από metereologos.gr
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
 

Νομοσχέδιο-προστασία για τα ζώα συντροφιάς

Στόχος ο περιορισμός αδέσποτων - Σε δημόσια διαβούλευση αρχές Φεβρουαρίου
Νομοσχέδιο-προστασία για τα ζώα συντροφιάς
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αρχές Φεβρουαρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου που αφορά τα ζώα συντροφιάς, μετά από προδιαβούλευση συνολικά 6 μηνών. Βασικός στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι ο περιορισμός του αριθμού των αδέσποτων και παράλληλα βαριές κυρώσεις σε όσους προχωρούν στην εγκατάλειψη, των δεσποζόμενων ζώων τους.

Οι αλλαγές ωστόσο δεν αφορούν μόνο ιδιοκτήτες ζώων αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως εθελοντές, φιλόζωους, κτηνιάτρους, δήμους κλπ. «Με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού προχωράμε σε αυτή την μεταρρύθμιση με πρωτεύοντα στόχο την προστασία και την ευζωία των μικρών μας φίλων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης και συμπλήρωσε «τα προβλήματα των ζώων μας αφορούν όλες και όλους, αφού αντανακλούν στην ποιότητα ζωής και όσων δεν φιλοξενούν ζώο. Ο απόλυτος σεβασμός και η αρμονική συνύπαρξη δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μέτρο του πολιτισμού και της ανθρωπιάς μας».

Μέσω του νέου σχεδίου νόμου, θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο σήμανσης και καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων προκειμένου να περιοριστούν οι ανεύθυνες συμπεριφορές, η παράνομη εμπορία και η εγκατάλειψη ζώων.
Επίσης, θα δημιουργηθούν θεσμοί που θα διασφαλίζουν τα χρήματα, του δημοσίου αλλά και των ζωόφιλων, να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την προστασία των ζώων.

Βασικοί διαχειριστές των αδέσποτων αποτελούν οι δήμοι, οι οποίοι θα ενισχυθούν και πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το έργο τους. Θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να θεσπίσουν τέλος στην αγορά ενός ζώου ενώ αντίθετα θα μπορούν να πριμοδοτούν, με ατέλεια, την υιοθέτηση ενός αδέσποτου καθώς τα ζώα που χρειάζονται κάποιοι για λόγους υγείας, όπως τους σκύλους οδηγούς των τυφλών.

Για τα ζώα εισαγωγής που θα διατεθούν προς πώληση, θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις ευζωίας και ιχνηλασιμότητας, από τη γέννηση του, τη μεταφορά του στην Ελλάδα και την πώληση του από δομές που εξασφαλίζουν επαρκή χώρο ενδιαίτησης.

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  υπογράμμισαν πως «σε κάθε περίπτωση αποτελεί νοσηρό αποκύημα φαντασίας η υπόνοια ότι θα προχωρούσαμε σε ευθανασίες. Ουδέποτε ετέθη από οποιονδήποτε φορέα τέτοια πρόταση, ούτε θα ήμασταν διατεθειμένοι να την αποδεχθούμε» και συμπλήρωσαν «οι ευθανασίες παραμένουν μία πράξη που αποφασίζεται αποκλειστικά για ιατρικούς λόγους, όπως προβλέπει και ο σημερινός νόμος».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα οικόσιτα ανέρχονται περίπου στις 200.000 και τα αδέσποτα τις 20.000.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ευκαιρία επίσης είναι (πέραν των άλλων που αναφέρω στο σχόλιό μου) να αποσυρθεί εκείνη η διάταξη | 24/01/2018 11:47
  στους νόμους για τα σκυλιά (που πρωτοεισήχθη το 2004), που λέει πως ακόμη και αν ο κανονισμός μιάς πολυκατοικίας απαγορεύει τα σκυλιά, τούτος δεν ισχύει και πλέον όλοι έχουν δικαίωμα νάχουν ως 2 σκυλιά στα διαμερίσματά των. Ο ανωτέρω κανονισμός οφείλει να ισχύσει ξανά, αφού μεταξύ των προϋποθέσεων για συμβίωσι και γειτνίασι είναι ο σεβασμός στην ησυχία και τον ύπνο του άλλου - είτε πρόκειται για θόρυβο από σκυλιά είτε από πάρτυ είτε από καμπάνες είτε από παραβιάσεις ωρών κοινής ησυχίας δι' οιονδήποτε λόγο. Στις οποίες περιπτώσεις πρέπει και η αστυνομία να ΄μπορεί να επεμβαίνει άμεσα και αι υποθέσεις να εκδικάζωνται άμεσα και αυστηρά, μιά που έχουν πληθύνει οι ανάγωγοι και αχρείοι στην χώρα.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση42
   
   
  Απορία: | 24/01/2018 10:52
  η απόσυρση του κ.Ν.Πειρουνάκη, "εν ανάγκη με ευθανασία" (!), πότε θα γίνει επιτέλους;
  Snoopy
  απάντηση34
   
   
   
  Καλά όλ' αυτά, αλλά θα πρέπει παράλληλα να θεσπισθούν επιτέλους | 23/01/2018 10:50
  (α) βαρέα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες σκυλιών, που ηχορυπαίνουν, (β) η υποχρέωση των ιδιοκτητών - και η υποχρέωση των δήμων, αν ιδιοκτήτες δυστροπούν - να αποσύρουν ιδιόκτητα σκυλιά, που ηχορυπαίνουν, είτε είναι σε διαμερίσματα, είτε σε μονοκατοικίες, είτε σε αυλές, είτε σε οικόπεδα - εν ανάγκη ας υφίστανται τα σκυλιά αυτά ευθανασία, (γ) η υποχρέωση των δήμων εν γένει να αποσύρουν αδέσποτα σκυλιά, εν ανάγκη με ευθανασία, καθώς αυτά είτε ηχορυπαίνουν είτε βρωμίζουν. Γενικώς πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι η ησυχία του άλλου, η ανάγκη του για ύπνο και αποδοτική εργασία, υπερτερούν των "δικαιωμάτων" των σκυλιών - δηλ. των "δικαιωμάτων" των αναγώγων ή και αρρωστημένων, που τα έχουν.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση1622
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
-