«Χλιαρή» ήταν η αντίδραση των συγκεντρωμένων στην πλατεία Συντάγματος στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού και στην εξαγγελία για διενέργεια ανασχηματισμού την Πέμπτη. Το διάγγελμα ήρθε κατά την ώρα που οι «αγανακτισμένοι» διοργάνωναν, όπως κάθε βράδυ, τη λαϊκή συνέλευσή τους και συζητήθηκε μόνο στα «πηγαδάκια» των συγκεντρωμένων που πληροφορήθηκαν τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου από τηλεφωνήματα φίλων ή από ραδιόφωνα και ίντερνετ στα κινητά τους τηλέφωνα.

Συναυλία και συνέλευση
«Εμείς δεν φεύγουμε. Δεν αλλάζει κάτι», έλεγαν χαρακτηριστικά και τόνιζαν ότι «πολύ αργά, εμείς δεν φεύγουμε εάν δεν φύγουν όλοι». Χιλιάδες κόσμου βρίσκονται ξανά στην πλατεία Συντάγματος διαδηλώνοντας κατά του Μεσοπρόθεσμου. Μετά τα επεισόδια το μεσημέρι της Τετάρτης, στην πλατεία Συντάγματος επέστρεψαν και πάλι οι ειρηνικοί διαδηλωτές.

Στις 21.00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η καθημερινή «λαϊκή συνέλευση», όπως ονομάζεται, η ανταλλαγή απόψεων μπροστά στο συντριβάνι, ενώ νωρίτερα, καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, τα «Υπόγεια Ρεύματα», ο Στάθης Δρογώσης και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέβηκαν στο πρόχειρο πάλκο και τραγούδησαν ορισμένα από τα τραγούδια τους.

Επιστροφή των «αγανακτισμένων»
Ο απλός κόσμος άρχισε να επιστρέφει από τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης στην πλατεία, όταν οι κουκουλοφόροι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν υπό το βάρος και του κυνηγητού τους από τις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ και από άνδρες των ΜΑΤ. Γύρω στις 18.30, ομάδες πολιτών αποφάσισαν να καθαρίσουν την πλατεία Συντάγματος από τις πέτρες, τα μπουκάλια και τα άδεια δακρυγόνα που είχαν γεμίσει τον χώρο, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων.

Αλλωστε και από τα μεγάφωνα που έχουν στήσει οι «αγανακτισμένοι» στην πλατεία ακούγονταν συνεχώς μηνύματα, τραγούδια και εκκλήσεις για επιστροφή του κόσμου στο καθημερινό ραντεβού τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά διαμαρτυρόμενοι εναντίον του μνημονίου.

Μάλιστα, την ώρα που εκδηλωνόταν μία από τις τελευταίες συγκρούσεις ΜΑΤ και κουκουλοφόρων, μία μεγάλη ομάδα των αγανακτισμένων είχε στήσει χορό στη μέση της πλατείας, ακολουθώντας του ήχους του «Ντιρλαντά» του Δ. Σαββόπουλου και του Ν. Ξυλούρη που έπαιζαν εκείνη τη στιγμή τα μεγάφωνα.

Ενταση, τραυματίες και ζημιές
Σφοδρά επεισόδια έγιναν κυρίως στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος από τη μία το μεσημέρι ως περίπου τις 17.00 το απόγευμα. Κουκουλοφόροι και δυνάμεις των ΜΑΤ συγκρούστηκαν κατά διαστήματα, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική από τα χημικά που έπεσαν. Αρκετοί διαδηλωτές κατέφυγαν για βοήθεια στα πρόχειρα ιατρεία που έχουν στηθεί στην πλατεία Συντάγματος από τους «αγανακτισμένους», κυρίως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από τη ρίψη χημικών. Αρκετοί δέχτηκαν επίσης τις Πρώτες Βοήθειες στον ίδιο χώρο, φέροντας τραύματα από πέτρες.

Τριαντατρία άτομα μεταφέρθηκαν συνολικά στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, φέροντας τραύματα σε πρόσωπο και σώμα, αλλά και παρουσιάζοντας αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πολλών χημικών. Οκτώ αποχώρησαν σταδιακά, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν για περαιτέρω ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τουλάχιστον 36 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια και νοσηλεύονται στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Επίσης, έγιναν 26 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 15 μεταβλήθηκαν σε συλλήψεις.

Επίθεση δέχτηκε από άγνωστο άτομο στην οδό Λέκκα και ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό και εισήχθη για νοσηλεία, έχοντας εκδορές στο πρόσωπο και μετά-τραυματική αμνησία. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχουν γίνει ήδη δεκάδες προσαγωγές υπόπτων, ενώ μόλις τρεις από αυτές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.

«Μάχες» έξω από το ΥΠ.ΟΙΚ.
Το απόγευμα, ισχυρές δυνάμεις των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ επιχείρησαν να ελέγξουν τους δρόμους πέριξ του Συντάγματος κυνηγώντας κουκουλοφόρους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι πολύς κόσμος παρέμενε συγκεντρωμένος σε όλες τις παρόδους. Στην Ερμού, στη Νίκης, στη Βουλής, στη Μητροπόλεως, στη Φιλελλήνων, αλλά και στη λεωφόρο Αμαλίας και στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος, απλός κόσμος δεν αποχώρησε, αναμένοντας να λήξουν τα επεισόδια με πρωταγωνιστές κουκουλοφόρους.

Νωρίτερα οι διαδηλωτές είχαν μειωθεί κατά πολύ καθώς οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν επέμβαση και στην πλατεία προσπαθώντας να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους.

Οι «μάχες» επικεντρώθηκαν κυρίως στο κάτω μέρος του Συντάγματος, επί της οδού Σταδίου και στη συμβολή της με την Καραγεώργη Σερβίας, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών.

Βομβαρδισμένο τοπίο
Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας πάντως, θυμίζει «βομβαρδισμένο» τοπίο από τις ζημιές σε κτίρια, στάσεις και πεζοδρόμια που έχουν σημειωθεί, ενώ η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική από τα εκατοντάδες χημικά που έπεσαν. Οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα με ζαρντινιέρες και κάδους απορριμμάτων, ενώ μεγάλες είναι οι καταστροφές σε πεζοδρόμια και μάρμαρα της πλατείας, που χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια κατά των ανδρών των ΜΑΤ.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν γύρω από την πλατεία Συντάγματος, στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Καραγεώργη Σερβίας, Μητροπόλεως και Βαλαωρίτου, ενώ ένταση σημειώθηκε νωρίτερα και στα Προπύλαια. Ανδρες των ΜΑΤ εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για την απομάκρυνση και τη σύλληψη των ταραξιών.

Αποκλεισμένη η Βουλή

Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Βασ. Κωνσταντίνου στο ύψος της Ρηγίλλης όπου οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιχείρησαν με χρήση χημικών να διαλύσουν ομάδα «αγανακτισμένων» που είχε συγκεντρωθεί σε αυτό το σημείο. Το κτίριο της Βουλής όπου συζητήθηκε το Μεσοπρόθεσμο στην αρμόδια επιτροπή, παρέμενε αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και απλησίαστο για διαδηλωτές αλλά και κουκουλοφόρους, ενώ είχαν κρατηθεί ανοιχτές δίοδοι άφιξης και αποχώρησης για βουλευτές και εργαζόμενους στο Κοινοβούλιο. Σιδερένιος «φράχτης» είχε στηθεί από τα ΜΑΤ στο ύψος των «λουλουδάδικων», επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Εμφάνιση αντιεξουσιαστών
Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι στην επάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όταν ομάδα διαδηλωτών, από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, άρχισε να εκτοξεύει πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Ακολούθησαν επεισόδια και μεταξύ των συγκεντρωμένων, όταν αντιεξουσιαστές συγκρούστηκαν με ακροδεξιούς που δίνουν το «παρών» κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όλες αυτές τις μέρες, αλλά και με μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των «αγανακτισμένων», που τους ζήτησαν επιτακτικά να αποχωρήσουν.

Επίθεση σε αστυνομικούς
Μία διμοιρία των ΜΑΤ που εμφανίστηκε αρχικά στην οδό Νίκης και στη συνέχεια στην Καραγεώργη Σερβίας, προκάλεσε τη μεταφορά του «θεάτρου» των συγκρούσεων στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, καθώς δέχτηκε την επίθεση συγκεντρωμένων με πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ.
Ενταση σημειώθηκε και μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, ενώ έγιναν μεγάλες ζημιές στα κεντρικά ξενοδοχεία, σε καταστήματα, στάσεις λεωφορείων και υποκαταστήματα τραπεζών.

Εκκληση «αγανακτισμένων»
Το αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν η συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» να διαλυθεί προσωρινά το μεσημέρι από την πλατεία. Αρκετοί περίμεναν να κοπάσουν οι συγκρούσεις, κοντά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και προς τη λεωφόρο Αμαλίας, ενώ άλλοι βρίσκονταν στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα και προς το Μοναστηράκι. Την ίδια στιγμή ομάδες περιφρούρησης των «αγανακτισμένων» προσπαθούσαν να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες και να εκτονώσουν την ένταση.

Από τα μεγάφωνα ακούγονταν συνεχείς εκκλήσεις προς τους κουκουλοφόρους να αποχωρήσουν, προκειμένου να συνεχιστεί ειρηνικά η διαδήλωση. Εκκλήσεις γίνονταν και προς το πλήθος, προκειμένου να μην αποχωρήσει από την πλατεία, αφήνοντάς την στο έλεος των κουκουλοφόρων, ενώ συγκροτήματα στα σκαλιά της πλατείας έπαιζαν μουσική σε μία προσπάθεια αποφόρτισης του κλίματος.