Νέα 24ωρη απεργία αποφάσισε για την Παρασκευή η ΠΟΕ – ΟΤΑ, ενώ τα συσσωρευμένα απορρίμματα στους δρόμους της Αττικής εξακολουθούν να απειλούν την υγεία των πολιτών.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών της, στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «η απεργιακή κινητοποίηση δεν αφορά τους εργαζόμενους που έχουν λάβει »τα φύλλα πορείας» της πολιτικής επιστράτευσης, οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να παρουσιαστούν, προκειμένου να αναλάβουν υπηρεσία».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση δήλωσε: «Δεν δέχομαι ότι οποιοσδήποτε αγώνας μπορεί να κρατά ομήρους του πολίτες» και κάλεσε τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση να αναρωτηθούν τις ευθύνες απέναντι στους συμπολίτες τους, ενώ υποστήριξε ότι με τη στάση τους «ουσιαστικά υπονομεύουν την ίδια τους τη θέση».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται εν μέρει από ιδιώτες και πριν από την προκήρυξη της νέας απεργίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ η εκτίμηση ήταν ότι η Αθήνα θα είναι καθαρή σε πέντε ημέρες.

Οσον αφορά, πάντως, τη διαδικασία έκδοσης 1.694 φύλλων επίταξης απορριμματοφόρων οχημάτων και 8.095 φύλλων επίταξης εργαζομένων στις Υπηρεσίες καθαριότητας 64 Δήμων – σε σύνολο 66 Δήμων της Περιφέρειας Αττικής (2 Δήμοι συνέχιζαν κανονικά τη διαδικασία αποκομιδής) – αυτή έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Αττικής και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι θέμα των αστυνομικών υπηρεσιών να επιδοθούν.

Θεσσαλονίκη:
περισσότεροι από 12.000 τόνοι απορριμμάτων στους δρόμους

Οι εργαζόμενοι στους δήμους της συμπρωτεύουσας συμμετέχουν στη νέα 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ τα σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος υπολογίζονται σε 12.000 τόνους.

Ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης – για ακόμη μία ημέρα – λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δεχτεί μεγάλο όγκο σκουπιδιών. Ετσι μόνο τα απορριμματοφόρα που μεταφέρουν τα νοσοκομειακά απόβλητα και τα σκουπίδια από λαϊκές αγορές και σχολεία εναποθέτουν εκεί.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να επιστρέψουν στις εργασίες τους από αύριο το πρωί και θα ξεκινήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Ελπίζουμε ότι θα λήξουν οι κινητοποιήσεις και από αύριο θα βγούμε στους δρόμους να αρχίσουμε την αποκομιδή. Εάν όλα πάνε καλά, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας η πόλη θα αποκτήσει μια καλή εικόνα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.