Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται από το πρωί, σήμερα, Τρίτη, η Ελλάδα, με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που έχουν κηρύξει 24ωρη γενική απεργία, να οργανώνουν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, καλώντας τους βουλευτές να το καταψηφίσουν. Οι κινητοποιήσεις για το πολυνομοσχέδιο – στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για τους «διαθέσιμους», οι λίστες με τα ονόματα των οποίων δόθηκαν προκαταβολικά – αναμένεται να κορυφωθούν αύριο, Τετάρτη, ημέρα την ψήφισής του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από τις 11.00 το πρωί, σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα τρία συλλαλητήρια σε Κλαυθμώνος, Ομόνοια και Μουσείο. Πρώτοι συγκεντρώθηκαν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, γύρω στις 1030, στην Ομόνοια – ώρα που άρχισαν να κλείνουν ένας μετά το άλλο και όλοι οι δρόμοι στο κέντρο.

Ακουλούθησαν οι διαδηλωτές ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην Κλαυθμώνος, όπου στην κεφαλή της πορείας που αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα έχουν τοποθετεί δημοτικοί αστυνομικοί με τις μοτοσυκλέτες τους και τις σειρήνες ανοιχτές και πίσω τους πεζή οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους. Στο ύψος της Πεσματζόγλου ακολουθεί το μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με τους υπόλοιπους δημοτικούς υπαλλήλους και τους σχολικούς φύλακες. Την ίδια ώρα ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντεξουσιαστές συγκεντρώνονται στην Πατησίων μεταξύ Μουσείου και Πολυτεχνείου.

14.00

Αποχωρούν σταδιακά και οι τελευταίοι διαδηλωτές. Επόμενο ραντεβού αύριο, στις 7.00 το απόγευμα, οπότε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν νέο συλλαλητήριο, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου. Ανοιχτοί πλέον οι δρόμοι, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία.

13.45

Το συλλαλητήριο έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Ένα τμήμα των διαδηλωτών παραμένει ακόμη στην πλευρά της λεωφόρου Αμαλίας, ωστόσο το κάτω τμήμα του Συντάγματος έχει ανοίξει και η κυκλοφορία των οχημάτων από τη Σταδίου γίνεται πλέον κανονικά. Σταδιακά αποδίδονται στην κυκλοφορία και οι υπόλοιποι δρόμοι.

13.25

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνουν από τη δεξιά πλευρά του προαύλιου του Κοινοβουλίου μέσα στα μπλοκ των συγκεντρωμένων. Το πανό τους παραμένει απλωμένο πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Την ίδια ώρα καμιά τριανταριά μέτρα δεξιότερα – αν και όλα είναι ήσυχα – εμφανίζονται, μισοκρυμμένες πλάι στα κάγκελα του Εθνικού Κήπου, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

13.17

Στο προαύλιο της Βουλής, βγαίνει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομαδα του ΣΥΡΙΖΑ, απλώνοντας πανό στον τοίχο πάνω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, με το σύνθημα: «Να απολύσουμε την κυβέρνηση. Οχι στις απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα» και την υπογραφή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

13.05

Όλα τα μπλοκ έχουν μπει πλέον στην πλατεία Συντάγματος. Στο μέτωπο της Αμαλίας, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη βρίσκεται ο κύριος όγκος των δημοτικών αστυνομικών, των σχολικών φυλάκων και των άλλων δημοτικών υπαλλήλων με τα πανό των δήμων. Πίσω τους, προς την πλατεία και την Γεωργίου Α’ οι εκπαιδευτικοί, ενώ στην κάτω πλευρά της πλατείας, προς την Ερμού και την Καραγιώργη Σερβίας, ο κύριος όγκος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι περισσότεροι διαδηλωτές παραμένουν στις θέσεις τους, φωνάζοντας συνθήματα. Ένας μικρότερος αριθμός, μετά την ολοκλήρωση της πορείας, αρχίζει σταδιακά να αποχωρεί.

12.37

Με έναν αποκριάτικο σκελετό να προπορεύεται, συμβολίζοντας τον θάνατο του ΕΟΠΥΥ, πλησιάζει στην πλατεία Συντάγματος από τη Σταδίου το μπλοκ των εργαζομένων στο Ταμείο.

12.25

Σταδιακή μετακίνηση του ΠΑΜΕ προς Ζάππειο και Στύλους Ολυμπίου Διός, με οπισθοφυλακή τις ομάδες περιφρούρησης. Άνοδος στην πάνω πλευρά της πλατείας και το οδόστρωμα της Αμαλίας, μέσω Γεωργίου Α’ και Όθωνος των μπλοκ των δημοτικών υπαλλήλων, καθηγητών, υπαλλήλων ΕΡΤ και πολλών άλλων σωματείων εργαζομένων. Τον τόνο δίνουν οι σφυρίχτρες των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών. Πάνω από 20.000 υπολογίζονται πλέον οι διαδηλωτές από την Αστυνομία, σε τουλάχιστον 30.000 τους ανεβάζουν άλλες εκτιμήσεις.

12.05

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην Κλαυθμώνος, όπου συνεχίζονται, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι πορείες, και οι ομιλίες, ο συνδικαλιστής της ΟΛΜΕ Γρ. Καλομοίρης, μέλος του ΚΥΣΔΕ, ανέφερε: «Δεν είναι τυχαίο που χτύπησαν πρώτα την τεχνική εκπαίδευση. Εκεί που καταφεύγουν τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, που αναζητούν πιο άμεσα επαγγελματική αποκατάσταση».

12.00

Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα αρχίζουν να γεμίζουν. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ καλύπτουν την λεωφόρο Αμαλίας, ενώ έχουν πλέον εισέλθει στην κάτω πλευρά της πλατείας οι δημοτικοί αστυνομικοί και τα πρώτα μπλοκ της πορείας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, που προωθούνται προς Βασιλέως Γεωργίου Α’ και Όθωνος.

11.55

Το ΠΑΜΕ αρχίζει να απλώνεται στην πάνω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος. Ο προπομπός της πορείας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ με τους μοτοσυκλετιστές της Δημοτικής Αστυνομίας προχωρά στην Σταδίου στο ύψος της Βουκουρεστίου.

11.48

«Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα των διεφθαρμένων πρεζάκηδων που δίνουν γη και ύδωρ για να πάρουν τη δόση τους», είπε από το βήμα της συγκέντρωσης ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης. «οι πολιτικοί δίνουν γη και ύδωρ για να διασώσουν εκατό οικογένειες»!

11.39

Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ ξεκίνησαν με κατεύθυνση τη Βουλή ανεβαίνοντας από την Πανεπιστημίου. Από το Μουσείο ξεκίνησαν την ίδια ώρα προς τη Σταδίου οι διαδηλωτές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, προκειμένου να ενωθούν με τα μπλοκ δημοτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, που βρίσκονται άκομη στάσιμα στην Κλαυθμώνος. Μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι βρίσκονται επί ποδός περί τις 12.000 διαδηλωτές.

Η προσυγκέντρωση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από την πλατεία Καραϊσκάκη, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους.

Μεταφορές

Λόγω της απεργίας, το επιβατικό κοινό θα αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τις μετακινήσεις του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός. Κανονικά θα λειτουργεί το Μετρό (μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας), το τραμ και οι ΗΣΑΠ. Κλειστοί ήταν από το πρωί οι σταθμοί του Μετρό «Ευαγγελισμός», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο», που άνοιξαν και πάλι για τους επιβάτες στις 2.45 μετά το μεσημέρι.

Με προβλήματα εκτελούνται οι πτήσεις, λόγω της στάσης εργασίας της ΟΣΥΠΑ. Αντίθετα, κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων, καθώς η ΠΝΟ δεν προχώρησε αυτή τη φορά σε απεργία. Ωστόσο, λόγω της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων των λιμανιών (ΟΜΥΛΕ), αλλά και των συγκοινωνιών – αφού οι επισκέπτες δεν θα μπορούσαν να μετακινηθούν προς την Αθήνα -, τροποποίησαν το πρόγραμμά τους τρία κρουαζιερόπλοια, που επρόκειτο να πιάσουν σήμερα στον Πειραιά. Το ένα ήρθε τελικά χθες, Δευτέρα, τα άλλα δύο (με 3.500 και 2.500 επιβάτες αντίστοιχα), συνέχισαν το δρομολόγιό τους προς τα νησιά του Αιγαίου.

Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς στην απεργία συμμετέχουν γιατροί και εργαζόμενοι σε αυτά, όπως επίσης και οι μονάδες πρόνοιας και ΕΚΑΒ.

Οι δήμοι είναι κλειστοί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ ήδη παρατηρούνται προβλήματα με τα σκουπίδια.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και την Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Συντάγματος – ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο, το οποίο οι δύο ομοσπονδίες χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας».

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε στο Σύνταγμα συλλαλητήριο ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο και το βράδυ της Δευτέρας, οπότε το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.