Στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας οι πρυτανικές εκλογές με βάση τον νέο νόμο-πλαίσιο για τη λειτουργία τους ανέδειξαν ήδη νέα πρόσωπα –ή επέτρεψαν την επιστροφή παλαιών. Το θέμα ωστόσο φαίνεται ότι πέρασε «στα ψιλά» της επικαιρότητας. Ισως επειδή η πραγματική «μάχη για τον θρόνο» δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Και αυτό διότι δύο πανεπιστήμια που προσελκύουν τα βλέμματα της κοινής γνώμης στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας δεν έχουν ακόμη νέες διοικήσεις. Οι καθηγητές τους δεν έχουν ψηφίσει, οι «ηλεκτρονικές κάλπες» δεν έχουν στηθεί, τα ονόματα των διεκδικητών δεν έχουν ξεκαθαρίσει. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου η «τράπουλα ξαναμοιράζεται», όλοι θα έχουν την απάντηση που περιμένουν στις 10 και 11 Ιουλίου. Το ίδιο ισχύει για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου στις ίδιες ημερομηνίες θα γίνουν οι εκλογές για τις νέες πρυτανικές αρχές του.
Στο αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι σήμερα διαφορετική, με επτά υποψηφίους και τον καθηγητή Ιατρικής κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη να έχει αποσυρθεί, καθώς ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά για θέματα Παιδείας και Υγείας.
«Οδηγίες» για την επιλογή


Μετά δε την πρόσφατη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο «τράβηξε το αφτί» στα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι η κάθε απόφασή τους πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένη, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ερχόμενη εβδομάδα η επιλογή των τριών από τους επτά «μνηστήρες» που θα προεπιλεγούν και θα κριθούν από τους συναδέλφους τους. Σύμφωνα με τον νέο νόμο-πλαίσιο, τα μέλη του Συμβουλίου επιλέγουν τρεις υποψηφίους από εκείνους που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα για την Πρυτανεία και από αυτούς ψηφίζουν όλοι οι διδάσκοντες στο Ιδρυμα το άτομο της επιλογής τους.
Σε πρόσφατο έγγραφο δε που έστειλε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας στα μέλη των Συμβουλίων των πανεπιστημίων γίνεται σαφές ότι οι υποψήφιοι κρίνονται για την επιστημονική τους αξία, αλλά ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο διοικητικό τους έργο. «Στις πρυτανικές εκλογές τα Συμβούλια δεν πάνε να εκλέξουν καθηγητές» έλεγε τις προηγούμενες ημέρες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας στο «Βήμα». «Οι υποψήφιοι έχουν κριθεί ήδη για το επιστημονικό τους έργο από συναδέλφους κατά τις προαγωγές τους. Το κύριο κριτήριο εδώ είναι αν έχουν εμπειρία στη διοίκηση και αν μπορούν να κρατήσουν το τιμόνι ενός Ιδρύματος» συνέχιζε με στόμφο.
Κατ’ επέκταση, η υποψηφιότητα καθηγητών που δεν έχουν κανένα απολύτως διοικητικό έργο μεταξύ των υποψηφίων για το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα βρεθεί με ένα σημαντικό μειονέκτημα έναντι των άλλων. Ετσι ή αλλιώς ο νέος νόμος-πλαίσιο ψηφίστηκε με στόχο τη διαφάνεια στην επιλογή των νέων διοικήσεων στα πανεπιστήμια. «Η υποκειμενική αιτιολογία «ο υποψήφιος δεν έπεισε το Συμβούλιο» που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα κατά τον αποκλεισμό υποψηφίας για την Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διατυπωθεί στην επιλογή των υποψηφίων για τις πρυτανικές εκλογές» σχολίαζε το στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.
Τα «καλλιστεία»


Με αυτά τα δεδομένα, επτά ονόματα θα περάσουν τις επόμενες ημέρες τα λεγόμενα «καλλιστεία», όπως σχολίαζαν σατιρικά καθηγητές του Ιδρύματος τις προσωπικές συνεντεύξεις που θα δώσουν οι υποψήφιοι με τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος: οι κυρίες Κ. Κατσουγιάννη της Ιατρικής Σχολής και Ελένη Καραμαλέγκου της Φιλοσοφικής Σχολής και οι κ.κ. Γ. Χρούσος της Ιατρικής Σχολής, Α. Δουκουδάκης της Οδοντιατρικής Σχολής, Ναπολέων Μαραβέγιας της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης, Ε. Πατσούρης της Ιατρικής Σχολής και Θ. Φορτσάκης της Νομικής Σχολής.
Από το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν παραιτηθεί τους προηγούμενους μήνες τρία μέλη: ο πρώην αντιπρόεδρός του και νυν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Θ. Δημόπουλος, ο καθηγητής κ. Θ. Κατσανέβας που ήλθε στη χώρα μας από τη Γαλλία και ο πρώην αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Θ. Σφηκόπουλος.
Σε ένα Ιδρυμα με μια τεράστια Ιατρική Σχολή, που έχει 900 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (40% των διδασκόντων του Ιδρύματος), είναι σαφές ότι όλοι περιμένουν να δουν γιατρό στη θέση του νέου πρύτανη. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, καθώς η Ιατρική Σχολή είναι πολυδιασπασμένη εφέτος και το να εκλεγεί πρύτανης από τον χώρο αυτόν δεν είναι πιθανόν. Οι γιατροί κρατούν όμως τις «δυνάμεις» τους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, στην οποία προετοιμάζεται υποψηφιότητα ιδιαίτερης επιστημονικής βαρύτητας…
«Φαβορί»


Αντιθέτως, σε «φαβορί» εξελίσσεται όπως φαίνεται η υποψηφιότητα του καθηγητή κ. Μαραβέγια, ο οποίος έχει πλούσια διοικητική εμπειρία, καθώς ήταν πρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και έχει πρόσφατα διατελέσει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Από τη Φιλοσοφική Σχολή, η οποία επίσης έχει μεγάλο αριθμό μελών ΔΕΠ, κατεβαίνει εκ νέου η κυρία Καραμαλέγκου, την οποία «έκοψε» πρόσφατα το Συμβούλιο στις εκλογές για την Κοσμητεία της Σχολής και θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα μέλη του Συμβουλίου τη νέα υποψηφιότητά της και το αν θα την περάσουν τελικά στους τρεις «φιναλίστ» για τον πρυτανικό θώκο.
Η Φυσικομαθηματική Σχολή (σχεδόν 350 μέλη ΔΕΠ) δεν κατεβάζει εφέτος κανέναν υποψήφιο, οπότε οι ψήφοι των καθηγητών της θα διανεμηθούν μεταξύ των υπολοίπων υποψηφίων.
Συνολικά και από όλες τις υποψηφιότητες για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο κ. Φορτσάκης έχει αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο και διοικητική εμπειρία, καθώς υπήρξε πρόεδρος της Νομικής Σχολής και παλαιότερα κοσμήτορας, ο κ. Χρούσος, «πρύτανης» της Παιδιατρικής στην Ελλάδα, έχει αναντίρρητα το σημαντικότερο επιστημονικό έργο από όλους τους συνυποψηφίους του αλλά από πλευράς διοικητικού έργου έχει φθάσει μόνο στο επίπεδο του διευθυντή τομέα, όπως λένε μέλη του Ιδρύματος που μίλησαν στο «Βήμα», η κυρία Κατσουγιάννη έχει ικανοποιητικό επιστημονικό έργο αλλά σχεδόν μηδενική διοικητική εμπειρία και ελάχιστη «αναγνωρισιμότητα» στον χώρο του Ιδρύματος, ο κ. Πατσούρης έχει επιστημονικό έργο και είναι νυν αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, άρα πληροί τις προϋποθέσεις της εμπειρίας σε θέσεις διοίκησης, αλλά κάποιοι αναρωτιούνται αν έχει «διείσδυση» σε άλλες σχολές του Ιδρύματος. Ο κ. Δουκουδάκης πάλι ήταν αντιπρύτανης επί θητείας του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη στο Ιδρυμα.
Στο Πολυτεχνείο


Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η εκλογική «μάχη» φαίνεται να έχει κυρίως δύο διεκδικητές: τον κ. Βασίλη Μάγκλαρη, καθηγητή με αξιόλογο επιστημονικό έργο, τον κ. Δημήτρη Τσαμάκη, και τον κ. Ιωάννη Γκόλια από τους πολιτικούς μηχανικούς του Ιδρύματος. Η νυν αντιπρύτανης του ΕΜΠ, καθώς και αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Ενωσης Πολυτεχνείων κυρία Τόνια Μοροπούλου τελικά «κόπηκε» από το Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Οι τρεις πρώτοι πανεπιστημιακοί θα τεθούν στην κρίση των συναδέλφων τους στις 10 και 11 του μήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ