«Απέναντι σε όποιους επιχειρήσουν να φαλκιδεύσουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» δηλώνει ότι θα βρεθεί ο Δημήτρης Βερβεσός, νεοκλεγείς πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κορυφαίος εκπρόσωπος ενός «επικίνδυνου και ανθυγιεινού επαγγέλματος», όπως το χαρακτηρίζει. Ο 53χρονος εργατολόγος θέτει ως πρωταρχικό του στόχο τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών επιβαρύνσεων των δικηγόρων, δηλώνει ότι θα πολεμήσει ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας για τους δικηγόρους στη Σχολή Ευελπίδων, ενώ αποδομεί τις θέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδίδοντάς τες στην «κουλτούρα Ανατολής» από την οποία διαπνέεται. Ο ίδιος είναι πολύ προσεκτικός όταν μιλά για τη σκοτεινή πλευρά της Δικαιοσύνης, χωρίς πάντως να διστάσει να παραδεχθεί ότι είναι υπαρκτή.
Είκοσι τέσσερα χρόνια στον δικηγορικό συνδικαλισμό, τέσσερις φορές υποψήφιος πρόεδρος, πρώτη φορά πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ποιο συναίσθημα κυριαρχεί;
«Ευγνωμοσύνη. Είμαι απέραντα ευγνώμων προς τους συναδέλφους που με εμπιστεύτηκαν, είμαι όμως και χαρούμενος για τη δικαίωση των προσπαθειών τόσων χρόνων. Συναισθάνομαι, ασφαλώς, τη μεγάλη μου ευθύνη».
Παίρνετε τη σκυτάλη σε δύσκολη περίοδο, έχετε να αντιμετωπίσετε δικηγόρους με μηδενικές παραστάσεις στα δικαστήρια, προβλήματα από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στο Ασφαλιστικό, μείζονα φορολογικά θέματα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι εσείς θα επιτύχετε πράγματα που δεν κατόρθωσαν άλλοι, ειδικά σε σχέση με τα μνημονιακά μέτρα;
«Δεν πιστεύω ότι τα μέτρα της κεντρικής μνημονιακής πολιτικής μπορούν εύκολα να αναιρεθούν. Είναι δύσκολα αναστρέψιμη η πορεία τους.Μπορούν να γίνουν, όμως, σημαντικές βελτιώσεις στο Ασφαλιστικό, για να γίνω πιο συγκεκριμένος, σχετικά με τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και το εφάπαξ. Επίσης, σε ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις, ιδίως το ανώτατο πλαφόν, τις επισφάλειες, τις δαπάνες, καθώς και στη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης».
Τι θα θέλατε να έχετε επιτύχει όταν θα αφήνετε αυτή τη θέση, τέσσερα χρόνια αργότερα;
«Να έχουν μειωθεί δραστικά οι ασφαλιστικές και φορολογικές επιβαρύνσεις των δικηγόρων, αυτό θα ήθελα να είναι το δικό μου στίγμα».
Οι δικηγόροι έχουν κατά καιρούς επικριθεί για αντίσταση απέναντι στο καινούργιο. Ενώ η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων προβλέπεται από το 2012, είναι ζήτημα να υπάρχουν δικηγόροι μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών που αποφάσισαν στο διάστημα αυτό να καταθέσουν τα δικόγραφά τους χωρίς να πατήσουν στα δικαστήρια, π.χ. στο ΣτΕ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
«Η απάντηση είναι πιο απλή από όσο νομίζετε. Οι παλαιότεροι δικηγόροι έχουν συνηθίσει τις παραδοσιακές μεθόδους και είναι δύσκολο να αλλάξουν συνήθειες. Προσωπικά, πιστεύω ότι συν τω χρόνω οι ηλεκτρονικές μορφές θα αντικαταστήσουν τις παλιές μεθόδους ροής των δικογράφων. Να είστε σίγουρη, δε, ότι νέοι δικηγόροι είναι απολύτως εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες».
Πώς ακούσατε τις θέσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ελληνική Δικαιοσύνη; Είστε συλλειτουργοί στην απονομή της.
«Απηχούν προφανώς μια «κουλτούρα Ανατολής» οι θέσεις του. Η οποία απέχει από τον δυτικό πολιτισμό και τις θεμελιώδεις κατακτήσεις του, όπως τη διάκριση των εξουσιών. Ισως ο ίδιος να μη θέλει να θυμάται ότι η Τουρκία είναι «πρωταθλήτρια» στις καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για ζητήματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει, αποκλειστικά η ίδια, το ζήτημα της απέλασης των τούρκων πολιτών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην πατρίδα μας, και κανείς άλλος. Αυτό άλλωστε είναι σύμφωνο και με την ευρωπαϊκή νομική παράδοση αιώνων».
Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος της Δικαιοσύνης δοκιμάζεται. Στοχοποιούνται δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, διατυπώνονται αιχμές για την ανεξαρτησία της, καταγράφονται σχόλια, στα όρια των παρεμβάσεων, ως προς τις αποφάσεις της. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε αυτό το σκηνικό;
«Πράγματι, είναι γεγονός ότι η ελληνική Δικαιοσύνη και η ανεξαρτησία της έχει κλονιστεί τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ποτέ. Εχει υποστεί επιθέσεις τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές. Δυστυχώς όμως, το τονίζω το δυστυχώς, κάποιες φορές οι αιτιάσεις είναι βάσιμες. Θα βρεθούμε απέναντι σε όποιους επιχειρήσουν να φαλκιδεύσουν την ανεξαρτησία της. Είναι μονόδρομος να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους εκείνους τους δικαστικούς λειτουργούς –για εμάς, είναι και η συντριπτική πλειοψηφία –που προασπίζονται μια ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη η οποία θα απονέμεται έγκυρα και έγκαιρα και πάντοτε «στο όνομα του ελληνικού λαού»».

«Επικίνδυνο και ανθυγιεινό» επάγγελμα

Οι εκλογές αυτές έγιναν στη σκιά του φόνου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και επιθέσεων μικρότερης κλίμακας σε δικηγόρους. Τι εκτιμάτε; Πώς θα κινηθείτε σχετικά;
«Θεωρώ καταρχήν ότι η δικηγορία έχει γίνει πολύ “επικίνδυνο και ανθυγιεινό” επάγγελμα, έχει στοχοποιηθεί από μέρος της κοινωνίας και διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν στον τόπο. Οπως είπα πάντως και όταν έγινε η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, εμείς δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκράτησή μας, θα αντιμετωπίσουμε αυτούς που μας απειλούν και μας επιτίθενται, με όλα τα νόμιμα μέσα. Είναι στα σχέδιά μας να ζητήσουμε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα επιπλέον μέτρα προστασίας στα δικαστήρια, και μιλώ συγκεκριμένα για τη Σχολή Ευελπίδων, όπου ο χώρος είναι ανοιχτός και “ευάλωτος”, ιδίως από την πίσω πλευρά, του πάρκου. Χιλιάδες κόσμου περνούν καθημερινά από κει, παρ’ όλα αυτά από τα μηχανήματα της κάτω πύλης λειτουργεί εδώ και χρόνια μόνο το ένα… Επιβάλλεται επίσης να υπάρχει κάμερα, με δυνατότητα περιμετρικής εικόνας, στο κεντρικό κτίριο, το κτίριο 6».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ