από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 

Διεκδικούν το δικαίωμα στο ηλεκτρονικό... κάπνισμα

Στο ΣτΕ προσέφυγε εταιρεία εμπορίου του ενάντια στην απαγόρευση
Διεκδικούν το δικαίωμα στο ηλεκτρονικό... κάπνισμα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από τον ΕΟΦ είναι παράνομη, υποστηρίζει εταιρεία εμπορίου ηλεκτρονικών τσιγάρων, η οποία κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η εταιρεία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με την οποία απαγορεύθηκαν όχι μόνο οι εν λόγω συσκευές, αλλά και όλα τα υποκατάστατα του τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη.

Θεωρεί μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προϊόν απωθητικό του καπνίσματος ή κατά του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο ΕΟΦ χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο «φαρμακευτικό προϊόν», για το οποίο απαιτείται άδεια κυκλοφορίας, κατά παράβαση της νομοθεσίας (Ν. 1316/1983, υπουργικές αποφάσεις ΔΥΓ3(α)83657/2006 και Υ3δ/515/1994).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν αποτελεί φαρμακευτικό προϊόν, καθώς δεν έχει θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινες ασθένειες, αλλά ούτε μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους προκειμένου να αποκατασταθούν ή να διορθωθούν φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής της, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που λειτουργούν με μπαταρίες, οι οποίες ατμοποιούν την νικοτίνη χωρίς να παράγεται φωτιά, στάχτη ή μονοξείδιο του άνθρακα. Η δε νικοτίνη δεν έχει χαρακτηριστεί μέχρι σήμερα και ούτε είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ουσία με θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες για ανθρώπινη ασθένεια, προσθέτει η εταιρεία.

Αυτά σημαίνουν ότι «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν προϊόν αρμοδιότητας του ΕΟΦ και -εκ του λόγου αυτού- δεν μπορεί να επιβάλλει οποιαδήποτε ρύθμιση ή απαγόρευση».

Η επίμαχη απόφαση του ΕΟΦ είχε αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο του τον Ιούνιο του 2008. Αναρτήθηκε για δεύτερη φορά στις 9 Δεκεμβρίου 2011, με την επισήμανση ότι ο Οργανισμός είχε ήδη προβεί σε κατάσχεση ηλεκτρονικών τσιγάρων και σε επιβολή προστίμων.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Έλεγχος της νικοτίνης | 31/01/2012 20:27
  Οποιαδήποτε μορφή φαρμακευτικής ή τοξικής ουσίας για ανθρώπινη χρήση υπόκειται (ή θα έπρεπε να υπόκειται) στη δικαιοδοσία του ΕΟΦ. Θα ήταν ευχής έργο αν κάποια μέρα αποφάσιζε ο Οργανισμός να υπαγάγει και τα τσιγάρα στην αρμοδιότητά του--ίσως τότε να βλέπαμε πολύ πιο ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος. Το επιχείρημα της εταιρείας δεν ευσταθεί από ουσιαστικής, και όχι από νομικίστικης πλευράς.
  Πνευμονολόγος
  απάντηση22
   
-