Με μια κίνηση …ματ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης εγκρίνει τελικά, την τελευταία στιγμή με υπουργική απόφαση, τα μέτρα προστασίας, τα οποία είχαν περιληφθεί στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου.

Στόχος είναι να απλωθεί άμεσα ένα δίχτυ προστασίας στην ευαίσθητη περιοχή που εκτείνεται από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία, καθώς σε λίγες ημέρες λήγει η τρίτη αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και δεν υπάρχει, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), δυνατότητα για τέταρτη.
Επιπλέον, όσο καθυστερούσε η έκδοση του ΠΔ αυξάνονταν οι πιθανότητες καταδίκης της χώρας μας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για τη μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Η χώρα μας είναι υπόλογη στην Κομισιόν από το 2012 για την ελλιπή προστασία της θαλάσσιας χελώνας (στον κόλπο βρίσκεται η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο) και των σπάνιων αμμοθινών.
Η υπόθεση θα είχε μπει στο …αρχείο, εάν το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα για την περιοχή, το οποίο είχε σταλεί για έλεγχο στο ΣτΕ το 2014 δεν παρουσίαζε σοβαρά νομικά προβλήματα καθώς νομιμοποιούνταν παράνομοι οικισμοί (Επιταλίου και Αγ. Νικολάου) οι οποίοι είχαν χτιστεί σε ευαίσθητες περιοχές καταστρέφοντας τις θίνες.
Το ΣτΕ, τον Απρίλιο του 2015, στο Πρακτικό Επεξεργασίας διατύπωνε σοβαρές αντιρρήσεις επί της διαδικασίας και επί των ρυθμίσεων που προέβλεπε το ΠΔ. Έκτοτε, το υπουργείο έχασε περίπου έναν χρόνο έως ότου συντάξει νέο ΠΔ, προσαρμοσμένο στις υποδείξεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι από τη στιγμή που το νέο ΠΔ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, οι δήμαρχοι της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου (Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, Τριφυλίας και Ζαχάρως) με τη στήριξη του περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, αντέδρασαν με δριμύτητα στην αυστηροποίηση των περιορισμών για την παράκτια ζώνη και προσπάθησαν να αποτρέψουν την υπογραφή του διατάγματος.
Ειδικότερα, με βάση τα νέα μέτρα προστασίας για την προστασία των ακτών της Δυτικής Πελοποννήσου (η ΥΑ δημοσιεύθηκε την Τρίτη σε ΦΕΚ) οριοθετούνται δύο ζώνες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται οι αμμοθίνες και η παράκτια ζώνη Αλφειού – Νέδα, έως το ρέμα Μπραζερί, οι σταθεροποιημένες θίνες και οι εκτάσεις με δασική βλάστηση καθώς και η θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Κυπαρισσίας. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων.
Στην ίδια ζώνη επιτρέπεται η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση των λουομένων. Στη θαλάσσια περιοχή θα επιτρέπεται η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση και λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις καθώς και ο ναυταθλητισμός, η ιστιοπλοΐα κλπ. υπό όρους.
Στην περιφερειακή ζώνη, ο σχεδιασμός προβλέπει στις περιοχές φυσικών σχηματισμών και ιδιαίτερα στην περιοχή των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα, έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών (ή αντικατάστασής τους με σύγχρονα), καθώς και η δημιουργία χώρων εξυπηρέτησή τους υπό όρους (π.χ. χώρος στάθμευσης, αναψυκτήριο και χώροι υγιεινής, πεζογέφυρες κλπ.
Μικρά καταλύματα στα 20 στρέμματα
Στη υποζώνη αγροτικού τοπίου, δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με αυστηρούς όρους και περιορισμούς. Επιτρέπονται αγροτουριστικά καταλύματα 120 κλινών μόνο σε οικόπεδα άνω των 20 στρεμμάτων. Η κάλυψη δεν θα ξεπερνά το 20% ενώ η απόσταση τόσο από τον αιγιαλό όσο και από τις αμμοθίνες θα είναι τουλάχιστον 50 μέτρα. Για κατοικία το όριο θα είναι τα 200 τ.μ. και πάλι σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων.
Επιπλέον, θα επιτρέπεται η άσκηση των νόμιμα υφισταμένων δραστηριοτήτων όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που ήδη υπάρχουν και η κατασκευή νέων ανάλογα με τις ανάγκες και υπό όρους.