Λίγο μετά τις 7.30 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου στο ρεύμα προς Κόρινθο, καθώς ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ, προς συμπαράσταση στους απεργούς της Χαλυβουργίας.

Στο μεταξύ ελεύθεροι μετά την άσκηση των διώξεων σε βάρος τους αφέθηκαν οι έξι απεργοί της Χαλυβουργίας οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί της Παρσκευής κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ προκειμένου να ανοίξει το κατειλλημένο εργοστάσιο.

Οι απεργοί επέστρεψαν γύρω στις πέντε το απόγευμα στο προαύλιο χώρο του εργοστασίου όπου έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους υπόλοιπους απεργούς αλλά και τους λοιπούς διαδηλωτές που σιγά σιγά συγκεντρώνονται στο χώρο μετά το κάλεσμα για αλληλεγγύη και συμπαράσταση στην απεργία των χαλυβουργών.

Εναντίον των έξι συλληφθέντων απεργών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη βία και παραβίαση δικαστικής απόφασης ( η απεργία είχε κριθεί προ μηνών παράνομη από την ελληνική δικαιοσύνη).

Ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης διέταξε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και τους παρέπεμψε να δικαστούν σε ρητή δικάσιμο.

Η κατάληψη του εργοστασίου της Χαλυβουργίας έσπασε στις 5:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν μετά από εντολή της αστυνομίας παρενέβησαν στο χώρο οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις και άνοιξαν τις πόρτες παραμερίζοντας τους απεργούς.

Η εξέλιξη αυτή επήλθε έπειτα από προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα ζήτησε από τους υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια να συντονιστούν ώστε να λυθεί το ζήτημα. Φέρεται να τους είπε πως: «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό και η κυβέρνηση το υπερασπίζεται με κάθε τρόπο».

Από την πλευρά του κ. Φώτη Κουβέλη που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία αφήνει αιχμές για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος.

Πιο αναλυτικά σημειώνει: «Οι εξελίξεις στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποκτούν δραματικό χαρακτήρα. Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οφείλει να συμβάλει αποφασιστικά ώστε να υπάρξει άμεση λύση, το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση. Η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις. Πρέπει να υπάρξει λύση».

Εν τω μεταξύ υπήρξαν καταγγελίες για προπηλακισμούς εργαζομένων και του διευθυντή της μονάδας από απεργούς, ενώ έγιναν διαβήματα διαμαρτυρίας του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αλλά και προς τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε: «Έχουμε ένα γεγονός: Την παρέμβαση των αρμοδίων αρχών για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία. Πάνω από 100 εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας προσέφυγαν στην αστυνομία ζητώντας τη διαφύλαξη του ιερού αυτού δικαιώματος».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η κυβέρνηση θα φροντίζει πάντα για την εφαρμογή του νόμου. Να το γνωρίζουν καλά, όλοι αυτό. Ας διερωτηθούν, πάντως, οι Έλληνες για τα κίνητρα του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης. Συμπαράσταση σε ποιους; Οι εργαζόμενοι ήταν που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας».

Όπως κατήγγειλε στον Βήμα 99,5 η πρόεδρος της επιτροπής αγώνας των εργαζομένων, Ελένη Καταβάτη, προπηλακίστηκαν από τους απεργούς όσοι εργαζόμενοι θέλησαν να εισέλθουν στο εργοστάσιο. Πάντως κάποια άτομα είναι ήδη μέσα, χωρίς να είναι σαφής ο ακριβής αριθμός τους.

Μπροστά στην πύλη του εργοστασίου παραμένουν τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ νωρίτερα οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε έξι προσαγωγές.

Για προβοκάτσια κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου, Παντελής Παπαβασιλείου, καταγγέλλοντας ότι τα ΜΑΤ χτύπησαν τους απεργούς και προχώρησαν σε συλλήψεις. Τονίζει, ακόμη, ότι υπάρχει περιφρούρηση αυτή τη στιγμή από τα ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και καταγγέλλει ότι γίνεται χρήση χημικών μέσα στην εθνική οδό.

«Η απεργία συνεχίζεται και δεν είναι παράνομη» είπε και σημείωσε ότι έχουν γίνει προτάσεις για άρση του αδιεξόδου, αλλά «ο εργοδότης είναι αδιάλλακτος, αυτός δεν θέλει να ανοίξει το εργοστάσιο».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος «με τους βουλευτές της Σπύρο Χαλβατζή, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, και Χρήστο Κατσιώτη προέβησαν σε διαβήματα διαμαρτυρίας στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης κ. Νικ. Δένδια και Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη, καθώς και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, καταδικάζοντας την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών χαλυβουργών και ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, οι οποίοι περιφρουρούσαν την απεργία τους στην πύλη της Χαλυβουργίας».

Νωρίς το πρωί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, σημείωνε: «Από νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής με εντολή της τρικομματικής κυβέρνησης έπιασαν δουλειά στη χαλυβουργία προκειμένου να καταστείλουν τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών, συλλαμβάνοντας την περιφρούρηση των απεργών. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους και τα συνδικάτα να βρεθούν τώρα όλοι στην χαλυβουργία».

Την παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. καταδίκασε με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, προαναγγέλλοντας συγκέντρωση συμπαράστασης.

Για την επέμβαση των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ ενάντια στους απεργούς της Χαλυβουργίας Ελλάδος αποτελεί ωμή πράξη βίας και αυταρχισμού με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Η εργοδοσία Μάνεση για 9 μήνες επιστρατεύει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προχωρά σε απολύσεις και εκβιασμούς, στρώνοντας τον δρόμο για τη σημερινή κατάληξη. Η πολιτική ευθύνη της σημερινής ευθείας καταπάτησης διά της βίας, των συλλογικών αποφάσεων των εργαζομένων της Χαλυβουργίας ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τα στελέχη της που εδώ και καιρό έχουν αναλάβει το ρόλο της εμπροσθοφυλακής στην εκστρατεία ενάντια στους απεργούς χαλυβουργούς. Η αλληλεγγύη όλου του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας προς τους Χαλυβουργούς είναι τώρα το άμεσο καθήκον μας. Ο αγώνας για αξιοπρέπεια δεν σβήνει,δεν καταστέλλεται. Όλοι και όλες στην Πύλη της Χαλυβουργίας».

Με μια σκληρή ανακοίνωση κατά της διοίκησης της Χαλυβουργίας το ΠΑΜΕ πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι «αυτοί που ζήτησαν να επέμβουν τα ΜΑΤ είναι τα διευθυντικά στελέχη του Μάνεση, όλο το χαφιεδολόϊ του και μια ομάδα εργαζομένων που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Τα ΜΜΕ των βιομηχάνων, των τραπεζιτών και των εφοπλιστών απ’ το πρωί βρομίζουν τις συχνότητες των ερτζιανών με αθλιότητες, λάσπη, συκοφαντίες και ψέματα για τον ηρωικό αγώνα των Χαλυβουργών.

» Λένε ότι 100 εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας ζήτησαν με επιστολή τους στον Εισαγγελέα ν’ ανοίξει η πόρτα του εργοστασίου. Λένε ψέματα.

» Αυτοί που ζήτησαν να επέμβουν τα ΜΑΤ είναι τα διευθυντικά στελέχη του Μάνεση, όλο το χαφιεδολόϊ του και μια ομάδα εργαζομένων που μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

»Η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών και αυτοί που δήθεν έχουν υπογράψει συνεχίζουν τη μάχη ανυποχώρητα, αποφασιστικά για να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν.

Παλεύουν κόντρα στα σχέδια του Μάνεση, που έχει στο πλευρό του τη στήριξη με όλους τους τρόπους της τρικομματικής κυβέρνησης και των δυνάμεων καταστολής.

Με την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί.

Η νίκη των Χαλυβουργών είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης».Το ΠΑΜΕ οργανώνει επίσης συλλαλητήριο στις 19.30 το απόγευμα της Δευτέρας στην Ομόνοια.

Οι απεργοί με τη σειρά τους ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και έχουν προγραμματίσει στις 17:30 συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, ενώ αύριο θα συγκαλέσουν γενική συνέλευση.

Το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας άνοιξε μετά από εννέα μήνες κινητοποιήσεων.

Χαλυβουργία Ελλάδος: Δεν θα υποβάλουμε αίτημα για ομαδικές απολύσεις

«Μετά την απόφαση του κράτους να αποκαταστήσει τη νομιμότητα με αποτέλεσμα να ανοίξουν οι πύλες του εργοστασίου και οι εργαζόμενοι να εισέρχονται στην εργασία τους, η εταιρεία αποφάσισε να μην υποβάλει αίτημα για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο της μονάδας του Ασπροπύργου», αναφέρουν στελέχη της Χαλυβουργίας Ελλάδος και προσθέτουν ότι «η ισχυρή παρουσία της αστυνομίας είναι απαραίτητη καθώς συνδικαλιστές και μέλη του ΠΑΜΕ προπηλακίζουν, ακόμη και με την παρουσία των ΜΑΤ, εργαζόμενους που εισέρχονται στο εργοστάσιο».

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι η εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κ. Ελένης Ράικου για επέμβαση των ΜΑΤ, ώστε να εφαρμοσθεί η απόφαση του δικαστηρίου που είχε κρίνει την απεργία παράνομη, δεν τους ήταν γνωστή και καταγγέλλουν τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο κ. Γ. Σιφωνιό ότι χτύπησε τον διευθυντή του εργοστασίου που προσπαθούσε να εισέλθει στο εργοστάσιο.

Πάντως, η επαναλειτουργία του εργοστασίου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και ίσως χρειαστούν και δύο μήνες για να τεθεί σε παραγωγική διαδικασία. Επειτα από 9 μήνες αδράνειας θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, οι φούρνοι να τεθούν σταδιακά σε λειτουργία και βεβαίως να τροφοδοτηθεί η μονάδα με πρώτες ύλες.

Πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης έλαβαν την Παρασκευή οι απεργοί της Χαλυβουργίας Ελλάδος

Η Ένωση Εργαζόμενων ΗΣΑΠ αναγνώρισε «τα δίκαια αιτήματα των απεργών και των απολυμένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος», καταδίκασε «την αιφνιδιαστική βίαιη εισβολή των δυνάμεων των ΜΑΤ» και επισήμανε ότι «αυτές οι ενέργειες και πρακτικές αποτελούν άλλο ένα δείγμα γραφής για πως αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους η νέα κυβέρνηση, που ταυτόχρονα απειλεί την κοινωνία τι την περιμένει όταν αγωνίζεται».

Ακόμη, σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) κατήγγειλε την «πολιτική χούντα κυβερνώντων και τροϊκανών, που έδωσε εντολή στα ματ να καταστείλουν βίαια την απεργία των εργαζομένων στην ελληνική χαλυβουργία». «Η επιλογή της χρονικής στιγμής γι’ αυτή την βίαιη επίθεση φανερώνει αν μη τι άλλο το φόβο κυβέρνησης και αφεντικών προς την οργανωμένη εργατική αντίσταση. Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους εργάτες χαλυβουργούς. Προετοιμαζόμαστε για τις συγκρούσεις και τις ανατροπές που έρχονται» σημείωσαν.

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανακοίνωσε ότι «είμαστε όλοι Χαλυβουργοί» καταγγέλοντας «την επέμβαση των ΜΑΤ και την εισαγγελική παρέμβαση στο εργοστάσιο…με σκοπό να σπάσει την ηρωική και δίκαιη απεργία των χαλυβουργών εργατών».

«Συμπαραστεκόμαστε αμέριστα στους απεργούς χαλυβουργούς και καλούμε κάθε εργαζόμενο να δείξει την έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη του. Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων θα είναι πλάι στον αγώνα των απεργών και κάθε εργατικό αγώνα, για να μην περάσουν τα βάρβαρα αντιλαίκά μέτρα κυβέρνησης, εργοδοτών και τρόικας» υπογραμμίζει.

Ακόμη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, κατήγγειλε «την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, τις πολιτικές αυτές που δίνουν γή και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Είναι γελασμένοι αν θεωρούν πως με αυτές τις ενέργειες μπορούν να σπάσουν τον αγώνα των Χαλυβουργών που εδώ και 9 μήνες αγωνίζονται να ζουν με αξιοπρέπεια. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως δυνάμεις καταστολής και δικαιοσύνη μαζί με τα κόμματά τους, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Επιτίθονται και χτυπάν εργάτες που διεκδικούν τα αυτονόητα. Το χτύπημα στους Χαλυβουργούς, η προσπάθεια να σπιλωθεί ο αγώνας τους αφορά κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη. Είναι επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης ώστε με σκυμμένο το κεφάλι να δεχόμαστε κάθε αντιλαικό και αντεργατικό μέτρο που ισοπεδώνει τη ζωή μας και τα δικαιώματά μας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.