Τις προτάσεις και τα σχέδιά τους για την ανάδειξη της αττικής γης και των προϊόντων της παρουσίασαν τη Δευτέρα τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Οινοποιών Ανατολικής Αττικής (ΕΝΟΟΑ).
Οι κεντρικοί άξονες για την περίοδο 2016-2020 αφορούν την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με επίκεντρο τον αττικό αμπελώνα, την προώθηση του σαββατιανού, και ανάδειξή του σε «ποικιλία πρεσβευτή», τη δημιουργία των δρόμων του κρασιού σε Αττική – Μεσόγεια, την προβολή των κρασιών της Αττικής στην εσωτερική αγορά και στο εξωτερικό καθώς και την προώθηση του οινοτουρισμού και της γαστρονομίας στην Αττική.
Όπως επεσήμαναν οι οινοπαραγωγοί, ο αττικός αμπελώνας σήμερα χρειάζεται σταδιακή αναδιάρθρωση εκμεταλλευόμενος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εκρίζωση – Αναδιάρθρωση – Υποστύλωση» το οποίο επιδοτείται 100%.
Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η βασική ποικιλία που καλλιεργείται στην Αττική είναι το σαββατιανό, μια πολυδύναμη ελληνική ποικιλία από την οποία παρασκευάζονται οίνοι λευκοί, γλυκείς, το ονομαστό κρασί της Αττικής και η νέας γενιάς ρετσίνα, η οποία πλέον εξάγεται σε όλο τον κόσμο.
Οι παραγωγοί οίνου της Αττικής έχουν να επιδείξουν μερικά από τα πιο σημαντικά κρασιά της Ελλάδας, εκ των οποίων αρκετά κερδίζουν διαρκώς διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Οι δρόμοι του κρασιού στην Αττική
Στόχος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Οινοποιών Ανατολικής Αττικής, είναι να δημιουργήσουν μια προκαθορισμένη διαδρομή, η οποία θα διασχίζει τα πιο γραφικά σημεία της αμπελουργικής ζώνης. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες ή μικρά κτήματα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο φιλοξενίας για τον επισκέπτη.
Μέσα από το συγκεκριμένο σχέδιο ανάδειξης του αττικού αμπελώνα θα προβληθούν και σημεία αρχαιολογικού, λαογραφικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος καθώς και τόποι με ιδιαίτερη σημασία για το περιβάλλον.
Η διεθνής εμπειρία -σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Αυστρία κ.α.- έχει δείξει ότι αντίστοιχα προγράμματα ανάδειξης περιοχών και των προϊόντων τους με κεντρικό άξονα τον χώρο του οίνου, έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα ο γερμανικός δρόμος κρασιού -καλύπτει περίπου 80 χλμ. σε μια έκταση 230.000 στρεμμάτων- φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερους από 600.000 επισκέπτες, οι οποίοι πραγματοποιούν περίπου δύο εκατ. διανυκτερεύσεις.
Στις ΗΠΑ (Καλιφόρνια), στον Καναδά, στη Νοτιοαφρικανική Ένωση και στην Αυστραλία, μια νέα έκφραση οινοτουρισμού, άριστα οργανωμένη, στοχεύει στην εκπαίδευση του ταξιδιώτη σε… οινόφιλο.
Τα μέλη της Ένωσης Οινοπαραγωγών Οινοποιών Ανατολικής Αττικής σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τη «δεξαμενή» των τεσσάρων εκατ. τουριστών της Αττικής προκειμένου να γίνει η περιοχή εμπορικό σήμα για όσους παράγουν και εμπορεύονται κρασιά στην Αττική.
Γι’ αυτό προωθούν τη δημιουργία ενός εκθετηρίου οίνου, όπως έχουν κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τη διοργάνωση μιας ετήσιας γιορτής κρασιού – φεστιβάλ, με γνώμονα, όχι το πανηγύρι, αλλά την υψηλή ποιότητα, την ενίσχυση της γνώσης γύρω από τον χώρο του κρασιού και την ανάδειξη του αττικού αμπελώνα σε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι οινοπαραγωγοί της Ανατολικής Αττικής θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνουν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία κάτω από την ομπρέλα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού και της Περιφέρειας Αττικής. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, θα εκπονηθούν προγράμματα για τους νέους αγρότες, προγράμματα προώθησης προϊόντων και μεταποίησης κτλ.
Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, ο αττικός αμπελώνας παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους της Ελλάδας. Όπως υποστηρίζει, το κρασί της Αττικής μπορεί να αναδειχθεί σε πρεσβευτή της χώρας μας, όπως έγινε και με τα σύκα του Μαρκόπουλου. «Οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ είναι το συνάλλαγμα που έρχεται στη χώρα μας μόνο από την εξαγωγή σύκων στον Καναδά» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης.
Όπως ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύντομα αναμένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την αλλαγή του καθεστώτος αδειών φύτευσης αμπέλου και θα ξεκινήσει τη εγγραφή κλώνων και ποικιλιών αμπέλου.