Κατεπείγουσα Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε – με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη – η εισαγγελέας Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η έρευνα έχει ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρη Δασούλα, μετά τις δηλώσεις Πολάκη για δικαστές «εξαρτημένους», «με δεσμεύσεις», που ανήκουν σε «παραδικαστικά κυκλώματα του παρελθόντος η του παρόντος».

Στην ανακοίνωση της κυρίας Κουτζαμάνη αναφέρεται:

«Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «…….Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών –για να το πω κομψά – έχει δεσμεύσεις ή – για να το πω λιγότερο κομψά – είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία».
Να σημειωθεί ότι στον κ. Πολάκη έχει απαντήσει σχετικά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή του υπουργού. Οι δικαστές ζητούν μάλιστα την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης «οι απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».