Η ΕΙΔΗΣΗ ότι ο «τρελο»-Ντένις Ρόντμαν συνελήφθη επειδή επιτέθηκε φραστικά σε μια γυναίκα ευρισκόμενος υπό την επήρεια αλκοόλ σε εστιατόριο όπου έπαιρνε το δείπνο του είναι είδηση για τους μη γνωρίζοντες τα καμώματα του αμερικανού μπασκετμπολίστα. Ο πρώην άσος των Σικάγο Μπουλς μαζί με τον φίλο του Ντον Εμερσον βρέθηκαν για μερικές ώρες στο κρατητήριο ώσπου οι δικηγόροι τους να πληρώσουν την εγγύηση και να μείνουν ελεύθεροι. Το φαινόμενο είναι διαδεδομένο ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου ουκ ολίγοι διάσημοι αθλητές βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα της φυλακής για καμώματα της στιγμής. Ο Τόνι Ανταμς στην Αγγλία επειδή οδηγούσε μεθυσμένος, ο Ρόι Τάρπλεϊ στις ΗΠΑ γιατί χτύπησε τη γυναίκα του, ο Ρενέ Χιγκίτα στην Κολομβία, ο Ταντζού Τσολάκ στην Τουρκία, ο Εντουάρντ Στρελτσόφ στην πρώην ΕΣΣΔ και δεκάδες άλλοι.



ΑΡΚΕΤΟΙ διάσημοι πρωταθλητές είχαν την εμπειρία της φυλακής, κανένας τους όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Μάικ Τάισον. Η συχνότητα με την οποία ο διάσημος πρωτοπυγμάχος μπαινοβγαίνει στη φυλακή κυκλοφόρησε σε ανέκδοτο. «Μια γυναίκα φτάνει στη φυλακή της Ιντιάνα και ζητάει να επισκεφθεί τον Μάικ Τάισον. «Μόλις αποφυλακίστηκε. Αν περάσετε σε έναν μήνα θα έχει επιστρέψει» την πληροφορεί ο δεσμοφύλακας».


«Ο αθλητισμός διδάσκει έντιμα να νικάς και με αξιοπρέπεια να χάνεις» έλεγε ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, η πένα του οποίου περιέγραψε ουκ ολίγες συναντήσεις πυγμαχίας. Ο Τάισον γνώριζε να κερδίζει στα ρινγκ αλλά δεν ήξερε να χάνει στη ζωή. Δεν ήταν όμως ο μοναδικός. Αλλοι δίκαια και άλλοι άδικα, πολλοί διάσημοι πρωταθλητές, δέκα από τους οποίους παρουσιάζει «Το Βήμα», φυλάκισαν το ταλέντο τους πίσω από τα σίδερα.


1. Μάικ Τάισον: Από τους πλέον συζητημένους αθλητές στην ιστορία της επαγγελματικής πυγμαχίας. Το 1991 καταδικάστηκε για βιασμό της «Μις μαύρη Αμερική» Ντεζιρέ Ουάσινγκτον και πέρασε τα επόμενα 3,5 χρόνια της ζωής του στις φυλακές της Ιντιάνα. Το πάθημα δεν του έγινε όμως μάθημα, καθώς δεν μπόρεσε να ελέγξει ποτέ τη δύναμή του. Στις 18 Ιουνίου 1997 δάγκωσε πάνω στο ρινγκ το αφτί του αντιπάλου του Εβάντερ Χόλιφιλντ. Ο δικαστής έκρινε ότι χρειάζεται παρακολούθηση ψυχιάτρου και η διεθνής ομοσπονδία του αφαίρεσε για ένα διάστημα την άδεια εργασίας. Τον Φεβρουάριο του 1999 καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός χρόνου επειδή πήρε μέρος σε συμπλοκή.


2. Εζι Παβλόφσκι: Από τους κορυφαίους ξιφομάχους στην ιστορία του αθλήματος και ολυμπιονίκης το 1968. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 εργαζόταν στο Γενικό Επιτελείο της Πολωνίας. Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 χρόνων με την κατηγορία της συνεργασίας με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Εμεινε 10 χρόνια στη φυλακή.


3. Εντουάρντ Στρελτσόφ: Οσοι τον είδαν να αγωνίζεται μιλούν για τον καλύτερο σοβιετικό ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Ανώτερο του Ολεγκ Μπλαχίν. Αγωνίστηκε στην Τορπέντο Μόσχας από το 1954 ως το 1958 και από το 1965 ως το 1970. Τις παραμονές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1958 κάθισε στο εδώλιο με την κατηγορία της παρενόχλησης. Οι γνωρίζοντες συνδύασαν το γεγονός με την άρνησή του να εγκαταλείψει την Τορπέντο και να ενταχθεί στην ομάδα του Στρατού ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή την Ντινάμο, η οποία εκπροσωπούσε την Αστυνομία. Ο Στρελτσόφ έχασε το ταξίδι στη Σουηδία και την ευκαιρία να αγωνισθεί αντίπαλος του Πελέ. Ηταν όμως τόσο μεγάλο το ταλέντο του, που έπειτα από επτά χρόνια φυλακής συνέχισε να παίζει επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Με την αποφυλάκισή του το 1965 αναδείχθηκε πρωταθλητής ΕΣΣΔ με τη φανέλα της Τορπέντο, κυπελλούχος το 1968 και κορυφαίος ποδοσφαιριστής στη χώρα του το 1967 και 1968. Αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ τις περιόδους 1955-1958 και 1966-1968. Το 1955 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του σοβιετικού πρωταθλήματος.





4.
Οου Τζέι Σίμπσον: Το μεγαλύτερο όνομα στην ιστορία του αμερικανικού φουτμπόλ. Το 1994 οι τηλεοράσεις κάλυψαν σε απευθείας μετάδοση το κυνηγητό της αστυνομίας για τη σύλληψή του, λίγο μετά τη δολοφονία της πρώην γυναίκας του Νικόλ Μπράουν και του φίλου της Ρόναλντ Γκόλτμαν. Εμεινε στη φυλακή ως το 1998 που το δικαστήριο τον έκρινε αθώο. Η δίκη του άρχισε στις 23 Οκτωβρίου 1997 και η ακροαματική διαδικασία έγινε το πιο μακροσκελές δικαστικό σίριαλ στην ιστορία της τηλεόρασης και μάλιστα με πολύ καλά ποσοστά τηλεθέασης.


5. Τόμας Λέιους: Κορυφαίος σοβιετικός τενίστας τη δεκαετία του ’60. Νικητής στο τουρνουά νέων του Γουίμπλεντον και δέκα φορές πρωταθλητής ΕΣΣΔ. Το 1974 στραγγάλισε τη γυναίκα του και έμεινε στη φυλακή ως το 1977, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.


6. Ζέλικο Ομπράντοβιτς: Ο γιουγκοσλάβος προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού στα τέλη της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε δύο φορές πίσω από της φυλακής τα σίδερα και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία ήταν εν ενεργεία διεθνής και ένα από τα κορυφαία ονόματα της Παρτιζάν. Την πρώτη επειδή την «κοπάνησε» από τον στρατό όταν υπηρετούσε τη θητεία του και τη δεύτερη γιατί παρέσυρε και σκότωσε με το αυτοκίνητό του μία γυναίκα.


7. Ταντζού Τσολάκ: Ο καλύτερος επιθετικός τον οποίο ανέδειξε το τουρκικό ποδόσφαιρο. Αγωνίστηκε στη Γαλατάσαραϊ και τη Φενερμπαχτσέ, ενώ για την απόκτησή του είχαν ενδιαφερθεί αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες. Την περίοδο 1987-88 σημείωσε 39 γκολ στο πρωτάθλημα της χώρας του και του απενεμήθη το «χρυσό παπούτσι» για τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ της Ευρώπης. Το 1993 κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε πωλήσεις κλεμμένων αυτοκινήτων. Ενώ βρισκόταν εν εξελίξει η εισαγγελική έρευνα και είχε απαγορευθεί η έξοδός του από τη χώρα, ο Τσολάκ «δραπέτευσε» στα Σκόπια, όπου συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 9 χρόνων και 4 μηνών, η οποία σε δευτεροβάθμιο βαθμό μετατράπηκε σε 22 μήνες. Στις 9 Αυγούστου 1994 συνελήφθη στα Σκόπια και εκδόθηκε στην Τουρκία.


8. Ρενέ Χιγκίτα: Τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας της Κολομβίας, έγραψε ιστορία στα ιταλικά γήπεδα το 1990 στη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μαθαίνοντας στις επόμενες γενιές τον ρόλο του τερματοφύλακα-λίμπερο. Υποχρεώθηκε να απουσιάσει από το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1994 στις ΗΠΑ, επειδή εξέτιε ποινή 7 μηνών σε φυλακή της χώρας του. Ο Χιγκίτα κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με τον επικεφαλής του κολομβιανού καρτέλ κοκαϊνης του Μεντεγίν Πάμπλο Εσκομπάρ στην πώληση κλεμμένων εμπορευμάτων.


9. Μαρκ Ουέμπ: Αμερικανός μπασκετμπολίστας, ο οποίος προτού γίνει γυρολόγος στα ευρωπαϊκά γήπεδα αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με τα χρώματα των Μπόστον Σέλτικς. Σε νεαρή ηλικία καταδικάστηκε για παρενόχληση και πέρασε για ένα μικρό διάστημα από τη φυλακή. Αργότερα αγωνίστηκε στην Τουρκία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.


10. Σεργκέι Μεντβέντεβ: Ποδοσφαιριστής της Ασμαράλ Μόσχας και στη συνέχεια της καριέρας του της Λουτς Βλαδιβοστόκ. Το 1997 βρέθηκε στα σύνορα της Ρωσίας με την Τσετσενία, προσκεκλημένος στον γάμο ενός φίλου του. Συνελήφθη από τσετσένους τρομοκράτες με σκοπό να ζητήσουν λίτρα για την απελευθέρωσή του. Παρέμεινε αιχμάλωτος για 11 ολόκληρους μήνες.