Οι εισαγγελείς πρέπει να αναφέρουν εάν οι αναβολές των υποθέσεων για τρίτη ή και παραπάνω από τρίτη φορά ήταν δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες.

Αυτό υπογραμμίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες σε εγκύκλιό του προς όλους τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι οι διευθύνοντες τις εισαγγελίες από τον Σεπτέμβριο του 1992 υποβάλλουν στην εισαγγελία του ΑΠ πίνακες για τις αναβολές που δίδονται από τα δικαστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τέντες επισημαίνει ότι στους πίνακες αυτούς οι συνάδελφοί του πρέπει να αναφέρουν την άποψή τους για το αν η αναβολή των υποθέσεων για τρίτη φορά ή περισσότερο από τρίτη ήταν δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη.

Σκοπός της εγκυκλίου αυτής είναι: α) ο έλεγχος των αδικαιολόγητων αναβολών και ο περιορισμός τους, β) ο έλεγχος των δικαστικών λειτουργών που χορηγούν αυτές και γ) η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης χωρίς να ταλαιπωρούνται οι
πολίτες.

Τα στοιχεία αυτά (δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητης αναβολής) πρέπει να προκύπτουν από αναφορές που συντάσσουν οι εκάστοτε εισαγγελείς της έδρας των δικαστηρίων.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η έλλειψη των αναφορών αυτών «στις μεγάλες και στις μεσαίες μεγέθους εισαγγελίες καθιστά ουσιαστικά δυσχερή έως αδύνατη την αποτύπωση της πραγματικότητας για τις αναβολές από τον προϊστάμενο
εισαγγελέα που συντάσσει και υπογράφει τους σχετικούς πίνακες
».

Παράλληλα, στις επίμαχες αναφορές πρέπει να καταχωρούνται και οι απόψεις του εισαγγελέα της έδρας:
α) για τις αναβολές λόγω προβλημάτων στην κλήτευση και
β) για την οριστική παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής.