολεμένη στα προνόμια που παρέχει η βουλευτική ιδιότητα και ιδίως η ασυλία.»