Σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας εμφανίστηκε στις 15 Απριλίου σε τρεις ανακριτές ο χρηματιστής και νομικός Σπύρος Μεταξάς, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που του παραδόθηκε, «έκρυψε» 17 εκατομμύρια δολάρια του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», ο 56χρονος γιος διπλωμάτη, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και είναι κάτοχος ελβετικού διαβατηρίου, κατηγορείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Πήρε προθεσμία να απολογηθεί στον ανακριτή κ. Γαβριήλ Μαλλή στις 28 Μαΐου και στις 30 Μαΐου στον συνάδελφό του κ. Σπύρο Γεωργουλέα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τις απολογίες Κάντα, η δραστηριότητα του χρηματιστή, ο οποίος δηλώνει ως επάγγελμα νομικός σύμβουλος, είναι το πρόσωπο το οποίο του είχε υποδείξει πώς θα κρύψει και θα «ξεπλύνει» μίζες 17 εκατ. δολάρια από τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ήταν εκείνος που του υπέδειξε να καταθέσει σε ελβετικές τράπεζες κατ’ αρχάς μέσω υπεράκτιων εταιρειών και καταπιστεύματος (Olav Engineering) τα χρήματα τα οποία εισέπραττε τμηματικά για τις υπηρεσίες του ή την ανοχή που επεδείκνυε για τις υπερτιμολογημένες προμήθειες.
Το δίκτυο απόκρυψης των «μαύρων χρημάτων» φαίνεται ότι αρχικά το είχε στήσει ο άλλος κατηγορούμενος και τραπεζίτης Φάνης Λιγυνός, τον οποίο διαδέχθηκε ο Σπ. Μεταξάς. Ο τελευταίος ήταν εκείνος που του υπέδειξε πώς να μεταφέρει τα χρήματα μέσω του καταπιστεύματος σε ελβετική τράπεζα της Σιγκαπούρης, όπου πάντως εντοπίστηκαν.
Πώς ήρθαν σε επαφή
Κινηματογραφικές είναι οι συνθήκες γνωριμίας του Α. Κάντα με τον Σπ. Μεταξά, όπως τις περιγράφει. Τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Γενεύη το 2004, του έδωσε τα στοιχεία του, αλλά του απέκρυψε την ακριβή ιδιότητά του. Εκείνος εμφανιζόταν ως το πρόσωπο που μπορούσε να του εξασφαλίσει την ανωνυμία στην απόκρυψη των «μαύρων».
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens και εμφανίστηκε το όνομα Κάντα, σύμφωνα με τις περιγραφές του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών, ο Σπ. Μεταξάς του σύστησε να ιδρύσει το 4 Cast Foundation με έδρα την Κόστα Ρίκα και διοχετεύθηκαν τα χρήματα στη Σιγκαπούρη. Του σύστησε επίσης ένα εξειδικευμένο δικηγόρο, τον Φιντέλ Ζουά.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, στόχος τώρα και των τριών ανακριτών (μεταξύ τους και η κυρία Μπράτη) είναι να κάνουν τον νομικό να μιλήσει, ώστε να αποκαλύψει και άλλες υπόγειες διαδρομές από μίζες εξοπλιστικών, που φαίνεται ότι γνωρίζει.
Άλλη έγκυρη δικαστική πηγή επεσήμανε στο «Βήμα» ότι ο συγκεκριμένος συνδέεται και με άλλους εμπόρους όπλων, οι οποίοι διοχέτευαν μίζες τόσο σε στρατιωτικούς όσο και σε άλλα πρόσωπα υπεράνω υποψίας.

Δήλωση των συνηγόρων Μεταξά

Οι συνήγοροι του Σπ. Μεταξά, κκ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Νικόλαος Πατεράκης, σε δήλωσή τους τονίζουν ότι όντως ο πελάτης τους εμφανίστηκε στις ανακριτικές αρχές αλλά απορρίπτουν ότι έγινε με «πλήρη μυστικότητα», όπως αναφέρεται σήμερα, ακριβώς ένα μήνα μετά. Η δήλωση των δύο δικηγόρων έχει ως εξής:

«Η αναφορά σας ότι ο εντολέας μας, κ. Σπύρος Μεταξάς, εμφανίσθηκε τάχα υπό “πλήρη μυστικότητα” ενώπιον των τριών ανακριτών είναι εντελώς ανακριβής. Στην πραγματικότητα, παρουσιάσθηκε στις 14 και 15 Απριλίου 2014 για να λάβει γνώση της δικογραφίας και προθεσμία να απολογηθεί, χωρίς να έχει λάβει κανένα μέτρο για να αποκρύψει την προσέλευσή του, μιας και δεν είχε κανέναν απολύτως λόγο προς τούτο.

»Το σε βάρος του εντολέως μας κατηγορητήριο βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε όσα έχει ισχυρισθεί ο κ. Κάντας απολογούμενος. Το ψεύδος των δηλώσεών του είναι αυταπόδεικτο, και ήδη προετοιμάζεται η υποβολή σχετικής έγκλησης εναντίον του.

»Ο κ. Μεταξάς, ο οποίος διαμένει και εργάζεται μονίμως στην Ελβετία, ουδέποτε είχε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με εμπόρους όπλων. Η μεν επαγγελματική του δραστηριότητα υπήρξε πάντοτε απόλυτα νόμιμη, το δε ήθος του ανεπίληπτο.

»Είμαστε βέβαιοι ότι υπό το βάρος των στοιχείων που θα προσκομίσει ο εντολέας μας κατά την απολογία του, το κατηγορητήριο σε βάρος του θα καταρρεύσει, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα το πρόδηλο ψεύδος των ισχυρισμών του κ. Κάντα».