Με το ιδιαίτερα υποτιμητικό και σκληρό «ο Λανς Αρμστρονγκ δεν έχει θέση στην ποδηλασία, του αξίζει να ξεχαστεί» η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος καθαίρεσε τον μέχρι πρότινος απόλυτο αμερικανό ήρωα από τον ποδηλατικό θρόνο του. Η αφαίρεση των επτά τίτλων που κατέκτησε στον «Γύρο της Γαλλίας» (τον ευρέως γνωστό ως «Tour de France») ήταν το τελειωτικό χτύπημα μίας τεράστιας καριέρας η οποία ωστόσο θεωρείται πλέον ως μη γενόμενη αφού διαγράφηκε κάθε συμμετοχή του Τεξανού σε οποιοδήποτε ποδηλατικό αγώνισμα!
Ο 41χρονος Αμερικανός Λανς Αρμοστρονγκ έδωσε την τριετία 1995-1998 μία δύσκολη μάχη με αντίπαλο τον καρκίνο έχοντας μόλις 40% πιθανότητες να επιβιώσει από το σύνολο των επεμβάσεων και χημειοθεραπειών στις οποίες έπρεπε να υποβληθεί. Βγήκε νικητής και από το 1999 ως το 2005 έχτισε τον μύθο του κατακτώντας επτά συνεχόμενες φορές τον «Γύρο της Γαλλίας», τις περισσότερες από κάθε άλλον ποδηλάτη στον κόσμο.
Την αρχή της «αποκαθήλωσης» του Αρμστρονγκ είχε κάνει πριν από επτά χρόνια (2005) η γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe», η οποία τότε, με πρωτοσέλιδο τίτλο «το ψέμα του Αρμστρονγκ», είχε αποκαλύψει ότι γαλλικό εργαστήριο έκανε έλεγχο στα δείγματα ούρων που είχε δώσει ο Αμερικανός στη διάρκεια του ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας του 1999 και ανακάλυψε ίχνη της απαγορευμένης ουσίας ερυθροποιητίνη.
Ακολούθησαν οι αποκαλύψεις της αμερικανικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ (USADA) για συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών μέχρι να οδηγηθούμε στην περασμένη Δευτέρα (22/10) όταν και ανακοινώθηκε από την διεθνή ποδηλατική ομοσπονδία ότι του αφαιρούνται οι επτά τίτλοι του νικητή στο «Tour de France»
Ο Aρμστρονγκ μετά την αφαίρεση των τίτλων είναι πολύ πιθανό να κληθεί να επιστρέψει τα χρηματικά έπαθλα που έλαβε για τις επτά πρωτιές του, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Παρασκευή (26/10).