Πυκνώνουν οι φωνές στις αγροτοκτηνοτροφικές περιοχές της χώρας που καλούν την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα που προέκυψε με τους νέους αγρότες οι οποίοι έμειναν εκτός χρηματοδοτικών ενισχύσεων, αν και πληρούν όλα τα κριτήρια. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών να δικαιωθούν νέοι που εργάζονται στον τομέα αυτόν και θέλουν να αυξήσουν τις προοπτικές της αγροτικής τους εκμετάλλευσης με αξιοποίηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 .
Αγρότες και Περιφερειακές Αρχές ασκούν πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να γίνει εφικτή η ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών σε πρόγραμμα ενισχύσεων για την ερχόμενη εξαετία. Στην τελική επιλογή παρουσιάστηκε εμφανής δυσαρμονία και κατανομή στις ενισχύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές (περιφέρειες) όπου εκείνοι που κόπηκαν έχουν υψηλότερη βαθμολογία από επιτυχόντες άλλων περιφερειών κ.ο.κ.
Επιστολή για το ζήτημα των επιλαχόντων απέστειλε την Παρασκευή (21.7.2017) προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός (περιφερειάρχης Θεσσαλίας). Προ ημερών ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας επεσήμαινε από την Κοζάνη ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες «θα διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν εκτός ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών αγρότες οι οποίοι στην περιοχή σας κρίθηκαν υπεράριθμοι». Αναφέρθηκε στους 359 νέους αγρότες, οι οποίοι αρχικά κρίθηκαν υπεράριθμοι αλλά, όπως είπε, με κυβερνητική απόφαση και αυτοί θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Η πρωθυπουργική εξαγγελία
Εκ μέρους των περιφερειαρχών ο κ. Αγοραστός ζητεί από τον υπουργό να τον πληροφορήσει με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη για την ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών στο Υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Μάλιστα, κρίνει μείζονος σημασίας το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Τσίπρας από το Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Μακεδονία (12 Ιουλίου 2017) όταν ανέφερε: «Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη στήριξη των νέων αγροτών. Κλειδί για την ανάκαμψη του πρωτογενούς τομέα και για την οποία θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα διαθέσιμα εργαλεία είναι η στήριξη των νέων αγροτών». Δεν είναι τυχαίο ότι στο ίδιο μήκος κύματος με τη δήλωση του κ. Τσίπρα είχε κινηθεί και ο κ. Αποστόλου στη Βουλή (20 Ιουλίου 2017), όταν ο υπουργός τόνιζε πως «βλέπουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν όλοι οι επιλαχόντες».

Συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον
Ο κ. Αγοραστός σημειώνει στην επιστολή αφενός ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται κόστη ανισότητας, αφετέρου από την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας είχε επισημανθεί προς την κυβέρνηση η μεγάλη συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει για το Υπομέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 σε αγροτοκτηνοτροφικές Περιφέρειες.
Η Ενωση Περιφερειών καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τις ενέργειες προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες και να ενημερώσει συγκεκριμένα για τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί.
Η επιστολή του κ. Αγοραστού «κλείνει» με την εξής αναφορά: «Εξυπακούεται ότι η συνεργασία των Περιφερειών είναι δεδομένη στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαν καταθέσει αίτηση περίπου 14.700 για το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 241 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» (16.7.2017) στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθεί περίπου το 40% των επιλαχόντων. Σημείωνε μάλιστα ότι «οι περιφέρειες που δεν έχουν επιλαχόντες θα μπορούν να προχωρήσουν σε επαναπροκήρυξη».

HeliosPlus