από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Γιατί οι πρυτάνεις αντιδρούν στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών

Αφού «ξεχείλεισαν» τα ΑΕΙ, στο παρά 5 ζητούν εξέταση κατά περίπτωση
Γιατί οι πρυτάνεις αντιδρούν στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών
Στιγμιότυπο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (φωτογραφία αρχείου) [πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ]
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Πολλοί θεώρησαν υπερβολικό το να συμπεριλάβουν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων το ζήτημα με τους «αιώνιους» φοιτητές στο πρόσφατο ψήφισμα της Συνόδου τους όπως και τη επικείμενη διαγραφή τους τον Σεπτέμβριο. Άλλοι έκριναν ότι πρόκειται για σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, χωρίς δραστικές αποφάσεις, αλλά με έλεγχο των διαγραφών «κατά περίπτωση». Γεγονός αναμφισβήτητο όμως παραμένει ότι παρά τις «γενναίες» προσπάθειες που έκαναν υπουργοί και διοικήσεις των πανεπιστημίων τα προηγούμενα χρόνια, περισσότεροι από 150.000 άτομα πανελλαδικά παραμένουν στην κατηγορία των «αιωνίως» φοιτούντων, ξεχειλώνοντας σε βαθμό ανεπίτρεπτο τα αρχεία των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας.

Περίπου 60.000 άτομα (50.000 προπτυχιακοί φοιτητές και 10.000 μεταπτυχιακοί) καταγράφονται στο «περιθώριο» των αρχείων του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το σύνολο των 104.160 εγγεγραμμένων φοιτητών του. Δύο με δυόμισι χιλιάδες είναι ο αντίστοιχος αριθμός φοιτητών που παραμένουν περισσότερα από 8 χρόνια εγγεγραμμένοι στα αρχεία ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο Πάτρας ή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αρκετά λιγότεροι στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τα ποσοστά όσων φοιτητών καθυστερούν ή έχουν εγκαταλείψει τις σπουδές είναι 51,2%, 50,4% και 47,7% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο-πλαίσιο, από το 2014 χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα όσοι στο τέλος του 2012 συμπλήρωσαν φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα. Αυτό σημαίνει ότι διαγράφονται όσοι πέρυσι συμπλήρωσαν 9 η περισσότερα έτη (σ.σ.: για 4ετείς σπουδές), δηλαδή έχουν εισαχθεί στα τμήματά τους το 2003-2004 ή και νωρίτερα.

Ένας στους δέκα εισακτέους φτάνει στην ορκωμοσία

Πάντως όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, οι τέσσερις στους δέκα φοιτητές καθυστερούν σημαντικά ή έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ μόλις ο ένας στους δέκα καταφέρνει να αποκτήσει το πτυχίο του.

«Είναι γεγονός ότι σε μεγάλες σχολές, όπως η Νομική, μπορεί να υπάρχουν καταγεγραμμένοι στα αρχεία και άνθρωποι που δεν ζουν ποια» λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θωμάς Σφηκόπουλος. Στην ερώτηση εάν είναι εύκολο να εντοπιστούν απαντά: «Πολύ εύκολο, αρκεί να αναζητήσεις την ημερομηνία εγγραφής. Απλώς δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο για να εντοπιστούν και να διαγραφούν στο παρελθόν». Ο αντιπρύτανης εκφράζει ωστόσο προβληματισμό σχετικά με την κάθετη διαγραφή φοιτητών με μοναδικό κριτήριο τα χρόνια φοίτησής τους καθώς εκτιμά ότι μπορεί να εντοπιστούν πολλές ειδικές περιπτώσεις που απαιτούν διαφορετικό χειρισμό.

Οι «αιώνιοι» ήταν 178.826 το 2011

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που έχουν ως βάση τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, καταγράφεται αύξηση, θα έλεγε κανείς ανησυχητική, των «αιωνίων» φοιτητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Όπως φαίνεται στα στοιχεία αυτά, οι φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα εξάμηνα σπουδών αλλά οφείλουν μαθήματα ανέρχονται σε 178.826.

Αναλυτικά, οι «αιώνιοι» φοιτητές αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος κατά 1,4%. Από τους 178.826, οι περισσότεροι είναι άντρες (98.887). Ο αριθμός στη συγκεκριμένη κατηγορία (άνδρες φοιτητές) αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 3,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.227 άτομα. Αντίθετα, οι φοιτήτριες που δεν είχαν τελειώσει το 2010-11 με τις εξετάσεις όλων των μαθημάτων τους με την ολοκλήρωση του χρόνου σπουδών που προβλέπεται από τον νόμο αριθμούσαν τις 79.939. Σημειώθηκε έτσι μείωση του ποσοστού τους κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πάντως, από τους 178.826 που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στον προβλεπόμενο χρόνο, δεν θεωρούνται όλοι «αιώνιοι». Κι αυτό γιατί ορισμένοι φοιτητές ή φοιτήτριες μπορεί να χρωστούν λίγα μαθήματα στα οποία ενδεχομένως εξετάστηκαν το χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η δημοσίευση της συγκεκριμένης έρευνας.

Πρυτάνεις: Όχι άμεση διαγραφή

Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για πρώτη φορά στην 72η τακτική Σύνοδό τους ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η αυτοδίκαιη διαγραφή όσων έχουν υπερβεί κατά πολύ τα κανονικά έτη φοίτησης, γιατί, όπως είπαν, έτσι θα πρέπει να διαγραφεί ο ένας στους τρεις σημερινούς φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας.

«Η Σύνοδος επαναλαμβάνει τη διαφωνία της στην αυτοδίκαιη διαγραφή που παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά το 1/3 των φοιτούντων. Απαιτούνται άμεσες μεταβατικές ρυθμίσεις» τόνισαν σε ανακοίνωση της Συνόδου τους.

Τα τμήματα με τους περισσότερους «αιώνιους» φοιτητές στη χώρα είναι τα Νομικά, τα Οικονομικά, αλλά και τα Φυσικομαθηματικά, στα οποία εισάγονται αριστούχοι.

Δεν επιβαρύνουν τα οικονομικά, αλλά το κύρος των ΑΕΙ

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές, δεν επιβαρύνουν οικονομικά τη λειτουργία του ΑΕΙ αφού έχουν πάρει τα συγγράμματα των μαθημάτων, ενώ δεν δικαιούνται φοιτητικό πάσο. Πλήττουν όμως ξεκάθαρα την εικόνα και το κύρος ενός σύγχρονου και οργανωμένου εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

«Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαγραφές φοιτητών και εκεί πιθανότατα θα έχουμε προβλήματα» λέει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτάκης. «Μπορείς όμως να διαγράψεις έναν φοιτητή που μπορεί να παραμένει επί χρόνια εγγεγραμμένος στο ίδρυμα, αλλά χρωστάει πλέον μόνο ένα ή δύο μαθήματα;» αναρωτιέται. «Είναι μεγάλο το κοινωνικό πρόβλημα που θα προκύψει. Ίσως χρειάζεται μια σταδιακή διαγραφή των φοιτητών αυτών, με κριτήρια που θα οριστούν σε συνεργασία πανεπιστημίων και υπουργείου Παιδείας» καταλήγει.

Πάντως, άμεσα απειλούμενοι, σύμφωνα με τις νέες θεσμικές διατάξεις για τα ΑΕΙ, είναι εκείνοι που έχουν συμπληρώσει το όγδοο έτος σπουδών σε τετραετή προγράμματα σπουδών ή δέκα σε πενταετή προγράμματα Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Τμημάτων.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνοδος Πρυτάνεων: Διαμαρτυρία και για τον αυξημένο αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ 
ΤΕΙ Αθήνας: Το 50% τελειώνει τις σπουδές του στα 5-6χρόνια  
Διορία μέχρι τον Ιούνιο για 180.000 «αιώνιους» φοιτητές  
 
 
σχόλια (37)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  υπαρχουν και αλλοι | 24/09/2013 15:14
  μεσα στους αιωνιους υπαρχουν και παιδια που περασαν κανονικα αλλα απεκτησαν προβλημα σοβαρο υγειας,παρατησαν για χρονια την σχολη και τωρα που επεστρεψαν ετοιμαζονται να διαγραφουν..τι να κανουν ολοι αυτοι να καθονται και να κλαινε; ειναι μια διεξοδος το πανεπιστημιο για πολυ κοσμο..και δεν κοστιζουν τιποτα..εξαλλου υπαρχουν και τοσοι ανεργοι νεοι πια στην ελλαδα της κρισης..και αυτοι διαγραφη; τι θα πει ενα και δυο μαθηματα και 30 να ναι,αν θελει ο αλλος να επιστρεψει να επιστρεψει..σαμπως με βυσμα μπηκανε στην σχολη; αξιοκρατικα με εξετασεις ..άλλα ειναι τα προβληματα στα πανεπιστημια,οχι οι αφαντοι
  καλα
  απάντηση360
   
   
  Αιώνιοι ψηφοφόροι | 06/09/2013 14:17
  Ποίο είναι μεγαλύτερο πρόβλημα; Οι αιώνιοι φοιτητές που κοστίζουν μηδέν ή οι αιωνίως εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που έχουν τεράστιο κόστος στην δημοκρατία; Τι είναι πιο σημαντικό; Το κύρος τον πανεπιστημίων ή το κύρος του πολιτεύματος; Οι «αιώνιοι φοιτητές» ήταν στον καιρό τους ο ανθός της κοινωνίας. Ο αφρός των Ελλήνων. Πέρασαν στα ΑΕΙ δια πυρός και σιδήρου, με τεράστια οικογενειακά έξοδα και μάλιστα στα ΑΕΙ εκείνα που τους επέτρεπαν να τελειώσουν τις σπουδές τους σε όσα χρόνια μπορούσαν. Τώρα τι εφαρμόζουν; Νόμους με αναδρομική ισχύ; Ας ασχοληθούν με την αξιοπιστία του πολιτεύματος που το έχουν κάνει σαν τα μούτρα τους.
  Στράβων
  απάντηση233
   
   
  AYTO TOYΣ ΜΑΡΑΝΕ | 26/06/2013 17:45
  ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ Κ ΚΑΛΗ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΙΩΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ. Η ΠΡΩΤΗ Κ ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ Ή ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΓΚΟΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΠΑΣΠ Κ ΤΗΣ ΔΑΠ. ΕΝΩ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΩ ΚΑΙ ΕΓΩ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ, ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΠΑΤΕΡΑ , ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΝ, ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΦΟΒΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΟ.
  ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΟΣ ΕΙΛΩΤΑΣ
  απάντηση433
   
   
  Το μέλλον τους λαμπρόν | 13/04/2013 01:17
  Κι' όμως σύντροφοι, ο Δημήτρης (περάσαμε μαζί το '79), "φοιτούσε" τουλάχιστον άλλα 6 χρόνια (τέλειωσα το στρατό, έπιασα δουλειά) κι' όταν πέρασα απ' τη σχολή για κάτι χαρτιά, ήταν ακόμη εκεί στα ίδια τραπεζάκια, με τα ίδια μούσια, με τα ίδια συνθήματα (όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών κλπ). Πήγε μπροστά βέβαια, αφού τον είδα πρόσφατα ως συνοδό αρχισυνδικαλιστή , δίπλα στην Αλέκα στα ναυπηγεία. Θυμάμαι τον σύντροφο Δημήτρη από τη φράση του (μετά από παρατήρησή μου για κάποια σκουπίδια που είχε πετάξει): "Σε μισή ώρα θα έρθει καθαρίστρια, ...ν' άχει δουλειά να κάνει".
  Τσάμπα Magas
  απάντηση1536
   
   
  Μπράβο στους πρυτάνεις. | 13/04/2013 00:30
  Αν εγώ με πέντε χρόνια στο πανεπιστήμιο, έμαθα αυτά που έμαθα, σίγουρα αυτοί με τα δέκα ή δεκαπέντε χρόνια θα έχουν τουλάχιστον δύο με τρείς φορές περισσότερες γνώσεις. Οπότε οι πρυτάνεις ορθώς δεν τους διαγράφουν, αφού (στατιστικά) από αυτούς θα ξεπηδήσουν οι αυριανοί λαμπροί επιστήμονες που πάνω τους θα στηριχθεί το μέλλον του τόπου μας. Τους χρωστάει η κοινωνία, δεν χρωστάνε τίποτα.
  Τσάμπα Magas
  απάντηση951
   
   
  Νεα Κομπίνα από παλιά! | 12/04/2013 20:12
  Οι πρυτάνεις κάτι τσεπώνουν, οι αιώνιοι φοιτητές κάτι τσεπώνουν, οι υπάλληλοι στα πενιπιστήμια κάτι τσεπώνουν, οι πολιτικοί που κοιμούνται κάτι τσεπώνουν, κι έτσι ο χορός της απατεωνιάς καλά κρατεί! Όχι θα σκεφτούμε ποτέ να κάνουμε κράτος!
  Πλιάτσικο στυλάκι
  απάντηση550
   
   
  καλησπερα | 12/04/2013 15:30
  Να ισχυει οτι ισχυει με τον νομο διαμαντοπουλου,απο τον σεπτεμβρη του 2014 να διαγραφονται οι παλιοι...και θελει προσοχη,υπαρχει κοσμος που εργαζεται,υπαρχει κοσμος που ειναι αρρωστος...μην τους βαζουμε ολους σε ενα τσουβαλι..αλλωστε οικονομικα δεν στοιχιζουν τιποτα και μπηκαν αξια στις σχολες
  Λάζαρος
  απάντηση623
   
   
   
  Προσοχή στα νούμερα | 12/04/2013 10:26
  Σιγουρα οι "αιώνιοι" δεν έχουν καμία θέση στα πανεπιστήμια (πλην ίσως λίγων περιπτώσεων εργαζομένων φοιτητών). Όμως ο τρόπος που παρουσιάζονται τα στοιχεία στο άρθρο είναι σκοπίμως παραπλανητικός. Συγκεκριμένα, ενώ υποτίθεται ότι μιλάει για τους αιώνιους και παραθέτει κατεβατά αριθμών, στην ουσία δεν αναφέρεται σε αυτό που όλοι λίγο-πολύ καταλαβαίνουμε όταν λέμε "αιώνιοι" (δηλ. φοιτητές που κοπροσκυλιάζουν στα ΑΕΙ για πολλά χρόνια). Αντίθετα δίνει στοιχεία μόνο για "φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα εξάμηνα σπουδών αλλά οφείλουν μαθήματα", που "ανέρχονται σε 178.826". Καμία ανάλυση πόσοι είναι πραγματικά αιώνιοι και πόσοι απλά χρωστάνε ένα-δυο μαθήματα από το προηγούμενο έτος.
  xar
  απάντηση1514
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Δεν χρειάζεται μαχαίρι στους αιώνιους φοιτητές | 12/04/2013 03:12
  Εαν περνούν επιτυχώς δύο τουλάχιστον μαθήματα κάθε εξεταστική περίοδο να συνεχίζουν την φοίτηση τους, εαν όχι τότε να προειδοποιούνται και μόνον εαν δεν ανταποκριθούν τότε να διαγράφονται. Και γενικά οι "αιώνιοι" δεν προκαλούν απολύτως κανένα πρόβλημα στα ΑΕΙ και ιδιαίτερα στο "κύρος" τους το οποίο είναι ήδη στο μηδέν από χίλιες δύο αιτίες. Οπότε η όλη ιστορία με τους "αιωνίους" μάλλον κόλπο αποποσανατολισμού είναι (ώστε ο κόσμος να φορτώσει σε έναν φανταστικό εχθρό όλα τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης).
  Με τους αιώνιους πολιτικάντηδες, τι θα γίνει ;
  απάντηση5121
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  μα εγω... | 12/04/2013 02:53
  τι πάει να πει 2ν 2 δεν το καταλαβαίνω εγώ θέλω να τελειώσω τις σπουδές μου στο μαθηματικό
  oror
  απάντηση606
   
   
  Άλλη κομπίνα των "πρυτάνεων" - το ξέφραγο Αμπελι καλά κρατεί | 12/04/2013 02:41
  Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις απατεώνα θα βρεις!
  Βρώμισε ο τόπος
  απάντηση2133
   
   
   
  είμαι ακόμη φοιτητής??? | 11/04/2013 19:08
  Οταν το 1965 πήρα το πτυχιο της Νομικής γράφτηκα γιά συνέχιση των σπουδών στο οικονομικό τμήμα και ανανέωσα την εγγραφή μου γιά ένα ακόμη έτος . Λόγω συνθηκών δεν το τελείωσα. Μήπως είμαι ακόμη φοιτητής???
  απορών
  απάντηση1710
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Τσιμέντωμα που έχει να πέσει... | 11/04/2013 18:45
  Δικαιολογίες ! ! ! Και λοιπόν αν μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών; Και ποιο είναι το κοινωνικό πρόβλημα. Ξεκινάει ένας τις "σπουδές" του το 2000 και δεν έχει τελειώσει 13 χρόνια μετά, παρά τις τόσες προειδοποιήσεις χρόνια τώρα. Στην πραγματικότητα όμως νααααα τους πάει!! 'Ετσι και υπογράψουν οι πρυτάνεις μια διαγραφή σκέφτονται το τσιμέντωμα που θα φάνε! Και σκέψου υποτίθεται ότι είναι οι πλέον καταξιωμένοι πνευματικοί "ηγέτες" της χώρας.
  MIK
  απάντηση3439
   
   
  με ποια δικαιολογία | 11/04/2013 17:41
  Διαβάστε προσεκτικά την δικαιολογία , για ποιόν λόγο δεν θέλουν να διαγράψουν τους αιώνιους φοιτητές και θα καταλάβετε για τι λαμόγια " πρυτάνεις " μιλάμε. Από την πλευρά τους, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ για πρώτη φορά στην 72η τακτική Σύνοδό τους ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η αυτοδίκαιη διαγραφή όσων έχουν υπερβεί κατά πολύ τα κανονικά έτη φοίτησης, γιατί, όπως είπαν, έτσι θα πρέπει να διαγραφεί ο ένας στους τρεις σημερινούς φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας. «Η Σύνοδος επαναλαμβάνει τη διαφωνία της στην αυτοδίκαιη διαγραφή που παραβιάζει τα νόμιμα δικαιώματα των ενδιαφερομένων και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα, δεδομένου ότι αφορά το 1/3 των φοιτούντων.
  AKHS MOMOLO
  απάντηση4348
   
   
  Να τους βρουν | 11/04/2013 15:22
  και να τους καλέσουν να δώσουν τα μαθήματα που χρωστούν άμεσα. Όσοι δεν περάσουν, φεύγουν.
  Μάριον
  απάντηση5752
   
   
  Συντεχνίες | 11/04/2013 14:25
  Εγώ αμφισβητώ ότι δεν επιβαρύνουν οικονομικώς. Κάποιοι ασχολούνται με το φάκελό τους, τα δικαιολογητικά τους (πχ γραμματείες) κλπ κλπ. Ο βασικός όμως λόγος (εκτός από τις συνελεύσεις και τις εκλογές) πρέπει να κρύβεται στις επιχορηγήσεις που παίρνουν τα ιδρύματα αλλά και στην ύπαρξη κάποιων σχολών. Τι θα γίνει μία σχολή πχ αν ξαφνικά διαγραφεί πάνω από το 60% των φοιτητών της ; Και οι καθηγητάδες της πως θα αιτιολογήσουν την ύπαρξή τους; Κανείς δε λέει την πραγματική αλήθεια και συζητάμε τα αυτονόητα. Τι 2ν 2; Ν 2 και πολύ είναι. Όλα τ' άλλα είναι λόγια του αέρα.
  Άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε
  απάντηση9061
   
   
   
  Φθάνει το ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ... | 11/04/2013 13:04
  Για να τελειώνουμε (και να γίνουμε άνθρωποι): 1) αιώνιοι φοιτητές σε ένα χρόνο ΤΕΛΟΣ 2) δημόσιοι εκτός ΑΣΕΠ, ΤΕΛΟΣ 3) εταιρεία που έδωσε ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΛΟΣ 4) εταιρεία που φοροδιαφεύγει πάνω από 3 φορές, ΤΕΛΟΣ 5) μαιμού συνταξιούχος - ανάπηρος - αγρότης ΤΕΛΟΣ 6) ελεύθερος επαγγελματίας που φοροδιαφεύγει, ΤΕΛΟΣ 7) πολιτικός που διαπράττει αδίκημα (δήμαρχοι, υπουργοί, νομάρχες κλπ): ΤΕΛΟΣ 8) καταπατητής: ΤΕΛΟΣ 9) όποιος ρυπαίνει: ΤΕΛΟΣ κλπ κλπ κλπ. Με ημίμετρα ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. Πολλοί θα μου πείτε εμπίτουν στις κατηγορίες αυτές ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Κρίμα θα απάντήσω, αλλά Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ (που λένε τα κοπρόσκυλα φωτόπουλοι). Διαφορετικά φέρτε πάλι τον πεθαμένο.
  Αχιλλέας
  απάντηση12438
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ | 11/04/2013 10:39
  Οι αργοπορημένοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν οικονομικά το κράτος ούτε το κοινωνικό σύνολο, διότι από το έκτο έτος ν 2 και μετά χάνουν όλα τα δικαιώματα της μέριμνας δηλαδή σίτιση, στέγαση στις ούτως ή άλλως εγκαταλελειμμένες εστίες, εισιτήρια, φάρμακα και προπάντων διανομή βιβλίων, που είναι ένα σκάνδαλο από μόνο του σαν διανομή συγγραμμάτων (κουτσουρεμένων και ξεπερασμένων), Ο Έλληνας σπουδαστής πληρώνει αδρά από την τσέπη του για να μάθει γράμματα εάν και εφόσον τού έχει μείνει λίγο κουράγιο να μάθει σωστά μια επιστήμη. Με το νέο νόμο 4009/2011 οι παλαιοί φοιτητές δεν συνυπολογίζονται στον εγγεγραμμένο πληθυσμό των ιδρυμάτων και έτσι μειώνεται έμμεσα η δημόσια χρηματοδότηση, αφού υπολογίζονται πια μόνον οι ενεργοί φοιτητές, δηλαδή οι νεοεισαχθέντες. Οποιαδήποτε άλλη δοξασία ή διάδοση εκφράζει μόνο την ασχετοσύνη και την κακοβουλία ψυχωτικών ανθρώπων που θέλουν να επιβάλουν στους άλλους τις δικές τους ιδεοληψίες. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν καθυστερούντες σπουδαστές, με τη διαφορά ότι πληρώνουν δίδακτρα και πολύ σωστά κάνουν, ήδη από το πρώτο έτος. Η όποια κριτική ασκείται στην ελληνική κοινωνία δείχνει κομπλεξικά άτομα που δεν έχουν πώς να εκτονώσουν τον αυταρχισμό τους.
  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
  απάντηση9388
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ίσως η μεγαλειότητα σας να δεχτεί να μας | 11/04/2013 10:21
  εξηγήσει πως πλήττουν την εικόνα και το κύρος ενός πανεπιστημίου. Γιατί πολύ απλά άλλο επιχείρημα δεν υπάρχει, όχι ότι αυτό είναι σοβαρό επιχείρημα αλλά το προσπερνώ. Όλη αυτή η ιστορία είναι για να δείξει η εκάστοτε κυβέρνηση ότι κάτι κάνει. Δεν έχει σημασία αν δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, απλώς να έχουμε κάτι να σχολούμαστε. Και βρήκαμε αυτούς που δεν ενοχλούν κανέναν, δεν κοστίζουν τίποτα να τους στοχοποιήσουμε. Ντροπή, όχι στην κυβέρνηση αλλά στα παπαγαλάκια της. δημοσιογράφους, τους ανεξάρτητους, τους αμερόληπτους και 9 στις 10 φορές λειτουργείτε
  bel
  απάντηση6997
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-