από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 
 

ΕΛ.ΑΣ: «Μη ζητάτε …παράβολο, προέχει το «συμφέρον του παιδιού»»

Εκτακτες εντολές στους αστυνομικούς για τα περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
ΕΛ.ΑΣ: «Μη ζητάτε …παράβολο, προέχει το «συμφέρον του παιδιού»»
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εκτακτες οδηγίες για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ενδοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων –μετά τα τελευταία δραματικά περιστατικά σε Λέρο, Ζάκυνθο κλπ- έστειλε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες. Την τελευταία δεκαετία υπολογίζεται ότι έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, περισσότερα από 13.000 τέτοιου είδους, δραματικά συμβάντα

Οι καταγγελίες συγγενών ή άλλων οικογενειακών φίλων που δεν εισακούσθηκαν αλλά και οι αναφορές για κακούς χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ οδήγησε την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη να αποστείλει ειδικό έγγραφο με υποδείξεις για τον ορθό τρόπο ενεργειών κι αντιδράσεων από τους αστυνομικούς.

Οπου εκτός των άλλων τους ζητείται να μην απαιτούν …παράβολο από αυτούς που καταγγέλλουν τέτοιου είδους περιστατικά βίας μέσα στην οικογένεια κι ειδικότερα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Οπως μνημονεύεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ με αποδέκτες τους αστυνομικούς όλων των υπηρεσιών «διερευνήστε τα πραγματικά περιστατικά. Θυμηθείτε ότι απαιτείται ιδιαίτερα λεπτός, διακριτικός χειρισμός, προσοχή και ευαισθησία. Δώστε προτεραιότητα στην προστασία και στην ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας του θύματος. Προστατεύστε το θύμα και τα παιδιά (εάν υπάρχουν) κατά το χρονικό διάστημα που βρίσκονται στο Αστυνομικό Τμήμα και/ή στο χώρο του συμβάντος. Καθησυχάστε το θύμα, ώστε να μη φοβάται να καταγγείλει»

Ωστόσο στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ ζητείται από τους αστυνομικούς να μην επιχειρούν να «βρουν λύση του θέματος οι ίδιοι».

Οπως λοιπόν συμπληρώνεται με σαφήνεια «ενημερώστε το θύμα για τις νομικές επιλογές του, (αποφυγή υπόδειξης λύσεων)».

Επιπλέον στους αστυνομικούς υποδεικνύεται να «απευθύνουν στο θύμα ερωτήσεις ουσιαστικές, περιεκτικές, σαφείς, χωρίς να θίγεται η προσωπικότητά του και να καλλιεργείται αίσθημα δευτερογενούς θυματοποίησης. Να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές . Να εξετάζουν κάθε εμπλεκόμενο χωριστά .Να παραπέμπουν για ιατροδικαστική εξέταση, σε περίπτωση που υπάρχει σωματική βία» .

Ακόμη ζητείται από τους αστυνομικούς χειριστές παρομοίων «ευαίσθητων» υποθέσεων να ενημερώνουν τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες κλπ.

Ωστόσο νέες συγκεκριμένες εντολές δίνονται και για τα θέματα αντιμετώπισης των ανηλίκων που έχουν κακοποιηθεί. Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της ηγεσίας της ΕΛΑΣ «λάβετε άμεσα, χωρίς όρκο, κατάθεση από το ανήλικο.Σε περίπτωση που οι καταγγελλόμενες πράξεις στρέφονται κατά της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμός, αιμομιξία κ.α.), λάβετε την κατάθεση με παιδοψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο. Διακριβώστε την οικογενειακή κατάσταση του ανηλίκου, πού και με ποιούς συνοικεί. Εξασφαλίστε την έγκαιρη ιατρική ή και ιατροδικαστική εξέταση του ανηλίκου. Διακριβώστε εάν ο ανήλικος διατρέχει κίνδυνο εντός της οικογενειακής του εστίας. Σε κάθε περίπτωση, αφού αποκτήσετε σαφή εικόνα της υπόθεσης, ενημερώστε άμεσα τον αρμόδιο για θέματα ανηλίκων Εισαγγελέα, ως προς την περαιτέρω προστασία του ανηλίκου. Όλες οι ενέργειες να γίνονται πάντοτε με γνώμονα το «συμφέρον του παιδιού».


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Σχετικά με το παράβολο : | 07/06/2018 19:22
  Τα 50 ευρώ που ζητά η Ελ. Ασ. είναι ποσό που αντιστοιχεί σε άλλες εποχές. Οι Έλληνες κατά βάσην πλέον είμαστε επιδοματίες και όταν η Αστυνομία ζητά 50 ευρώ , αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι προσπαθεί να μην καταγράψει το πρόβλημα . Ρεαλιστικό είναι το ποσό των 5 ευρώ , για να καταλάβαιτε τι εννοώ !
  Βαρελόφρων.
  απάντηση00
   
   
  Τώρα τα πιάσαμε τα λεφτά μας... | 07/06/2018 11:42
  Η δουλειά τους γινομένη,ήτοι θα το χειριστούν άψογα...
  Theodore.
  απάντηση00
   
-