Ενα ταξίδι στο άγνωστο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 στο Τσέστερ της Αγγλίας, όπου έλαβε χώρα η θερινή προετοιμασία της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Βιώνοντας την πιο απειλητική κρίση της ιστορίας της, η ομάδα, η οποία για μεγάλη περίοδο σαγήνευε τα ποδοσφαιρικά πλήθη με το ολοκληρωτικό παιχνίδι της και αποτελούσε τον πλέον επιθυμητό προορισμό για τους γηγενείς ποδοσφαιριστές, είχε μεταλλαχθεί σε εσχάτη επιλογή ακόμη και για παίκτες που σε άλλες εποχές δεν θα διανοούνταν ούτε καν να σκεφθούν ότι η ΑΕΚ θα τους προσέγγιζε με σκοπό να τους προσφέρει συμβόλαιο συνεργασίας.

Η στροφή στους παίκτες των κιτρινόμαυρων ακαδημιών ήταν αναπόφευκτη, όπως αναγκαστική υπήρξε και η «βίαιη» ανάθεση ευθυνών τις οποίες εκείνοι δεν ήταν έτοιμοι σωματικά και πνευματικά να επωμιστούν. Συνδυασμός ο οποίος ενέπλεξε πολύ γρήγορα την Ενωση σε σενάρια υποβιβασμού. Επειδή όμως πολλές φορές από αγκάθι βγαίνει ρόδο, όταν οι μικροί πλαισιώθηκαν και υποστηρίχθηκαν από ποδοσφαιριστές πιο έμπειρους, άφησαν τις… ντροπές και εμφάνισαν τις αρετές τους. «Το Βήμα της Κυριακής» συνομίλησε μαζί τους για αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία που βιώνουν εφέτος.


«Οταν μου είπαν πως η ΑΕΚ ενδιαφέρεται για εμένα, μου φάνηκε απίστευτο. Ημουν καλά στην Πορτογαλία, βίωνα μια διαφορετική εμπειρία, έστω και στη β’ κατηγορία. Δεν ψαχνόμουν για να επιστρέψω στην Ελλάδα, αλλά μόλις ενημερώθηκα για αυτή την προοπτική είπα: «Ηρθε αυτό που πάντα ήθελα». Πότε θα μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να παίξω στην ΑΕΚ;»
εκμυστηρεύεται ο 21χρονος αριστερός μπακ Τάσος Τσουμάγκας, στον οποίο δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να αγωνιστεί με την πρώτη ομάδα του Αστέρα Τρίπολης και αναγκάστηκε να ξενιτευθεί για να βρει επαγγελματικό συμβόλαιο, το οποίο του προσέφερε η πορτογαλική Λεϊσόες.
Στη νεανική Ενωση του αναμορφωτή και παιδαγωγού κ. Εβαλντ Λίνεν, ο Τσουμάγκας πήρε γρήγορα θέση βασικού και ως σήμερα ανταποκρίνεται κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι αγωνίζεται για πρώτη φορά στην καριέρα του στην πρώτη τη τάξει επαγγελματική ποδοσφαιρική κατηγορία οποιασδήποτε χώρας.
Και τούτη είναι η απόδειξη για το ότι «η πολλή ξενομανία δεν φέρνει απαραίτητα και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπήρξαν πολλοί ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό που κατά καιρούς κέρδισαν συμβόλαια τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν σε νεαρούς Ελληνες, δίχως οι αλλοδαποί να είναι καλύτεροί τους. Επρεπε οι ομάδες να φτάσουν στα πρόθυρα της διάλυσης για να ψάξουν τι υπάρχει στις ακαδημίες τους και να εμπιστευθούν λόγω ανάγκης τα νεαρά παιδιά» εξηγεί ο 22χρονος Παύλος Μητρόπουλος, ποδοσφαιριστής που είχε την τύχη να τον εμπιστευθούν σε μικρή ηλικία και έχει ήδη γράψει γεμάτες χρονιές στη Σούπερ Λίγκα με τους Ολυμπιακό Βόλου και Παναιτωλικό.
Αδιαμφισβήτητα το «διαμάντι» της ΑΕΚ είναι ο 17χρονος Ταξιάρχης Φούντας, ο οποίος την περυσινή περίοδο «έγραψε» τις πρώτες συμμετοχές του με τη φανέλα της Ενωσης και έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα της σε επίσημο αγώνα. Εφέτος λογίζεται ως βασικός και αναντικατάστατος, παρουσιάζει ραγδαία εξέλιξη ως δεύτερος επιθετικός (αγωνιζόμενος ως παρτενέρ του Αντώνη Πετρόπουλου) και αποτελεί την ελπίδα των διοικούντων την ΠΑΕ για την όσο το δυνατόν πιο άμεση εισροή ρευστού στα άδεια ταμεία της εταιρείας, καθώς ενδιαφέρον για την αγορά του έχουν δείξει αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες.
Ανοδική πορεία παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό και ο 19χρονος στόπερ Μαυρουδής Μπουγαΐδης, ο οποίος αρχικά δεν γέμιζε το μάτι του κ. Λίνεν που λίγο έλειψε να τον υποβιβάσει στη δεύτερη ομάδα. Οι συγκυρίες (τραυματισμός του Πορτογάλου Γιάγκο Φερνάντεζ και αποχώρηση του Γιάννη Κοντοέ) άνοιξαν την πόρτα της ενδεκάδας για τον διεθνή με τις Ελπίδες κεντρικό αμυντικό, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία και θύμισε τους λόγους για τους οποίους το περασμένο καλοκαίρι είχε απασχολήσει την αγγλική Εβερτον.

«Βρισκόμαστε σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας και οι ευθύνες είναι τεράστιες. Καλούμαστε να σηκώσουμε ένα τεράστιο βάρος και να ανταποκριθούμε σε απαιτήσεις για τις οποίες πολλοί από εμάς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Ομως αυτή είναι και μια συγκυρία για την οποία πρέπει να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη. Αγώνα με τον αγώνα πατάμε καλύτερα στα πόδια μας και μέσα από τα καλά αποτελέσματα αποκτούμε δύναμη και εμπειρίες
» θα πει ο πρώην στόπερ (της β’ ομάδας) του Αρη, ο οποίος θαυμάζεται για το πάθος και τη μαχητικότητα που βγάζει στο παιχνίδι του.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα γραφής έχουν αφήσει ως σήμερα ακόμη δύο ποδοσφαιριστές που ως πέρυσι αγωνίζονταν στη δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ και επί Λίνεν έχουν κερδίσει θέσεις βασικών στην Ενωση. Ο 21χρονος αμυντικός μέσος Φώντας Φέτσης αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2011 από τον Παναθηναϊκό, με τη φανέλα του οποίου είχε αγωνιστεί μόλις μία φορά σε αγώνα της Σούπερ Λίγκας. Υστερα από μία σεζόν στα αζήτητα προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ και πλέον θεωρείται σημαντικό γρανάζι της.
Το ίδιο ισχύει και για τον συνομήλικό του δεξιό μπακ Βαλεντίνο Βλάχο, ο οποίος έδειχνε τρακαρισμένος κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας αλλά παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στους αγώνες και δίνει την εντύπωση ότι αγωνίζεται καιρό με την πρώτη ομάδα, αν και οι εφετινές είναι οι πρώτες παρουσίες του στη Σούπερ Λίγκα!
Πρωτόπειρος στη μεγάλη κατηγορία είναι και ο στυλοβάτης της αμυντικής γραμμής (και κατά πολλούς πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ως σήμερα) 22χρονος Γιώργος Κουτρουμπής, ο οποίος ως πέρυσι αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική με την Καλλιθέα, ενώ ο 21χρονος Κωνσταντίνος Τσούπρος που παίζει στην ίδια θέση εντυπωσιάζει με τη σωματοδομή και τη φυσική δύναμή του, αν και χρειάζεται πολλή δουλειά σε επίπεδο τακτικής, καθώς προέρχεται από τον Αστέρα Μαγούλας, με τον οποίο είχε αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής.
Δεν θα πρέπει να λησμονούμε επίσης τον 19χρονο Ανδρέα Σταματή (γιος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Σταύρου), ο οποίος μοιράζεται την πρώτη θέση των σκόρερ με τους Γκερέιρο, Πετρόπουλο και Φούντα, έχοντας σημειώσει 3 γκολ στο πρωτάθλημα σε μόλις 154 λεπτά συμμετοχής, όπως επίσης τον 20χρονο Γιώργο Κατίδη, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων στην πορεία της ως τον τελικό του πρόσφατου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αλλά δεν έχει καταφέρει να ξεδιπλώσει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, ίσως και λόγω διαφορών με τον κ. Λίνεν.
Γροντής, Παπαδημητρίου, Νικολιάς, Κουρέλλας, Τσουκαλάς, Τσίτας, Καλογέρης…
Οι μικρότεροι έρχονται με φόρα!

Ταλέντο υπάρχει στην ΑΕΚ… Το επιβεβαιώνει ο προπονητής της U-20 Ντανιέλ Μπατίστα λέγοντας ότι «υπάρχουν παιδιά που με μια προετοιμασία στα πόδια τους και σωστή καθοδήγηση στο πώς να δουλέψουν το σώμα τους σύντομα θα αποτελέσουν σημαντικές μονάδες για την πρώτη ομάδα». Από αυτό το γκρουπ ξεχωρίζουν ο 18χρονος αριστεροπόδαρος μεσοεπιθετικός Δημήτρης Γροντής, ο οποίος (σε μια δόση υπερβολής) χαρακτηρίστηκε «ο επόμενος Σαβέβσκι της ΑΕΚ», και ο 19χρονος Χρήστος Παπαδημητρίου, πρώτος σκόρερ της β’ ομάδας την περυσινή περίοδο, ποδοσφαιριστής με ταχύτητα και έκρηξη που θυμίζουν σπρίντερ. Περιπτώσεις παιδιών με ατόφιο ταλέντο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και εκείνες των Αλέξανδρου Νικολιά (19 ετών, επιτελικός μέσος), Νίκου Κουρέλλα (20 ετών, αριστερός εξτρέμ), Σωκράτη Τσουκαλά (20 ετών, δεξιός μπακ), Θωμά Τσίτα (21 ετών, επιθετικός) και Αινεία Καλογέρη (22 ετών, δεξιός εξτρέμ). Ολοι οι προαναφερθέντες, πλην του τελευταίου που τραυματίστηκε σοβαρά το περασμένο καλοκαίρι (ρήξη χιαστών), έχουν ήδη αγωνιστεί σε επίσημο ματς της πρώτης ομάδας!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ