Μπροστά στην κορυφαία πρόκληση της ιστορίας της, ανάλογη της οποίας έζησε το 1896 στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 1980 στη Μόσχα, όταν κατέκτησε από δύο μετάλλια, βρίσκεται η ελληνική πάλη. Με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FILA) θα εκπροσωπηθεί το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με πλήρη ομάδα και στα τρία στυλ του αθλήματος. Στην ελληνορωμαϊκή με επτά αθλητές, στην ελευθέρα επίσης με επτά και στην ελευθέρα γυναικών, η οποία συμπεριλήφθη για πρώτη φορά στο ολυμπιακό πρόγραμμα, με τέσσερις αθλήτριες. Ποτέ στο παρελθόν ελληνική αποστολή δεν συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες με 18 παλαιστές στη σύνθεσή της. Στη διεθνή σκηνή δεσπόζει η ρωσική σχολή αλλά και οι χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ. Στην ελληνορωμαϊκή πάλη τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει εντυπωσιακά η ομάδα της Κούβας, η οποία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Πάτρας κατέκτησε την πρώτη θέση στον βαθμολογικό πίνακα. Σημαντική πρόοδο παρουσιάζει επίσης και η ομάδα των ΗΠΑ. Στην ελευθέρα οι Αμερικανοί έχασαν την απόλυτη κυριαρχία και μοιράζονται τα πρωτεία με Ρώσους, Ιρανούς, Τούρκους, Ουκρανούς, Αρμένιους και Κουβανούς. Στις γυναίκες τον πρώτο λόγο έχουν οι αθλήτριες της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, των Σκανδιναβικών χωρών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.


Εστω και αν η ποσότητα δεν καθορίζει την ποιότητα, η ελληνική πάλη φιλοδοξεί το 2004 να κερδίσει μετάλλια και εντυπώσεις. Στην ομοσπονδία πάλης κάνουν λόγο για κατάκτηση τριών-τεσσάρων μεταλλίων και αντίστοιχα πλασαρίσματα στην εξάδα. Αυτό είναι και το κίνητρο που τους οδήγησε στην αλλαγή προπονητών στις δύο ανδρικές ομάδες. Στην Εθνική ομάδα ελληνορωμαϊκής προσελήφθη ο Ρώσος Νικολάι Παύλοβιτς Γέσιν ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε με επιτυχία στα εθνικά συγκροτήματα της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας. Βοηθός τού Γέσιν ανέλαβε ο βετεράνος έλληνας πρωταθλητής Αριστείδης Ρουμπενιάν. Στην Εθνική ομάδα της ελευθέρας αναζητείται ο διάδοχος του κ. Ηρακλή Δεσκουλίδη, με πρώτο υποψήφιο τον ελληνικής καταγωγής ομοσπονδιακό προπονητή της Ουκρανίας κ. Μιχάλη Χαρατσούρα. Ο Γέσιν παρακολούθησε τον Φεβρουάριο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ταλέντο των αθλητών. Εχοντας ως αρχή του ότι για κάθε μετάλλιο που διεκδικείς πρέπει να προετοιμάσεις διπλάσιο αριθμό παλαιστών, ξεκίνησε την 1η Μαρτίου προετοιμασία στο Λουτράκι με τρεις παλαιστές ανά κατηγορία, ξεκαθαρίζοντας ότι ο συναγωνισμός και η δουλειά κάθε αθλητή θα προσδιορίσουν τις επτά θέσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.


Το 2001 έκλεισε με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 130 κ. από τον Ξενοφώντα Κουτσιούμπα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής, αλλά το 2002 δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Από την προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Φινλανδίας χάθηκαν δυόμισι μήνες, διάστημα στο οποίο η Εθνική ομάδα ελληνορωμαϊκής πάλης δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα. Οι αδελφοί Ξενοφών και Γιώργος Κουτσιούμπας (97 κ.) ήταν απομονωμένοι στη Σχολή Αστυνομίας στην Καρδίτσα όπου σπουδάζουν, ο Θεοφάνης Αναγνώστου (85 κ.) στην αντίστοιχη σχολή των Αθηνών, ο Δημήτρης Αβράμης (76 κ.) και ο Ευστάθιος Θεοδοσιάδης (58 κ.) στις στρατιωτικές μονάδες τους, ο Χρήστος Γκίκας (63 κ.) υπεβλήθη πρόσφατα σε εγχείρηση στη μέση, ενώ ο τέταρτος Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Κώστας Θάνος εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού δεν έχει ανέβει στο ταπί. Με την πρόσληψη του Γέσιν το κλίμα άλλαξε άρδην προς το καλύτερο. Η Εθνική ομάδα με τη συμμετοχή των στρατευμένων προετοιμάζεται στο Λουτράκι εν όψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ενώ ενσωματώθηκαν σε αυτήν οι Αρτιόμ Κουρεγκιάν (55 κ.), Γιώργος Τζιώλας (74 κ.), Κώστας Αρκουδέας (66 κ.), Τάσος Σοφιανίδης (120 κ.) και οι καλύτεροι έφηβοι παλαιστές, μεταξύ των οποίων οι Στέφανος Τσαντούλας (74 κ.) και Ιωάννης Σπυριδάκης (64 κ.).


Στην Εθνική ομάδα ελευθέρας η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη. Μοναδικός απών από τις προπονήσεις είναι ο τρίτος ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ και δεύτερος πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αμιράν Καρντάνοφ (54 κ.) ο οποίος υπέστη πρόσφατα μερική ρήξη έσω πλαγίου και πρόσθιου χιαστού και την επόμενη εβδομάδα θα αποφασισθεί αν θα συνεχίσει συντηρητική αγωγή ή θα χειρουργηθεί. Ο Καρντάνοφ, οι αδελφοί Νίκος (66 κ.) και Λάζαρος Λοϊζίδης (85 κ.), ο Θεόδωρος Κεμερίδης (74 κ.), ο Θεόφιλος Αμπατζής και ο Τάσος Συμεωνίδης (120 κ.), ο Ανέστης Καρακασίδης (55 κ.), ο Θεμιστοκλής Ιακωβίδης (60 κ.), ο Αρίστος Αλεξανδρίδης (66 κ.) και ο Θεοδόσης Παυλίδης (74 κ.), ο Νέστορας Μπατζέλας (94 κ.), ο Αφταντίλ Ξανθόπουλος (94 κ.), ο Φελίξ Πολιανίδης (74 κ.) και ο Μπεσίκ Ασλανασβίλι (66 κ.) θα σηκώσουν το βάρος της προετοιμασίας στην πορεία για το 2004.


«Στην Αθήνα ο Καρντάνοφ έχει τη δυνατότητα να ανέβει και πάλι στο βάθρο των νικητών, ενώ ο Ξανθόπουλος έστω και σε ηλικία 33 χρόνων μπορεί να φτάσει ψηλότερα από την πέμπτη θέση που κατέκτησε το 2000 στο Σίδνεϊ. Ηλικιακά στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας τους θα βρεθούν το 2004 ο Κεμερίδης, ο Πολιανίδης, ο Νίκος Λοϊζίδης, ο Ασλανασβίλι, ο Ιακωβίδης και ο Αλεξανδρίδης (63 κ.). Οι περισσότεροι εξ αυτών έδειξαν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σόφιας ότι ελάχιστα απέχουν από τους τρεις-τέσσερις κορυφαίους παλαιστές των κατηγοριών τους» δηλώνει στο «Βήμα» ο μέχρι πρότινος πρώτος ομοσπονδιακός προπονητής κ. Ηρ. Δεσκουλίδης. Από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς, θέση στην ολυμπιακή ομάδα θα διεκδικήσουν οι Παυλίδης (69 κ.) και Αμπατζής (130 κ.).


Στην Εθνική ομάδα των γυναικών η κατάσταση είναι δεδομένη και ελάχιστα πράγματα αναμένεται να αλλάξουν στην πορεία για το 2004. Η ομοσπονδιακή προπονήτρια κυρία Λία Νικολάου τα τελευταία χρόνια εργάζεται με τις Αγόρω Παπαβασιλείου (46 κ. – 20 χρόνων), Σοφία Πουμπουρίδου (51 κ. – 22 χρόνων), Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου (56 κ. – 21 χρόνων), οι οποίες πέτυχαν σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Η Πουμπουρίδου αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2001, η Τσιμπανάκου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών και το ασημένιο στο Παγκόσμιο νεανίδων, ενώ η Παπαβασιλείου κατετάγη έκτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών. Την τέταρτη θέση στην ολυμπιακή ομάδα προς το παρόν έχει καπαρώσει η Σταυρούλα Ζυγούρη (72 κ.) η οποία όμως το 2004 θα είναι 36 χρόνων. Μοναδικό πρόβλημα ο πρόσφατος τραυματισμός της Τσιμπανάκου στη μέση (κήλη σπονδύλου) ο οποίος ενδεχομένως να την οδηγήσει στο χειρουργείο.


Οι ελπίδες μας στις μεγάλες κατηγορίες * Ο πρόεδρος της ΕΟΦΠ κ. Θ. Χαμάκος προσδιορίζει την πηγή των διακρίσεων


Αισιόδοξος για την επιτυχή εκπροσώπηση της ελληνικής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας δηλώνει ο πρόεδρος της ελληνικής και αντιπρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας Θεόδωρος Χαμάκος. Την αισιοδοξία του στηρίζει στην ιστορία του αθλήματος αλλά και στην παρουσία των ελλήνων παλαιστών στο Σίδνεϊ, όταν με πέντε αθλητές στην ελευθέρα και δύο στην ελληνορωμαϊκή η ελληνική πάλη κατέκτησε ένα μετάλλιο και είχε δύο πλασαρίσματα στην εξάδα. «Ο πήχης των απαιτήσεων για το 2004 έχει τεθεί πολύ υψηλότερα. Στόχος μας είναι η πάλη να βρεθεί στην πρώτη τριάδα των ομοσπονδιών με τις περισσότερες διακρίσεις για τον ελληνικό αθλητισμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κατακτήσουμε μίνιμουμ τρία-τέσσερα μετάλλια και να έχουμε επίσης τρία-τέσσερα πλασαρίσματα στην εξάδα. Στην ελληνορωμαϊκή το βάρος θα δοθεί κυρίως στις λεγόμενες βαριές κατηγορίες. Στα 120 κ. με τον Ξενοφώντα Κουτσιούμπα, στα 96 κ. με τον Κώστα Θάνο και τον δεύτερο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων Γιώργο Κουτσιούμπα, και στα 84κ. με τον Θεοφάνη Αναγνώστου ή τον Δημήτρη Αβράμη ο οποίος ανέβηκε φέτος κατηγορία. Στην ελευθέρα ο Αμιράν Καρντάνοφ έχει την εμπειρία της προηγούμενης Ολυμπιάδας. Στις γυναίκες τα μετάλλια τα οποία κατέκτησαν πέρυσι στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η Σοφία Πουμπουρίδου και η Ντίνα Τσιμπανάκου μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν διακρίσεις και στη γυναικεία πάλη» υπογραμμίζει ο κ. Χαμάκος.


Ο προϋπολογισμός της ομοσπονδίας πάλης το 2001 ανήλθε σε 1,2 δισ. δρχ., χρήματα υπεραρκετά για την προετοιμασία των τριών εθνικών ομάδων, όπως λέει ο κ. Χαμάκος. Σε ανάλογα επίπεδα θα κινηθεί ο προϋπολογισμός και το 2002. Αν η πολιτεία ρυθμίσει και τα προβλήματα που υπάρχουν με τους στρατευμένους αθλητές «θα είμαστε υπεύθυνοι για οτιδήποτε ήθελε συμβεί το 2004» συμπληρώνει ο κ. Χαμάκος. Η ΕΟΦΠ προγραμματίζει κοινές προετοιμασίες με τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της ομοσπονδίας θα μπορούν συγκεκριμένοι αθλητές ή ομάδα αθλητών να προετοιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε προπονητικά κέντρα του εξωτερικού.


Ο ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ


Στο νέο κλειστό γυμναστήριο το οποίο κατασκευάζεται στα Ανω Λιόσια θα διεξαχθεί (22-29 Αυγούστου 2004) το ολυμπιακό τουρνουά της πάλης. Η δοκιμαστική διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2003, με τη διεξαγωγή των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων ελληνορωμαϊκής και ελευθέρας πάλης εφήβων και ελευθέρας νεανίδων. Η Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (ΕΟΦΠ) ιδρύθηκε το 1935. Εχει στη δύναμή της 280 σωματεία, τα οποία αριθμούν 5.000 αθλητές και περίπου 300 αθλήτριες. Τον Δεκέμβριο του 2001 διοργάνωσε στην Πάτρα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής ανδρών, ενώ τον Νοέμβριο του 2002 θα γίνει στην Αθήνα το Παγκόσμιο γυναικών.


* ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ Κορυφαία στιγμή το χρυσό του Μηγιάκη το ’80 στη Μόσχα


Δέκα ολυμπιακά μετάλλια μετράει η ελληνική πάλη από το 1896 ως το 2000. Πρωτοπόροι του αθλήματος θεωρούνται ο ζαχαροπλάστης από τη Σμύρνη Γιώργος Τσίτας και ο ψαράς από την Πάτρα Στέφανος Χριστόπουλος, οι οποίοι ήταν δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα. Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος το 1968 στην πόλη του Μεξικού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και τέσσερα χρόνια αργότερα στο Μόναχο το ασημένιο (ελληνορωμαϊκή). Το πρώτο και μοναδικό ως σήμερα χρυσό μετάλλιο της πάλης κατέκτησε το 1980 στη Μόσχα ο Στέλιος Μηγιάκης (ελληνορωμαϊκή). Στους ίδιους αγώνες ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης κατέκτησε το πρώτο ελληνικό μετάλλιο (χάλκινο) στην ελευθέρα. Δύο χάλκινα μετάλλια στην ελληνορωμαϊκή κατέκτησε το 1984 (Λος Αντζελες) και το 1988 (Σεούλ) ο Μπάμπης Χολίδης. Στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου ανέβηκε ο Δημήτρης Θανόπουλος (ελληνορωμαϊκή) το 1984. Τη δεκάδα των μεταλλίων συμπλήρωσε το 2000 στο Σίδνεϊ ο Αμιράν Καρντάνοφ, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στην ελευθέρα.