«Ήρθα να εκφράσω την ντροπή μου. Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν. Το είπαμε πριν από τις εκλογές, το είπαμε και στη Βουλή ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί. Θέλουμε μόνο λίγες μέρες» δήλωσε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.
Ο αναπληρωτής υπουργός βρέθηκε εκεί ύστερα από την αναστάτωση που προκλήθηκε με την αυτοκτονία ενός πακιστανού μετανάστη το βράδυ της Παρασκευής. Ήταν μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό, τόσο από πλευράς δηλώσεων όσο και από πλευράς παρουσίας ενός τόσο υψηλά ιστάμενου θεσμικού παράγοντα να συνολιμεί με κρατούμενους στην Αμυγδαλέζα.
Και τα ΜΑΤ, αν και είχαν παρουσία από το βράδυ της Παρασκευής με σκοπό να αποτρέψουν ενδεχόμενη εξέγερση, τελικά δεν επενέβησαν.
Στην Αμυγδαλέζα βρέθηκε το Σάββατο και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής Β’ Αθηνών κυρία Βασιλική Κατριβάνου είχε κάνει τηλεφωνικό διάβημα στον κ. Πανούση και στον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ζητώντας να μην ασκηθεί βία.
Η κυρία Κατριβάνου σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο θέμα ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες τις οποίες συνόψισε στα εξής: να αποτραπεί άλλη αυτοκτονία με τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης, να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα οι ασθενείς, οι αιτούντες άσυλο και να τεθεί το θέμα των ανηλίκων καθώς χρειάζεται να δημιουργηθούν δομές υποδοχές. Και κατέληξε στο να ισχύσει η δέσμευση της κυβέρνησης να κλείσει το Κέντρο Κράτησης.
Παράλληλα η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αμυγδαλέζα από τις 10:00 το πρωί με σύνθημα «Κλείστε τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης».
Σύμφωνα με καταγγελίες μεταναστών στην ΚΕΕΡΦΑ το βράδυ της Παρασκευής, ο μετανάστης Μοχάμεντ Ναντίμ από το Πακιστάν αυτοκτόνησε στο κελί Α1 χρησιμοποιώντας σεντόνι που το πέρασε ως θηλιά στο λαιμό του. Όπως ανακοίνωσαν, τους τηλεφώνησε φίλος του Ναντίμ ο οποίος δήλωσε ότι διέμενε μαζί του στα Κάτω Πατήσια για μία τετραετία. Είπε ότι η κράτηση του είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και ότι ηταν ανήσυχος. Το πρωί μάλιστα είχε τηλεφωνήσει στην οικογένειά του στο Πακιστάν λέγοντάς τους ότι φοβόταν για τη ζωή του.
Κατά την ιατροδικαστική εξέταση που έγινε, η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια και οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Ο ιατροδικαστής θα προχωρήσει και σε νεκροψία – νεκροτομή.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι αρκετοί έγκλειστοι μετανάστες αντέδρασαν έντονα και κατευθύνθηκαν προς τον χώρο όπου ήταν ο αυτόχειρας. Άμεσα κατέφτασαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για το ενδεχόμενο εξέγερσης.

Αυτοκτονία μετανάστη και στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο έγινε επίσης γνωστό ότι την περασμένη Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου, αυτοκτόνησε άλλος ένας μετανάστης με καταγωγή από την Υεμένη στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. Ήταν προς απέλαση και φαίνεται ότι είχε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, αλλά δεν κρίθηκε από τους γιατρούς αναγκαία η παρακολούθησή του σε νοσηλευτικό ίδρυμα και παρέμεινε στα κρατητήρια, όπου έδωσε τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας και αυτός αυτοσχέδιο βρόχο.

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση για την αυτοκτονία μετανάστη στην Αμυγδαλέζα εξέδωσε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά για κλείσιμο των Κέντρων Κράτησης Μεταναστών. «Οι συνθήκες κολαστηρίου, που αποδεδειγμένα πια κοστίζουν ζωές, καθιστούν επείγοντα τον τερματισμό της απάνθρωπης και παράνομης πρακτικής της διοικητικής κράτησης και δημιουργούν υποχρέωση, πολιτική και ηθική, η κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των στρατοπέδων-κολαστηρίων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Ο 23χρονος Σαγιέντ Μεχντί Αχμπαρί είναι ο τρίτος νεκρός στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος παρουσίασε αδιαθεσία στις 4 Φεβρουαρίου και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγία Όλγα. Από εκεί, ωστόσο, επέστρεψε στην Αμυγδαλέζα μόλις την επομένη, για να μεταφερεθεί ξανά στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα στις 8 Φεβρουαρίου, όπου και τελικά εξέπνευσε. Όπως διαπιστώθηκε, ο ίδιος έπασχε από AIDS και ηπατίτιδα.

Χρειάζεται να διερευνηθούν άμεσα οι διοικητικές ευθύνες για την επιστροφή του Αχμπαρί στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, καθώς και για την προφανή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που έχει καταγραφεί και καταγγελθεί σε πρόσφατες επισκέψεις κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δε επισημανθεί τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και σε σχετικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο τρίτος θάνατος κρατούμενου μετανάστη στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη διερεύνηση των διοικητικών ευθυνών, σα να επρόκειτο για περιστατικό ρουτίνας. Οι συνθήκες κολαστηρίου, που αποδεδειγμένα πια κοστίζουν ζωές, καθιστούν επείγοντα τον τερματισμό της απάνθρωπης και παράνομης πρακτικής της διοικητικής κράτησης και δημιουργούν υποχρέωση, πολιτική και ηθική, η κυβέρνηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των στρατοπέδων-κολαστηρίων. Μέχρι αυτό να γίνει εφικτό, η αρχή μπορεί να γίνει με την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των κρατουμένων που ανήκουν στις λεγόμενες “ευάλωτες” ομάδες: ανηλίκων, ασθενών και ηλικιωμένων. Θυμίζουμε ότι η διοικητική κράτηση μεταναστών χωρίς έγγραφα προβλέπεται ως κατ’ εξαίρεσιν μέτρο, εφαρμόζεται ωστόσο επί χρόνια ως βασικός πυλώνας της μεταναστευτικής πολιτικής, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Κι αυτό, μολονότι η εφαρμογή εναλλακτικών ως προς την κράτηση μέτρων αποτελεί σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλων ανεξαιρέτως των διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο τρίτος θάνατος μετανάστη στην Αμυγδαλέζα έρχεται λίγο μετά την αυτοκτονία μετανάστη στο Μεταγωγών της Θεσσαλονίκης, περιστατικό που διερευνάται ήδη, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Είναι χρέος μας τα τραγικά αυτά περιστατικά να είναι τα τελευταία».