Η αριστεία επέστρεψε εφέτος στα δημόσια σχολεία της χώρας, αλλά σε πρώτη φάση στα 48 από αυτά! Το μήνυμα από τα νέα πρότυπα πειραματικά σχολεία την πρώτη χρονιά της λειτουργίας τους είναι από κάθε άποψη ενθαρρυντικό και ως τέτοιο πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα και για τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία της χώρας. Ενα τρίμηνο λειτουργίας με αξιολογημένο προσωπικό και καθηγητές υψηλού επιπέδου, μαθητές που έχουν αριστεύσει σε εξετάσεις στις εισαγωγικές τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου, αλλά και δεκάδες όμιλοι πολιτιστικού αλλά και επιστημονικού περιεχομένου αποτελούν εφέτος τον «χάρτη» των νέων σχολείων που ο νομοθέτης βάφτισε ξανά «πρότυπα πειραματικά σχολεία».
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στα πειραματικά σχολεία ορίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα είναι από την 1η ως τις 31 Μαρτίου. Αντίστοιχα οι εξετάσεις εφέτος θα γίνουν 18 και 20 Ιουνίου και όπως αναμένουν όλοι, οι σχετικές αιτήσεις αναμένεται να διπλασιαστούν. Πέρυσι κατατέθηκαν 8.500 αιτήσεις για 2.200 θέσεις σε όλη τη χώρα.
Η διαδικασία όμως εφέτος θα έχει ένα ακόμη καινούργιο στοιχείο. Οι αιτήσεις σε πρώτη φάση θα γίνουν «ηλεκτρονικά». Οι γονείς των ενδιαφερόμενων μαθητών δεν θα πάνε στα σχολεία για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, αλλά θα το κάνουν μέσω της ειδικής πλατφόρμας που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες και θα δεχτεί τις «ηλεκτρονικές» αιτήσεις. Στη συνέχεια, τον Μάιο, οι γονείς των μαθητών που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις θα καταθέσουν και τα έγγραφα που απαιτούνται στα σχολεία (φωτογραφίες, πιστοποιητικά κ.τ.λ.).
Ομιλοι αριστείας


Στα 48 πρότυπα πειραματικά σχολεία της χώρας φοιτούν σήμερα 12.500 παιδιά (Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου) ενώ στα προγράμματά τους περιλαμβάνονται εφέτος 450 πολιτιστικοί όμιλοι και όμιλοι αριστείας (με δραστηριότητες σχετικές με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τμήματα εντατικής εκμάθησης ξένων γλωσσών ή μελέτης των μαθηματικών και της γλώσσας). Παράλληλα η σύνδεσή τους με το πανεπιστήμιο είναι ουσιαστική και καθημερινή, με καθηγητές και φοιτητές που συμμετέχουν καθημερινά στις δραστηριότητές τους.
Οι όροι όμως φαίνεται ότι εφέτος άλλαξαν τελείως στο σκηνικό που περιβάλλει τη λειτουργία των πειραματικών σχολείων. Καταρχήν, όπως λέει ο διευθυντής του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων και ένας εκ των «αρχιτεκτόνων» του σχετικού νόμου κ. Γιάννης Αντωνίου, την εφετινή χρονιά έγινε αξιολόγηση των καθηγητών αλλά και των στελεχών τους. Από τους 1.150 εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν πέρυσι στα πειραματικά σχολεία της χώρας τα προσόντα για να αξιολογηθούν διαπιστώθηκε ότι είχαν οι 900 και από αυτούς τελικά «πέρασαν» τη σχετική διαδικασία οι 600. Για να συμπληρωθεί το προσωπικό αυτό προσελήφθησαν με αυστηρά κριτήρια περίπου 450 εκπαιδευτικοί ακόμη (στην πλειονότητά τους νέοι με κέφι αλλά και ιδέες), η διαδικασία των συνεντεύξεων των οποίων ολοκληρώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο.

«Για να είμαι ειλικρινής, έχω την αίσθηση ότι είμαι σε άλλο σχολείο εφέτος»
λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Αντωνίου. «Νομίζω ότι το ενδιαφέρον για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία έχει εφέτος πολλαπλασιαστεί καθώς οι γονείς των παιδιών έχουν πλέον την εικόνα της πρώτης χρονιάς λειτουργίας τους» αναφέρει ο κ. Αντωνίου. Οπως λέει, στο δικό του σχολείο λειτουργούν κάθε ημέρα ως το απόγευμα εκτός των πολιτιστικών ομίλων, τμήματα αγγλικών, γερμανικών, γαλλικών και δύο τμήματα κινεζικών, για τα οποία τα παιδιά έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Επόμενο βήμα για τους μαθητές αυτούς θα είναι να δώσουν εξετάσεις για το κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας στη γλώσσα που τους ενδιαφέρει.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι την επόμενη χρονιά να λειτουργήσουν και δύο ή τρία τεχνολογικά πειραματικά λύκεια, καθώς ο σχετικός νόμος προβλέπει τη λειτουργία 13 αντίστοιχων σχολείων ανά περιφέρεια.
Αλλο επίπεδο


«Φαίνεται ότι επανέρχονται τα λεγόμενα σχολεία των αρίστων» λέει ο εκπαιδευτικός και φροντιστής κ. Γ. Χατζητέγας, που τονίζει ότι «το επίπεδο έχει ανέβει θεαματικά εφέτος καθώς στις εισαγωγικές τάξεις των πειραματικών σχολείων έχουν επιλεγεί οι καλύτεροι…».
Και εφέτος στις εξετάσεις οι υποψήφιοι θα εξεταστούν χωρίς συγκεκριμένη ύλη σε τρία πεδία: Μαθηματικά, Γλώσσα, Φυσικά (Φυσική, Χημεία, Βιολογία).
Το ενδιαφέρον για τα πειραματικά έχει οδηγήσει σε μια κατηγορία νέας «πελατείας» για τα φροντιστήρια της χώρας, όπου και ένας πληθυσμός 5.000-6.000 παιδιών αναμένεται να αναζητήσουν και εφέτος βοήθεια ενόψει των σχετικών εξετάσεων. Για αντίστοιχα «πακέτα» τα περισσότερα φροντιστήρια χρεώνουν περίπου 450 ευρώ για 80 μαθήματα από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.

Τι λένε οι διευθυντές
Η αξιολόγηση άλλαξε το σχολείο μας

«Εχω τόσο προβληματιστεί με τους αριθμούς των υποψηφίων που υπολογίζουμε για τις εξετάσεις εφέτος που σκέφτομαι να αρχίσω να παίρνω τηλέφωνα στα πανεπιστήμια για να μας δώσουν αμφιθέατρα»
λέει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής της Νέας Σμύρνης κ. Ευστράτιος Κογιάννης μιλώντας στο «Βήμα». «Από τα τηλέφωνα που δεχόμαστε καθημερινά, το ενδιαφέρον των υποψηφίων φαίνεται ιδιαίτερα αυξημένο» συνεχίζει ο κ. Κογιάννης και αναρωτιέται πώς θα βρει προσωπικό για επιτήρηση, καθώς το σχολείο του σε εκπαιδευτικό επίπεδο κρατά πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά η γραμματειακή του υποστήριξη παραμένει φτωχή.

«Πιστεύω ότι εφέτος θα έχουμε αύξηση 50% ή και 60%»
δηλώνει και προσθέτει ότι τους τέσσερις μήνες που έχει λειτουργήσει το σχολείο του με τα νέα δεδομένα η διαφορά από τα προηγούμενα χρόνια είναι αισθητή. «Εχουμε οκτώ ομίλους, το 60%-70% των παιδιών μας εμπλέκεται σε άλλες δράσεις πέραν από την καθαρά μαθησιακή διαδικασία του σχολείου. Μακάρι να λειτουργούσαν έτσι όλα τα σχολεία της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο Λύκειο της Ευαγγελικής Σχολής πέρυσι κατατέθηκαν 250 αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις και στο Γυμνάσιο 700. Ο κ. Νικόλαος Λινάρδος, διευθυντής του Γυμνασίου, αναφέρει επίσης ότι αναμένει αύξηση της συμμετοχής στις εξετάσεις και αναφέρεται στα θετικά αποτελέσματα της αξιολόγησης στο σχολείο του.
Το Πειραματικό των Αναβρύτων έχει παλιά και μεγάλη ιστορία. Οπως λέει η διευθύντρια του Γυμνασίου κυρία Σόνια Γελαδάκη, «εφέτος έχουμε πάρα πολλά τηλέφωνα και επισκέψεις γονέων που ζητούν πληροφορίες». «Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάει η χώρα ο κόσμος χρειάζεται τη στήριξη ενός καλού δημόσιου σχολείου» λέει αναφερόμενη στην αυστηρή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου της, στο οποίο, όπως δηλώνει, λειτουργούν εννέα όμιλοι.
Ο διευθυντής του Λυκείου στη Βαρβάκειο Σχολή κ. Λεωνίδας Μάντζος μιλώντας στο «Βήμα» επισημαίνει επίσης ότι εφέτος περιμένει πολλούς υποψηφίους. «Πέρυσι είχαμε 235 αιτήσεις και πήραμε 122 παιδιά» δηλώνει ο κ. Μάντζος. Πέρυσι το σχολείο του δέχθηκε 28 παιδιά από μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, ύστερα από εξετάσεις βέβαια, καθώς οι γονείς τους δεν μπορούσαν πλέον να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Αντίστοιχα η διευθύντρια του Πειραματικού στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι κυρία Ελένη Δανίλη προσθέτει: «Με την αξιολόγηση που έγινε πέρυσι στα σχολεία μας το τοπίο άλλαξε. Βέβαια έχει πέσει πολλή δουλειά στους ώμους μας και δεν έχουμε βοήθεια και γραμματειακή υποστήριξη, αλλά ο θεσμός και η ενίσχυση των πειραματικών σχολείων έδωσαν μια ανάσα στην εκπαίδευση». Το σχολείο της, όπως αναφέρει, έχει ήδη έξι ομίλους φυσικών επιστημών και ξένων γλωσσών, έχει συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και φυσικά με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ