Παίρνει πίσω ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης τις προτάσεις του για νέο σύστημα διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μετά τις οξύτατες διαφωνίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.
Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έρευνα ο κ. Φίλης, οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνουν με το περυσινό σύστημα.
Στην ομιλία του μάλιστα επέρριψε τις «ευθύνες» για την αλλαγή στις αποφάσεις του στους θεσμούς, αναφέροντας ότι επειδή «υφίσταται το πρόβλημα των δημοσιονομικών αδιεξόδων θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών, με βάση την περυσινή διαδικασία, προκειμένου να λειτουργήσει το καθημαγμένο από τη μνημονιακή επίθεση σχολικό σύστημα».
Ωστόσο δήλωσε ότι την επόμενη σχολική χρονιά 2016-17, θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς και ότι αυτό συνδέεται με την πορεία της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε νέο σύστημα διορισμών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με κριτήρια την επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, την προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή εκπαιδευτικού, τα ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια.
Η διατύπωση των νέων αυτών προτάσεων οδήγησε τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών σε καταγγελίες ότι ευνοούνται συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών, ενώ ζήτησαν μόνιμους διορισμούς.
«Έχουμε συνείδηση ότι από τον τρόπο που θα γίνουν οι προσλήψεις κρίνεται σε μεγάλο βαθμό αν τα σχολεία θα λειτουργήσουν από την πρώτη μέρα χωρίς προβλήματα» είπε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή. Έκανε εκ νέου λόγο για την «πολύχρονη ανωμαλία της αδιοριστίας», πίνακες «χάρτινους και αδιαφανείς», το «πελατειακό κομματικό σύστημα διορισμών» κ.ά.
Τέλος, δεσμεύτηκε ότι «την επόμενη χρονιά, 2016-17, θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για να υπάρξουν διορισμοί μαζικοί εκπαιδευτικών».