Την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της Proton Bank με εγγύηση-μαμούθ ύψους 100 εκατ. ευρώ εισηγείται προς το δικαστικό συμβούλιο ο εισαγγελέας Εφετών κ. Παναγιώτης Καψιμάλης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος ζητά την παραπομπή του επιχειρηματία για τα αποκαλούμενα «θαλασσοδάνεια» ύψους 701 εκατ. ευρώ, προτείνει την αποφυλάκισή του με την εγγύηση των 100 εκατ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση μάλιστα τα χρήματα αυτά να μην προέρχονται από δεσμευμένους λογαριασμούς του κατηγορούμενου.

«Ροπή στην τέλεση εγκληματικών πράξεων»

Ιδού το σκεπτικό της πρότασης του εισαγγελέα κ. Καψιμάλη για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη με την εγγύηση-μαμούθ, ποσού «καταβλητέου», όπως αναφέρει, με κατάθεση ποσού από χρήματα «που δεν είναι δεσμευμένα ή με προσκόμιση εγγυητικής επιστολής νομίμως λειτουργούσης στην Ελλάδα τραπέζης χωρίς προθεσμία καταβολής…»

Στο σκεπτικό της πρότασης Καψιμάλη οι κατηγορούμενοι για τους οποίους προτείνεται παραπομπή σε δίκη (29 από τους 48) εμφανίζονται ότι έχουν «ροπή στην τέλεση εγκληματικών πράξεων» και ότι αυτό είναι στοιχείο της προσωπικότητάς τους. Επί λέξει αναφέρει η πρόταση Καψιμάλη:

«Από την επανειλημμένη τέλεση εκ μέρους τους των εν λόγω πράξεων, καθώς και από την υποδομή που είχαν διαμορφώσει με τη δημιουργία πλήθους εταιρειών ελληνικών και αλλοδαπών, μέσω των οποίων διακινούσαν κεφάλαια, κατά τρόπο δαιδαλώδη, ώστε να καθίσταται σχεδόν αδύνατη, άλλως ιδιαιτέρως δυσχερής, η ακριβής διαπίστωση της προελεύσεώς τους και της αιτίας των εν λόγω διακινήσεων, καταδεικνύεται ότι ενεργούν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα, δηλαδή με σκοπό πορισμού εισοδήματος, ενώ από την επανειλημμένη τέλεση εκ μέρους τους τέτοιων πράξεων προκύπτει ότι ενεργούν κατά συνήθεια, αφού καταδεικνύεται σταθερή ροπή τους στην τέλεση τέτοιων πράξεων ως στοιχείο της προσωπικότητάς τους…»

Στον επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, προφυλακισμένο στον Κορυδαλλό για το σκάνδαλο της Proton Bank, αλλά και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον άλλου επιχειρηματία προτείνεται η επιβολή και απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα, παράδοσης του διαβατηρίου του, απαγόρευση μετακίνησης πέραν του Νομού Αττικής, απαγόρευσης μετακίνησης με πλωτό ή εναέριο μέσο, εμφάνισης τρεις φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα, υποχρέωση διανυκτέρευσης στο σπίτι του μέχρι της εκδίκασης σε βάρος του των κατηγοριών…

Στην αίτηση Λαυρεντιάδη για την αποφυλάκισή του οι συνήγοροί του επικαλούνται σοβαρά προβλήματα υγείας του πελάτη τους και ιατροδικαστικές εκθέσεις, ιδιαίτερα για την παραμόρφωση των οστών του και την επιδείνωση που εμφανίζει μετά την κράτησή του στον Κορυδαλλό. Σε τρεις μήνες πάντως συμπληρώνει 18 μήνες κράτησης στον Κορυδαλλό, αλλά δεν μπορεί να αποφυλακιστεί καθώς εκκρεμεί προφυλάκιση και για την άλλη υπόθεση.

Προτάσεις και για άλλους τρεις

Ο κ. Καψιμάλης εισηγείται ακόμα την αποφυλάκιση με εγγύηση 200.000 ευρώ έκαστος για τρία πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Proton Bank, τους Αντώνη Αθανάσογλου, Τρύφωνα Κολίντζα και Δημήτρη Σαρμαντή.

Για πρώτη φορά γίνεται δεκτό αίτημα του Α. Αθανάσογλου μέσω του συνηγόρου του κ. Στέλιου Γκαρίπη να αποδεσμευτεί ποσό 300.000 ευρώ από λογαριασμό στην Ελβετία με 2.000.000 ευρώ, τα οποία δεν είναι στο κατηγορητήριο, προκειμένου να καταβληθούν φόροι και χαράτσια στην Ελλάδα για ακίνητα του κατηγορουμένου. Το ποσό θα καταβληθεί με επιταγή υπέρ του Δημοσίου.

Τα πρόσωπα που παραπέμπονται κατηγορούνται για απιστία και απάτη με τις επιβαρρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τα χρήματα που φέρονται να υπεξαιρέθηκαν φθάνουν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα 760 εκατ. ευρώ.

Οι 29 που παραπέμπονται και οι 18 που απαλλάσσονται

Οι 29 οι οποίοι παραπέμπονται για υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, εγκληματική οργάνωση και απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είναι: Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Δημήτρης Σαραμαντής, Αντώνης Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίντζας, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, Γραμματική Αρβανίτη, Ιωάννης Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Μπαλλής, Αικατερίνη Παπαδοπούλου, Αθανάσιος Παπασπηλίου, Παντελεήμων Ντεβεντζής, Αντώνης Ρογκόπουλος, Γεώργιος Γεωργάρας, Ηλίας Μακρής, Ιωάννης Μπαϊλάν, Ιωάννα Τόρρη, Βασίλειος Καραμούζης, Κωνσταντίνος Μούτσος, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Άννα Παριανού, Βασίλειος Γραβάνης, Στυλιανός Κυμπαρίδης, Κυριάκος Δαμηλάκος, Παναγιώτης Δαμηλάκος, Βρασίδας Δαμηλάκος, Γεώργιος Κυριακίδης, Πέτρος Κυριακίδης, Ελένη Σκούρα και Περικλής Λίβας.

Δεν παραπέμπονται και απαλλάσσονται: Θόδωρος Ασημακόπουλος, Αντώνης Δελατόλλας, Νικόλαος Λαζαρίδης, Ιωάννης Σκολίδης, Δημήτριος Σακκάς, Παναγιώτης Καραγιαννάκος, Σπύρος Μπουφίδης, Μαρίνα Νικολίτση, Ιωάννης Νικολίτσης, Κωνσταντίνα Νικολίτση, Χαράλαμπος Ζάντζας, Διονύσης Μπίθαρης, Δημήτρης Βασιλόπουλος, Ανδρέας Μίχος, Νικόλαος Λινάρδος, Σοφοκλής Ρόβης, Χρυσούλα Τσάνη, Αναστάσιος Τσοτσορός και απαλλάσσονται για επιμέρους πράξεις οι Παναγιώτης Δαμηλάκος και Γεώργιος Γεωργάρας.